IZVANREDNO STANJE U KLINICI ZA INFEKTIVNE BOLESTI: / 'Situacija je dramatična, ovakve epidemije gripe nije bilo od 2009.'

Image
Foto: pixell/thinkstock

Samo jučer tijekom poslijepodneva i noći obavljena su čak četiri prijema teško oboljelih

17.1.2019.
13:13
pixell/thinkstock
VOYO logo

U Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" vlada izvanredno stanje zbog epidemije gripe.

Doznaje to Index od pročelnika Zavoda za Intenzivnu medicinu docenta Marka Kutleše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolaze nam oboljeli iz cijele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutačno 18 bolesnika. Od 30. prosinca do danas u Kliniku je primljeno 26 bolesnika s teškom upalom pluća izazvanom gripom, osim jednog koji je imao bakterijski meningitis. To su također bile komplikacije uzrokovane gripom. Svi su bili ili su još uvijek na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na respiratorima", pojasnio je Kutleša za Index.

Samo jučer tijekom poslijepodneva i noći obavljena su čak četiri prijema teško oboljelih. Svi su primljeni s teškim upalama pluća i svi su na respiratorima – angažirano je 18 respiratora i pet ECMO mašina. Kutleša je potvrdio da se dogodio jedan smrtni slučaj te dodao da su u Klinici uvedene dodatne smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminula jedna pacijentica s upalom pluća

"Preminula je jedna pacijentica koja je imala upalu pluća. Svi pacijenti, uključujući i nju, u dobi su između 40 i 60 godina. Naš ECMO tim išao je čak u Mostar po jednog bolesnika od oko 40 godina. Posebno se zahvaljujemo ministarstvu koje nam je nabavilo dodatnih osam respiratora i dva ECMO uređaja", kaže.

Ističe da je situacija dramatična i da takve epidemije nije bilo od 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada prevladava H1N1, s ovakvim udjelom kao što je to slučaj ove godine, uvijek je gadno. Imali smo još jednu tešku godinu između 2009. i 2019., ali nije bila tako teška", objašnjava Kutleša

Napominje da se ljudi još uvijek mogu cijepiti te da je prekasno jedino za one koji su se već zarazili gripom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kako doznaje Index u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, cjepiva uglavnom više nema.

"Možda se nešto može naći u ljekarnama. O tome nemamo informacija. Uobičajeno je da je gripa H1N1 posebno teška. Isto tako je uobičajeno da ona pogađa relativno mladu populaciju", rekla je za Index epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijima poslali poziv na novinsku konferenciju

Inače, medijima je iz Ureda ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u ovim trenucima stigao poziv na novinsku konferenciju.

"Konferencija za medije Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' održat će se u subotu, 19. siječnja, u 10.30 sati u dvorani za sastanke Upravne zgrade Klinike, 2. kat (adresa Mirogojska 8, Zagreb).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema konferencije je: Značajno povećanje broja bolesnika s teškom gripom i upalom pluća hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Konferenciji će uz ravnateljicu Klinike, prof. dr. sc. Alemku Markotić, dr. med. i članove ravnateljstva, nazočiti i ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, pomoćnik ministra zdravstva, izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med.", piše u pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo