U hrvatskom zatvorskom sustavu je od početka 2021. preminulo 14 osoba od kojih je šest umrlo u zagrebačkom zatvoru, saznaje Slobodna Dalmacija od Ministarstva pravosuđa. Remetinečki zatvor došao je pod povećalo javnosti nakon što je početkom mjeseca preminuo zatvorenik u istražnom zatvoru.

Njegovom smrću nastavljen je niz slučajeva evidentiranih u zagrebačkom zatvoru od početka 2021. godine. Iz nadležnog ministarstva su nakon smrti istražnog zatvorenika službeno su potvrdili da na tijelu nije bilo tragova nasilja. Usprkos tome, čeka se nalaz obdukcije ne bi li se otklonile sve sumnje.

Nakon pregleda tijela i patohistoloških pretraga znat će se točan uzrok smrti.

Smrti u Remetincu

Svaka smrt i ozljeđivanje u zatvorskom sustavu su vrlo sumnjivi, a često se nikada ni ne saznaju sve okolnosti zbog kojih je došlo do kobnog događaja.

"U vremenskom razdoblju od 01. siječnja 2021. godine do 01. svibnja 2021. godine u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske preminulo je ukupno 14 osoba kojima je oduzeta sloboda. Od toga broja u Zatvoru u Zagrebu, u predmetnom vremenskom razdoblju, preminulo je šest osoba kojima je oduzeta sloboda", naveli su iz Ministarstva pravosuđa i uprave za Slobodnu Dalmaciju.

U smrtne slučajeve u Remetincu ubrojena je smrt 39-godišnjeg Ivice R. koji je preminuo krajem ožujka i to jedan dan nakon što je primljen na izdržavanje kazne. Nakon mjesec dana u Remetincu je umro i 79-godišnji Stjepan P., također dan nakon što je evidentiran u zatvoru.

Dodatno opterećenje za zagrebački zatvor stvara Centar za dijagnostiku - posebna ustrojstvena jedinica u okviru zatvora. Svi lišeni slobode koji odlaze na izvršavanje kazne prvo idu u spomenuti centar u kojem stručne službe procjenjuju u koji zatvor ili kaznionicu zatvorenik treba biti upućen. Osuđeni na zatvorsku kaznu od pola godine idu u zatvor u mjestu prebivališta ili u zatvor najbliži tome.

Kada su u pitanju više kazne, odluka o mjestu odsluženja donosi se u Centru, a trajanje procjene je mjesec dana. Zato je taj dio zatvora uvijek prekapacitiran te je po 12 osoba smješteno u ćelijama. Osobe koje su provele vrijeme u Remetincu često su govorile da smještaj bez uvjeta, osobito u vrijeme pandemije koronavirusa.

Isto tako, govorilo se kako se pravo stanje vezano uz zarazu prikriva, no činjenica je da u remetinečkom zatvoru nikada nije došlo do izbijanja zaraze kod većeg broja zatvorenika.

Zaraza u splitskom zatvoru

Ove godine se najkritičnija situacija s koronom dogodila u splitskom zatvoru na Bilicama, ali srećom nitko nije umro od Covida. Kako piše Slobodna Dalmacija, polovicom ožujka 2021. na Bilicama je bilo 56 zaraženih - obolio je 41 zatvorenik i 15 zatvorskih službenika.

Tada je jedan 73-godišnji istražni zatvorenik završio u splitskom KBC-u te do danas nije vraćen u ćeliju. Zatvorenik je u međuvremenu sproveden u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, vjerojatno zbog otežanog oporavka. Muškarac je i prije Covida imao zdravstvenih problema. Od početka godine nema podataka da je u zatvoru u Splitu itko preminuo, osim jednog njihovog istražnog zatvorenika. Riječ je o 50-godišnjaku iz Splita koji je bio poslan u popovačku Neuropsihijatrijsku bolnicu.

Zbog duševnih smetnji je muškarac polovicom veljače poslan u spomenutu ustanovu te je tamo umro nakon 10 dana. Nikada okolnosti njegove smrti nisu istraživane. Uprava zatvorskog sustava smatra da nisu dužni istraživati jer je osoba umrla van njihova sustava.

Kako piše Slobodna Dalmacija, sisačko državno odvjetništvo, koje je nadležno za Popovaču, veli kako ih nitko nije obavijestio ili podnio prijavu.