VELIKO DIZANJE CIJENA / Ljutiti Plenković najavio inspekcije i sankcije zbog poskupljenja! Filipović: 'Neka svi vrate cijene kakve su bile 31. prosinca'

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade poručio: 'Upravo stoga prelazak na euro nije situacija da neki to iskoriste i dobiju ekstraprofit na račun građana'

5.1.2023.
11:02
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

Vlada je sinoć održala maratonski sastanak užeg tima na kojemu je donesena odluka da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura. Ipak, u srijedu je Andrej Plenković najavljivao kako Vlada ima alate kojima će zaštititi potrošače od bezrazložnog dizanja cijena. Sjednica Vlade započela je u 12.30.

"Mi smo među 15 zemalja koje su u NATO-u,EU-u, Schengenu i europodručju. Ne možemo biti više u jezgri europrocesa nego smo to danas", rekao je Plenković na početku sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAKLJUČAK S PET TOČAKA /

Vlada žestoko zaprijetila 'dizačima' cijena: 'Tko ne spusti cijene, slijede mu sankcije!'; Evo koji će artikli biti obuhvaćeni...

Image
ZAKLJUČAK S PET TOČAKA /

Vlada žestoko zaprijetila 'dizačima' cijena: 'Tko ne spusti cijene, slijede mu sankcije!'; Evo koji će artikli biti obuhvaćeni...

Glavna zadaća je zaštita potrošača

"Održali smo sastanak s nadležnim ministrima kako bismo raspravili daljnje aktivnosti oko cijena. Konstatirali smo da su neki očito iskoristili ovu konverziju kako bi neopravdano dizali cijene. To podizanje cijena nije u redu. To je neopravdano profiterstvo, lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti. Nekoliko je tu faula u napadu. Bit ovoga što ja govorim je povjerenje. Vlada ima povjerenje prema svim akterima. Da ne vjerujemo hrvatskom gospodarstvu, ne bismo poduzimali mjere unazad godinu dana u korist gospodarstva. Govorili smo da nam je glavna zadaća zaštita potrošača.

Upravo stoga prelazak na euro nije situacija da neki to iskoriste i dobiju ekstraprofit na račun građana. Mi smo to jasno komunicirali dijelu poslovne zajednice, Filipović se sastao s predstavnicima trgovačkih lanaca. Naša je politika da krizama upravljamo, da budemo oslonac i građanima i gospodarstvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako je kriza energenata, koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu, a koje nisu svjesni, kaže, neki saborski zastupnici aludirajući na to da nije prošlo glasanje o obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj, bila ona u kojoj je reagirala Vlada. Kaže i kako je gorivo jeftinije nego bi bilo da nisu reagirali.

Inspekcija stiže trgovcima

"Znamo da nitko drugi osim države ne može napraviti te iskorake. Bez potrošača nema gospodarskog rasta. Profiterstvo u ovakvoj situaciji? To nikako ne! Ovo što se događa nama, događa se i ostalima. U studenome inflacija u EU-u 11,1 posto, kod nas 13 posto. Tu smo. U Sloveniji je bila nešto manja, u svim istočnoeuropskim članicama inflacija je osjetno veća nego kod nas. Svi imaju višu stopu inflacije nego Hrvatska, i to osjetnu. I mi se borimo protiv inflacije i protiv rasta cijena. To je zadaća vlade. Smisao uvođenja eura je dati Hrvatima i hrvatskome gospodarstvu drugu najjaču svjetsku valutu. A ne da se netko neopravdano bogati na račun građana. To nije poanta eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako je važno da ovdje ne vidimo taj fenomen o kojemu smo govorili na internim sastancima, a to je fenomen pohlepe - i još da nam ona prevlada nad solidarnosti! I zato u razdoblju koje slijedi će državni inspektorat, carinska uprava i svi nadležni oko uvođenja eura, da oko svih nepravilnosti djeluju. Mi pozivamo sve da revidiraju cijene i vrate ih na kraj prosinca. Ministarstvo poljoprivrede mora prikupiti cijene prehrambenih proizvoda. Kada kažem mjere, tu mislim i na subvencije i na druge poreze. Država ovo neće odgledati bez reakcije", poručio je Plenković.

"Apeliramo da revidiraju cijene svojih roba i usluga, i to na način da iste budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na dan 31. prosinca. Zadužuje se i ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede na temelju prikupljenih podataka i analiza da redovito izvještavaju Vladu RH", rekao je na sjednici Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikulić: 'Kafići su dignuli cijene do 80 posto'

"Od trenutka stupanja na snagu eura i obveze dvojnog iskazivanja cijena, istog dana započeli smo s inspekcijom i sve to u cilju zaštite potrošača. Od 5. rujna do 31. prosinca su obavili nešto više od 8000 nadzora. Utvrdili smo 1744 povrede odredbi ovog zakona odnosno nešto više od 21 posto. Od 1. siječnja kada je euro postao glavna valuta zaprimili smo poveći broj žalbi na povećane cijene. Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je povećanje cijena u određenim razdobljima. Pojedini trgovci su povećali cijene od tri do 19 posto, i to za čokoladu, pivo, pekarske proizvode, maslac, vrhnje, i ostale proizvode", rekao je šef Inspektorata Andrija Mikulić.

"Utvrdit ćemo je li to neopravdano. Ako se to uspostavi, donijet će se prekršajne mjere. U ugostiteljskim djelatnostima vidjeli smo povećanje od 10 do 80 posto. U zadnja dva dana u 306 nadzora utvrdili smo 96 prekršaja. To je 31 posto", poručio je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo