INFEKTOLOG OBJASNIO KAD MOŽEMO OČEKIVATI POPUŠTANJE MJERA I DODAO: / 'Gubitak njuha simptom je kod velikog broja oboljelih'

Image

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr.

15.4.2020.
21:22
Nova TV

Mjere zaštite od širenja pandemije koronavirusa nisu zaustavile njen proboj u domove za starije osobe. Nakon splitskog slučaja, virus se proširio po nekoliko domova u gradovima diljem Hrvatske, a danas je potvrđen i kod troje štićenika privatnog doma za starije u Zagrebu. S obzirom na to da se u posljednje vrijeme govori o popuštanju mjera, pitanje je koliko je to u ovakvoj situaciji opravdano.

"Svi stožeri prate podatke na terenu, prate se podaci o novooboljelima. Odluka o popuštanju mjera mora se temeljiti na padu broja oboljelih i novih registriranih. Tek kad dođe do potpunog prestanka pojave novih bolesnika, može se razmišljati o popuštanju mjera. Sve ranije bi moglo utjecati na pojavu većeg broja oboljelih. Tješi nas to da kontinuirano pada broj novooboljelih što je dobar znak. Epidemija ipak jenjava, smanjuje se broj novih i hospitaliziranih bolesnika, povećava se broj otpuštenih bolesnika, možemo reći da sve ide u dobrom smjeru", pojasnio je u Dnevniku Nove TVRok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Mlađi podložni komplikacijama

Iako na respiratorima uglavnom završavaju starije osobe, Čivljak upozorava da se komplikacije kod zaraznih bolesti ponekad mogu dogoditi i kod zdravih i mladih ljudi, a ista je situacija i s COVIDOM-19. Uz to, naglasio je i kako pušači imaju tendenciju obolijevanja od ove bolesti.

"Imali smo neke mlađe bolesnike koji su imali komplikacije, imamo i sada jednog takvog pacijenta koji nema prethodne kronične bolesti, no to su pojedinačni slučajevi. Pušenje je jedna od najčešćih navika koja je najveći rizik za bolesti pluća i respiratornih infekcija, pa tako i ove, COVID-19", smatra Čivljak.

Zaraza u samoizolaciji

U Hrvatskoj se čak dvije trećine oboljelih liječi u kućnim uvjetima, odnosno poslano je u samoizolaciju. Unatoč strogim pravilima, događa se i da njihovi ukućani također obole.

"Prema mojim informacijama, one koji se liječe kod kuće prate epidemiolozi. Oni prate i njihove kontakte. S druge strane, prate ih liječnici obiteljske medicine. Ukoliko dođe do pogoršanja simptoma, oboljeli dolaze kod nas na kontrolu. U nekoliko se slučajeva dogodilo da su takvi ljudi hospitalizirani nakon što je nekoliko dana bolesnik imao blaži oblik bolesti", rekao je Čivljak.

Jedan od pomalo neuobičajenih simptoma ove bolesti je i anosmija, odnosno gubitak njuha. Liječnik kaže da se ona događa kod trećine, možda čak i polovine zaraženih koronavirusom.

"Dobro je uočiti simptome koji su specifični za ovu bolest i sve što bi moglo dati znak o pogoršanju bolesti. To je ono što najčešće upozorava na pogoršanje bolesti - otežano disanje, pogoršanje kašlja, osjećaj iznemoglosti i osjećaj nedostatka zraka", zaključio je doktor Čivljak.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno