INSTITUCIJE EU IZNENAĐENE INTENZITETOM GRIPE U HRVATSKOJ, DOSAD JE UMRLO 8 LJUDI: / Je li razlog jeftinije cjepivo?

'Iz Europskog centra za infektivne bolesti, gdje prijavljujemo sve hrvatske slučajeve gripe, upitali su nas jesmo li možda pogriješili u izračunu.

22.1.2019.
16:29
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), dr. Vladimir Draženović, kaže da je u Hrvatskoj do sada prijavljeno oko 8500 slučajeva gripe, a da on očekuje kako će broj oboljelih narasti na 15 tisuća. Ove sezone je intenzitet gripe izuzetno visok čemu se čude nadležne institucije u Europskoj uniji.

"Imamo više od 550 dokazanih slučajeva gripe. To je izuzetno veliki broj, pa su nas iz Europskog centra za infektivne bolesti, gdje prijavljujemo sve hrvatske slučajeve, upitali jesmo li možda pogriješili u izračunu. No, u pitanju je molekularna dijagnostika i tu nema mjesta pogrešci", kazao je dr. Draženović za Slobodnu Dalmaciju.

'U zadnjih 10 godina nismo imali ovakvu epidemiju'

Do jučer (ponedjeljak) od posljedica gripe službeno je umrlo osmero ljudi. Epidemija gripe ovakvog intenziteta u Hrvatskoj nije zabilježena od 2010. godine kada je u tri tjedna u nizu bilo više od 250 slučajeva pandemijske gripe.

"Tada ni u jednom od ta tri tjedna s najviše slučajeva nismo imali više od 260 slučajeva gripa, a sada ih je preko 550. U zadnjih 10 godina nismo imali ovakvu epidemiju gripe. Od ovogodišnjih dokazanih slučajeva, 96 posto njih odnosi se na virus gripe A, a u četiri posto slučajeva je virus gripe B, i to B Yamagata, koja nije zastupljena u trovalentnom cjepivu koje se koristi u Hrvatskoj", napominje dr. Draženović.

Kod nas trovalentno, a u svijetu četverovalentno cjepivo

Nagađa se da je razlog ovako intenzivnoj ovosezonskoj gripi u cjepivu. Naime, građani Hrvatske već godinama se cijepe trovalentnim cjepivom, iako na svjetskom tržištu postoji i četverovalentno. Razlog tomu prvenstveno treba tražiti u cijeni trovalentnog cjepiva, koje je jeftinije od četverovalentnog i njegova cijena iznosi oko tri eura (22,5 kuna) po cjepivu kada ga se nabavlja direktno od proizvođača. Drugi razlog zbog kojega se Hrvati cijepe trovalentnim cjepivom jest ugovor potpisan s dobavljačem tog cjepiva pa treba pričekati njegov istek kako bi se u budućnosti moglo nabavljati četverovalentno cjepivo, piše Slobodna Dalmacija.

Nabavna cijena četverovalentnog cjepiva u veledrogerijama je 68 kuna, dok mu je prodajna cijena u ljekarnama nešto veća od 96 kuna. Računa se da je razlika u cijeni između dvije vrste cjepiva, kad se nabavlja od proizvođača, oko 20 posto.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali