Posao u opasnim zemljama

ISPOVIJEST KOLEGE TOMISLAVA SALOPEKA: Nema tog novca zbog kojeg bih se vratio raditi u Egipat

U ljeto prošle godine, točnije 22. srpnja, u Egiptu je otet hrvatski državljanin Tomislav Salopek. Iako se cijela zemlja nadala da će ishod biti drugačiji, Islamska država, čiji su ga pripadnici oteli, pogubila je tog mladog inženjera iz Vrpolja, što je objavljeno 12. kolovoza.

Nesretni je Tomislav Salopek radio za francusku multinacionalnu kompanju CGG. Od njegove smrti teško je, kako piše Glas Slavonije, doći do podataka ima li još naših radnika u arapskim zemljama, s obzirom na opću nesigurnost, ratna zbivanja i terorističke aktivnosti u tim dijelovima svijeta.

Potvrđuje to i odgovor Hrvatske gospodarske komore na upit osječkih novina.

“Iz sigurnosnih razloga, hrvatske tvrtke ne iznose javno informacije o svojim djelatnicima u kriznim područjima, niti imaju obvezu iznošenja informacija o svojim radnicima prilikom poslovanja u inozemstvu. Iako je Bliski istok u proteklim godinama potresen različitim negativno konotiranim događajima, u većini arapskih zemalja sigurnosna situacija i dalje je zadovoljavajuća. Stoga se suradnja Hrvatske s arapskim zemljama i dalje nastavlja, ponajprije u pogledu robne razmjene”, poručuju iz HGK.

AKCIJA EGIPATSKE POLICIJE: U Kairu ubijen osumnjičeni za otmicu Tomislava Salopeka

Nekad dobro plaćen i siguran posao, danas…

Tomislav Salopek video prijetnja

Sirija, Libija, Egipat, Maroko, Saudijska Arabija, Kurdistan… zemlje su u kojima su godinama svoj kruh zarađivali brojni radnici iz Hrvatske. Kažu, jedan je za sobom povlačio drugoga na rad u arapske zemlje, a koji je svojevremeno slovio kao dobro plaćen i siguran.

Sukobi tijekom Arapskog proljeća 2010./2011. naše radnike samo su iz tih zemalja privremeno vratili kući, no smirivanjem stanja ponovno su se u te dijelove svijeta vraćali. Ali, “slučaj Salopek” sve je stubokom promijenio i odvratio ih od povratka. Nakon tog slučaja, mnogi su se odlučili na čekanje, pratili razvoj događaja, no iz te faze prešlo se u odlučno “ne” povratku u te krajeve.

SEDAM GODINA RADILI U LIBIJI: Nikada više nećemo ići u arapske zemlje

Jedan od radnika koji se nije vratio na rad u arapske zemlje je i 45-godišnji električar iz Strizivojne. Zbog osjetljivosti teme njegova obitelj, supruga s kojom je Glas kontaktirao insistirala je na anonimnosti to više što joj je suprug jedno vrijeme, kaže, radio zajedno s Tomislavom Salopekom.

“Suprug se baš nekako u vrijeme otmice Tomislava trebao vratiti na rad u Egipat. Dogodilo se to s Tomislavom i odustao je”, kazala je novinarima.

“Iz tvrtke za koju je tada radio i dandanas stalno zovu, jer se suprug pokazao kao dobar radnik, ali nema tog novca zbog kojeg bi se sada tamo vratio”, kaže supruga, koja je sada jedina zaposlena u obitelji.

Namjeravao se vratiti i odustao

tomislav-salopek1

Suprug joj je pet godina radio u Libiji, Maroku, Siriji i Egiptu. Zadnje je radio u Egiptu, za domaću tvrtku, došao je lani oko Uskrsa i namjeravao se vratiti baš nekako u srpnju, kada se i dogodila ta strahota s Tomislavom i odustao je. Potom je kraće vrijeme radio u Njemačkoj, a trenutačno ne radi – kaže supruga.

Ovih se dana jedan Vrpoljčanin odlučio za rad u Etiopiji za što je prošao i provjeru. Međutim, supruga nekadašnjeg Salopekovog kolege kaže za Glas Slavonije da ih na riskantnost povratka u arapske zemlje podsjeća i pogled na obitelj Salopek i sve što ju je od 22. srpnja 2015. snašlo.

 

Povratak na Net.hr