ĐIKIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU / 'Vlada koristi spin da makne fokus s krize. Ovo je dno onoga što bi znanost trebala biti'

'Politika ima interesa da znanstvenici ovako preko Znanstvenog savjeta informiraju javnost, a umjetno stvorene sukobe Vlada koristi u političko-medijskom spinu', smatra Đikić

23.10.2021.
12:07
N1

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je na televiziji N1 gdje je, među ostalim, prokomentirao Znanstveni savjet Vlade RH. Uloga članova tog savjetodavnog tijela, kaže, trebala bi biti da pomognu Vladi donositi znanstveno utemeljene odluke.

“U ovom slučaju Vlada je formirala ad hoc Znanstveni savjet. Ni nakon godinu i pol dana ne postoji etički kodeks, što dovodi do toga da su tamo ljudi koji su u sukobu interesa', kaže Đikić.

'Kad jedan znanstvenik kaže neistinu, drugi ne smije šutjeti'

'Ovaj sukob koji traje već godinu i pol nije sukob različitih mišljenja, to je sukob između točnih znanstvenih podataka i apsolutnih neistina. Nedopustivo je da postoji član Znanstvenog savjeta koji prezentira neprovjerene informacije. Sloboda je potrebna, kao i razgovor, ali spin nije uzrok ovog sukoba. Uzrok je što se pet znanstvenika bori za zdravlje u Hrvatskoj i ne žele izaći iz Znanstvenog savjeta kako bi pomogli Vladi da ne skrene s puta”, dodao je Đikić.

Kazao je kako svaki znanstvenik može imati svoje mišljenje, ali da mora biti neutralan kada iznosi podatke.

'To što Lauc govori da je nestao virus – pa svi znamo da nije. Da virus više nije opasan, da je sezonalan, da se više ne trebamo bojati, da cijepljenje ne štiti – sve su to netočni podaci. Kad jedan znanstvenik kaže neistinu, drugi ne smije šutjeti”, napominje Đikić.

'Loša komunikacija često je motivirana političkim interesima'

Time se, kaže, urušava cijeli znanstveni i stručni sustav u Hrvatskoj.

“Hrvatska je na dnu zajedno s Bugarskom i Rumunjskom po procijepljenosti u EU. To je tragičan podatak, o tome trebamo razgovarati, a ne o umjetno stvorenim sukobima koje Vlada koristi u političko-medijskom spinu da bi maknula momentalno fokus s krize koja je velika u Hrvatskoj”, rekao je Đikić na N1.

Podsjeća da je hvalio i Nacionalni stožer i Vladu kada su donosili znanstveno utemeljene odluke.

“Politika ima interesa da znanstvenici ovako preko Znanstvenog savjeta informiraju javnost. U nekoliko slučajeva bili su ispred vremena, ali u velikom broju slučajeva su kalkulirali. Upravo ta nestručna, loša komunikacija često je motivirana političkim interesima koji se nadmeću sa znanstvenim interesima, to ću uvijek kritizirati. Način na koji se uvlače društvene mreže i lažne vijesti direktno u Vladin znanstveni savjet je dno onog što bi znanost trebala biti i kako bi se trebala prezentirati građanima”, rekao je i dodao kako smatra da Vladi nedostaje samokritike.

Rekao je i da bi u zatvorenim prostorima svi trebali nositi maske te da covid-potvrde po potrebi treba uvesti i u druge sfere.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali