Brod Development Way koji prevozi posljednje dijelove konstrukcije Pelješkog mosta stigao je na odredište, nakon što je dva dana plutao pred ulazom u Jadransko more. Tako je posljednjih 320 metara čeličnih rasponskih konstrukcija iz Kine stiglo u Hrvatsku. Kako javlja RTL Danas, sada je sve spremno da se jug Hrvatske spoji s ostatkom zemlje, a tempo je toliko dobar da bi radovi mogli biti gotovi i prije očekivanog.

Razmaci između 12 stupova Pelješkog mosta sve su kraći, a Ivica Granić, voditelj radova na montaži čelične konstrukcije CRBC kazao je kako je trenutno oko 75 posto čelične konstrukcije već montirano.

"Vidite i sami, sustav kosih zatega je oko 2/3 već završen", kazao je. 1800 metara trase sada je iznad Malostonskog zaljeva. Na njemu radi 680 radnika, a spojiti bi se mogao prije jeseni.

U kolovozu spaja se cijeli hrvatski teritorij

Davor Perić, inženjer građevine Hrvatskih cesta rekao je kako je najveći fokus na zavarivanju tako da je i najveći broj takve specijalizirane radne snage.

"Očekujemo početak kolovoza da ćemo imati u cijelosti spojen hrvatski teritorij", dodao je Granić.

Iako je brod plutao dva dana, ipak je došao na odredište samo sa dan zakašnjenja.

Ovo je bio zadnji brod koji je doveo opremu iz Kine

Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče, kazao je kako brod dopremio 24 komada čeličnih konstrukcija za ugradnju na Pelješki most.

"Znači radi se o zadnjem brodu koji je doveo opremu iz Kine. Pošiljka sadrži posljednji veliki segment koji će se ugraditi s pelješke strane od 56 metara i posljednji zatvarajući segment koji će se zadnji ugraditi između stupova 8 i 9", rekao je Perić za RTL Danas.