JE LI OVO 'VENDETTA' EKONOMIJA? / Istječe Vladin ultimatum zbog poskupljenja: Hoćemo li se u petak probuditi u socijalizmu?

'Vlada se ponaša osvetoljubivo, ovo je nešto što izgleda kao neka osveta ili vendetta prema trgovačkim lancima', kaže ekonomist Josip Tica, predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP–a

12.1.2023.
23:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Premijer Andrej Plenković dao je rok do petka, 13. siječnja, nepoštenima koji zarađuju na uvođenju eura da cijene vrate na razinu na kojoj su bile 31. prosinca. Prijeti i zamrzavanjem cijena, a neće se obračunavati samo s trgovcima, nego i s gazdama kafića i teretana, s ugostiteljima i frizerkama.

Reporter RTL Direkta dao je primjer na imaginarnom gazdi kafića kod kojega je kava s mlijekom koštala 11 kuna, odnosno 1,45 eura prije nove godine, a poslije 1,60 eura, odnosno 12 kuna. Inače, njemu je račun za struju bio 3000 kuna, ali nakon državnih subvencija prošle jeseni struju plaća 1000 kuna. Sutra će mu doći inspektori i reći da mu ukidaju subvencije ako ne vrati cijenu kave. I onda će on brže-bolje vratiti staru cijenu. Tako su, barem, uvjereni u Vladi.

Image
CRNO NA BIJELO /

Inspektorat objavio rezultate nadzora nakon uvođenja eura: Cijene su neopravdano rasle na čak 178 proizvoda, evo gdje najviše

Image
CRNO NA BIJELO /

Inspektorat objavio rezultate nadzora nakon uvođenja eura: Cijene su neopravdano rasle na čak 178 proizvoda, evo gdje najviše

'To bi apsolutno bio krah'

"Inspektor dođe vama, vidi da ste vi poskupili i onda javi HEP-u da se vama ukida subvencija. Po tom shvaćanju to bi tako nekako izgledalo', kaže za RTL predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica.

Na pitanje koliko bi ugostitelja bilo pogođeno ukidanjem subvencija, Letica kaže da bi to "apsolutno bio krah".

Vlasnik teretane u Rijeci Sergio de Privtelio kaže da su mu sve te priče smiješne. "Evo, neka dođe inspekcija. Nama je sve išlo gore, i voda i sve ostalo", dodaje.

Kazne za nevraćanje cijena na staro su od 10.000 do 200.000 kuna, odnosno od 1327 do 26.544 eura. Inspektori su "pročešljali" već mnogo frizera, pekara, kafića i trgovaca i kažu da je u 178 nadzora (30 posto) utvrđeno neopravdano povećanje cijena te 67 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura. Doduše, iz priopćenja inspektorata nije jasno je li itko stvarno kažnjen i može li uopće glavni državni inspektor ikoga kazniti.

'Vlada se ponaša osvetoljubivo'

Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika pita se: "Ima li on (Plenković) uopće ikakve instrumente da nekako do petka zavrne ruku trgovcima?"

Letica kaže kako ispada da su ugostitelji sada glavni zlikovci i da je pokrenuta hajka na njih.

"To je mjera koja u neku ruku sama sebe poražava. Možda je najvažnije istaknuti da se Vlada ponaša osvetoljubivo, ovo je nešto što izgleda kao neka osveta ili vendetta prema trgovačkim lancima. Ukidanje subvencija znači prevaljivanje troška i još veću inflaciju za potrošače, a zamrzavanje cijena znači nestašicu nekih proizvoda na kojima neće imati zaradu", kaže ekonomist Josip Tica, inače i predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP–a.

Alen Lisac, vlasnik grupacije ugostiteljskih objekata, kaže kako im je samo prošle godine cijena mlijeka pet puta otišla gore.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču