RASTU VODOSTAJI

IZVANREDNO STANJE, PRIJETE POPLAVE! Kupa u 24 sata narasla tri i pol metra, u tijeku mjere za obranu od poplava – evo gdje je najrizičnije

Velike količine kiše na Kvarneru i u Gorskom kotaru tijekom subote i u noći na nedjelju povećale su vodostaj rijeka, pa su u tijeku redovne mjere za obranu od poplava na Kupi i Rječini.

Kupa se izlila iz korita na cestu Brod na Kupi-Kuželj. Vatrogasci tijekom proteklog dana i noći nisu imali značajnijih intervencija zbog poplavnih i bujičnih voda na području Rijeke, doznaje se od Javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

Kupa u 24 sata narasla 3,5 metra

Kako je kiša u subotu padala tijekom cijelog dana, najveća količina oborina izmjerena je na mjernoj postaji Crni Lug – Risnjak, 146 litara po četvornom metru. U Delnicama je palo 125 litara, a u Rijeci 74, izvijestio je Državni hidrometeoroški zavod. Kiša pada i u nedjelju, iako u manjim količinama. Tijekom dana mogući su mjestimični pljuskovi s grmljavinom.

Dnevnik.hr piše kako je Kupa kod istoimenog mjesta na granici sa Slovenijom u podne dosegla razinu od čak 400 centimetara, dok je jučer u isto doba dana vodostaj bio tek 56 centimetara.

No, dok se ondje vodostaj polagano smanjuje, povećava se nizvodno. Ako ne bude novih padalina, a meteorololzi kažu da će od ponedjeljka prestati padati, ne bi trebalo biti daljnjih porasta vodostaja.

LUDNICA OD VREMENA: Stižu obilne kiše i bujične poplave, divlje temperature, južina… A onda drastična promjena!

kupa

Sutra se očekuje maksimalni vodostaj

”Oborine u Sloveniji su podigle vodostaj Kupe. Ona još uvijek raste i očekujemo u ponedjeljak u prijepodnevnim satima maksimalni vodostaj oko 700 cm i to je unutar pripravnih mjera obrana od poplava, a isto vrijedi i za Koranu u Karlovcu. Porastao je i dio Dobre”, rekao je za Dnevnik.hr Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda dodajući da se od srijede očekuje znatno manje oborina.

Na Savi se, pak, očekuje vodostaj oko 200 centimetara što upućuje na pripremne mjere obrane od poplave.

DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Još danas temperature do 22 stupnja, a već u utorak nas očekuje snijeg!

Ciklona seli u Dalmaciju i Slavoniju

Sutra bi se, prema prognozi DHMZ-a, ciklone s kišom trebale seliti prema Dalmaciji te Slavoniji. Na južnom Jadranu, a u noći i ujutro u Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije, kiša uz grmljavinu može biti izraženija. Vjetar će biti uglavnom slab sjeveroistočni, u gorju još prijepodne umjeren jugozapadni, a na Jadranu umjeren do jak jugozapadnjak i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 4 do 9, na Jadranu od 11 do 16, a najviša dnevna uglavnom između 9 i 14, na Jadranu 16 i 20 °C.

Komadina misli da ima rješenje

Poplavljena mjesta uz Kupu i Rječinu kao posljedica obilne kiše tijekom ovog vikenda, obišao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, te je izjavio da je jedino rješenje za poplavljivanje prometnica uz Kupu podizanje razine ceste na višu razinu, uz suradnju s Hrvatskim cestama.

Komadina je, tijekom razgledavanja područja uz Kupu rekao da je to preveliki zahtjev za Županijsku upravu za ceste te da bi, budući da se radi o pograničnom području to mogla i trebala financirati nacionalna razina odnosno Hrvatske ceste, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

Naveo je i da Hrvatske vode u svojoj nadležnosti imaju praćenje redovitog stanja vezanog uz poplave, a kada se proglase izvanredne mjere tada treba biti u pripravnost i koordinaciji s Hrvatskim vodama, a u slučaju potrebe pozvati postrojbe Civilne zaštite.

Zlatko Komadina

Izvanredne mjere

Ocijenio je da je Gorski kotar specifično područje u Primorsko-goranskoj županiji, u kojem je ledolom srušio stabla, zatim su sunce i kiša pogodovali razvoju potkornjaka, a sad su kiše izazvale poplave uz Kupu. “Srećom, kada gledamo ostatak Hrvatske to je manji dio problema koji izazivaju obilne padaline”, rekao je Komadina

Direktor Vodnogospodarskog odjel Rijeka Hrvatskih voda Vanja Rački izvijestio je da su tijekom noći sa subote na nedjelju proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, no kako su se oborine smirile opala je razina te su sad na snazi redovite mjere obrane od poplave, a ujedno su se otvorile prometnice uz Kupu.

Zbog obilnih kiša izlila se iz korita Kupa na prometnicu između Broda na Kupi i Kuželja. Na mjernoj postaji Crni Lug-Risnjak izmjereno je 146 litara oborina po četvornom metru u 24-satnom razdoblju, u Delnicama 125, a u Rijeci 74 litara.

 

 

Povratak na Net.hr