JOŠ 12 ŠTIĆENIKA SPLITSKOG DOMA ZA STARIJE POZITIVNO NA KORONAVIRUS: / Prebacili su ih u bolnicu na Križinama

Image
Foto: pixsell

Globalna pandemija koronavirusa širi se svijetom, a zahvatila je i zemlje Južne Amerike od kojih se, za sada, najbolji nosi Paragvaj koji ima najmanje zaraženih i najmanje preminulih.

15.4.2020.
7:12
pixsell
VOYO logo
  • Dosad je u svijetu preko 2 milijuna zaraženih, 120.851 preminulih, a ozdravilo je 459.131 ljudi
  • U Hrvatskoj je 1741 oboljelih, 473 izliječenih i 34 preminulih od koronavirusa
  • Na respiratoru se nalazi 31 bolesnika, hospitaliziranih osoba imamo 357, a kod kuće se liječi 932 bolesnika
  • Američki predsjednik Donald Trump obustavio je financiranje WHO-a

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Još 12 štićenika Doma za starije ima koronavirus

22.00 - Ukupno 12 štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne osobe prebačeno je iz izolacije u Vukovarskoj do bolnice na Križinama tijekom srijede popodne. Pokazalo se naime da su pozitivni na koronavirus. Nemaju povišenu temperaturu te su im osnovne, mahom kronične bolesti, bez pogoršanja, javlja Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se 99 osoba liječi na Križinama, a od toga preko 60 pacijenata iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj te još desetak iz drugih domova s područja Dalmacije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najcrnji dan u Francuskoj

21.50 - U Francuskoj je u samo jednom danu preminulo 1438 ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produžavaju se mjere protiv koronavirusa u Hrvatskoj

19.20 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u RTL-u Danas govorio je o eventualom popuštanju strogih mjera koje je zbog epidemije koronavirusa uveo Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, a koje prema prvom izloženom planu traju još četiri dana.

"U nedjelju te prve mjere istječu i vjerojatno idemo s produženjem jer najvažnije je da pratimo savjete epidemiologa, a oni kažu da bi pet do sedam dana trebalo imati pad oboljelih da se ide u popuštanje mjera. Naravno da razgovaramo o tome svakodnevno, jasna nam je i situacija kad govorimo o gospodarstvu, o osiguranju uvjeta za život. Krećemo se po uskoj margini, naravno da je na prvom mjestu zaštita zdravlja, života, no moramo razmišljati kada bi se i koje mjere mogle popuštati", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta nedjelja ne znači da se u utorak ili kad ne može dogoditi nešto u smislu popuštanja. Vidi se da su naše mjere bile dobre, Hrvatska ima stvarno dobar rezultat kada se gleda prosjek broja oboljelih. Naravno da nam je žao svake umrle osobe, no naš zdravstveni sustav nije opterećen kao u drugim zemljama i nadamo se da će nam to omogućiti da u neko dogledno vrijeme razmišljanje o popuštanju. Tu treba biti jasan, popuštanje vjerojatno znači i povećanje rizika kad govorimo o broju oboljelih", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve mjere trajale su 30 dana, no nove vjerojatno neće biti uvedene na taj period.

"Razmišljamo da to bude kraće, no može se nešto promijeniti u pet dana ne u 15, ne u 30. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji jer nam je stvarno na prvom mjestu sačuvati živote", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemačka većinu mjera zadržava do sredine svibnja

18.59 - Njemačka idući tjedan počinje postupno ublažavati mjere protiv širenja koronavirusa, ali opća zabrana kretanja i izbjegavanje socijalnih kontakata ostaju na snazi najmanje do početka svibnja, dogovorili su u srijedu federalna vlada i savezne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što imamo je krhki uspjeh. Morat ćemo živjeti s virusom toliko dugo dok ne pronađemo cjepivo ili lijek", rekla je kancelarka Angela Merkel nakon video sastanka.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve manje novih slučajeva u Italiji

18.45 - U Italiji je u posljednja 24 sata od koronavirusa preminulo 578 ljudi. To je za 12 više nego jučer. Zaraženih je 2667 više nego jučer. Dan ranije je bilo 3153 novih slučajeva.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji 99 umrlih, 408 novih slučajeva zaraze

17.53 - U Srbiji je u zadnja 24 sata zabilježeno 408 novih slučajeva zaraze koronavirusom te još pet umrlih među zaraženima, objavljeno je u srijedu, a vlasti i Srpska pravoslavna crkva uspjele su se složiti oko preporuke da se Uskrs po julijanskom kalendaru slavi kod kuće.

Sada su ukupno zaražene 4.873 osobe, a uz još petero preminulih pacijenata broj žrtava među zaraženima koronavirusom popeo se na 99, priopćio je srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Litva otvara trgovine koje imaju ulaz s ulice

17.51 - Litva je objavila u srijedu ublaženje nekih ograničenja uvedenih prije mjesec dana u borbi protiv epidemije koronavirusa i objasnila da mora potaknuti gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od četvrtka ujutro otvaraju se trgovine koje imaju izravan ulaz s ulice, kao i servisi za popravke i praonice pod uvjetom da izravan kontakt s klijentom ne traje dulje od 20 minuta.

Međutim, neprehrambene trgovine u trgovačkim centrima, sportski klubovi i restorani ostaju zatvoreni do nove uredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Emirates Airlines u 10 minuta otkriva zaražene

17.12 - Zrakoplovna kompanija iz Dubaija, Emirates Airlines, objavila je u srijedu da je prva koja organizira brza testiranja u međunarodnoj zračnoj luci Emirata, kako bi u 10 minuta otkrila slučajeve novog koronavirusa među svojim putnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjeni Arapski Emirati koji su službeno objavili blizu 5000 slučajeva zaraze i 28 umrlih od koronavirusa, obustavili su sve komercijalne letove 23. ožujka, ali zrakoplovnim kompanijama zemlje je od prošlog tjedna dozvoljen ograničen broj letova za povratak stranaca koje je epidemija zatekla u njihovoj zemlji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
Foto: Milan Šabić/Pixsell

U Udbini i Korenici po jedan novi slučaj

16.14 - U posljednja 24 sata u Lici su otkrivena dva nova slučaja zaraze, jedan na Udbini kao žarištu epidemije, a drugi u Korenici, gdje dosad nije bilo oboljelih, doznaje se u županijskome Zavodu za javno zdravstvo u Gospiću.

Na području Ličko-senjske županije oboljelo je 14 osoba. Pod aktivnim nadzorom i samoizolacijom je 126 osoba, na koronavirus su testirane 143 osobe, od kojih je 109 nalaza bilo negativno, 14 pozitivno, čekaju se rezultati za 20 testiranih, a izliječena je jedna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije istražuje u splitskom Domu za starije

15:50 Splitska policija je na traženje Općinskog državnog odvjetništva od započela izvide u Domu za starije i nemoćne u Splitu odmah dan nakon evakuacije zaraženih 49 štićenika.Izvidi su proglašeni tajnima pa će se tek nakon što budu okončani, moći govoriti o tome jesu li i koji propusti utvrđeni. Opširnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA VEĆ TJEDAN DANA PROVODI IZVIDE U SPLITSKOM DOMU ZA STARIJE: /

Proglašeni su tajnima, ali mnogo otkriva koja ih služba provodi

Image
POLICIJA VEĆ TJEDAN DANA PROVODI IZVIDE U SPLITSKOM DOMU ZA STARIJE: /

Proglašeni su tajnima, ali mnogo otkriva koja ih služba provodi


Image
Foto: Milan Šabić/Pixsell

Dogovoren pojačani nadzor u domovima za starije osobe u PGŽ

15:40 U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci u srijedu je održan sastanak s ravnateljima socijalnih institucija te je s epidemiolozima dogovoren pojačan sustav nadzora u domovima za starije osobe.

Svi zaposlenici domova koji se izmjenjuju u dežurstvima svakih 14 ili svakih sedam dana testirat će se na koronavirus. Prilikom odlaska testirat će se dežurni tim, kao i tim pri dolasku, izvijestila je Primorsko-goranska županija. Opširnije


U Hercegovini drastično usporeno širenje koronavirusa

15:28 Jedna osoba preminula je u srijedu u mostarskoj Covid-bolnici, čime se broj smrtnih ishoda u Hercegovini povećao na 14, a zdravstveni djelatnici smatraju ohrabrujućim drastičan pad broja zaraženih, što je rezultat strogih mjera karantene i zabrane kretanja.


Glas: U borbi protiv koronavirusa ne smiju se zanemariti sve druge bolesti

15:25 Glas je poručio u srijedu da borba protiv koronavirusa ne smije ugroziti zdravlje građana tako što se zanemaruju sve druge bolesti, te je pozvao ministra zdravstva Vilija Beroša da se hitno posveti rješavanju kaosa koji je proizvelo preusmjeravanje svih zdravstvenih kapaciteta.

Trenutno se, navodi Glas u priopćenju, na neodređeno odgađaju čak i operacije zloćudnih tumora, nakon što je zatvoren zagrebački KB Dubrava, a nisu dogovoreni zamjenski termini za pacijente u drugim bolnicama.

"Zdravstveni sustav mora funkcionirati redovno, posebno za prevenciju i liječenje kroničnih i onkoloških bolesti, bez obzira ne epidemiju koronavirusa", poručuju.


Oporavak njemačkog gospodarstva počet će u drugoj polovini godine - vlada

15:10 Oporavak njemačkog gospodarstva počet će u drugoj polovini ove godine, uz podršku mjera vlade za ublažavanje krize prouzročene pandemijom koronavirusa, objavilo je u srijedu ministarstvo gospodarstva.


Treći dan u Karlovačkoj županiji nitko nije pozitivan na covid-19

14:59 - Od jučer testiranih 50 osoba u Karlovačkoj županiji nitko nije bio pozitivan na covid-19, što je treći dan bez novooboljelih, priopćio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije. Dosad je testirano 727 osoba, oboljelo je 28 osoba, od kojih je pet hospitalizirano u karlovačkoj Općoj bolnici, dvije u Klinici za infektologiju u Zagrebu, 16 ih je na kućnom liječenju, četiri su izliječene, a jedna je osoba umrla. U samoizolaciji je 87 osoba. Djelatnici karlovačke Policijske uprave otkrili su u 24 sata dva slučaja kršenja mjera samoizolacije, te dva slučaja kršenja mjera zabrane kretanja bez propusnice.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zamjenica župana karlovačke županije Martina Furdek Hajdin održala je konferenciju za medije na kojoj je iznesen plan rebalansa proračuna i smanjenje troškova Karlovačke županije uzrokovane krizom koronavirusa

SFeraKon se odgađa za listopad

14:49 - SFeraKon, konvencija ljubitelja znanstvene fantastike koja se obično održava u Zagrebu potkraj travnja ili početkom svibnja, ove se godine odgađa za jesen zbog aktualne situacije s pandemijom i karantenom. "U ovom je trenutku najvjerojatnije da će se najveća SF konvencija u Hrvata održati na jesen. Najizgledniji je vikend od 9. do 11. listopada, no naravno nismo jedini koji odlučujemo", objavljeno je na internetskim stranicama SFere, Društva za znanstvenu fantastiku.


Hajduk i 'Bilo srce' prikupili 870 tisuća kuna za pomoć splitskom KBC-u

14:45 - Splitski nogometni klub Hajduk i Humanitarni klub navijača ''Bilo srce'' prikupili su 870 tisuća kuna za pomoć splitskom KBC-u u borbi s epidemijom koronavirusa. Donacija je prikupljena u humanitarnoj akciji "Dišimo kao jedno'' i bit će iskorištena za kupnju medicinskih uređaja i opreme koju će prema svojim potrebama sastaviti splitski KBC radi opremanja bolničkog Odjela intenzivne njege Zavoda za ortopediju i traumatologiju, koji skrbi za najteže bolesnike zaražene koronavirusom,


Više od milijun zaraženih u Europi

14:44 - Više od milijun ljudi zaraženo je koronavirusom u Europi što je nešto više od polovice ukupnih slučajeva u svijetu kojih ima više od dva milijuna, piše danas agencija France presse. S najmanje 1.010.896 slučaja zaraze od kojih 85.272 smrtnih slučajeva, Europa je najpogođeniji kontinent pandemijom covida-19. Najzahavaćenije su zemlje Španjolska, Italija, Francuska i Njemačka, od kojih svaka ima preko 100.000 slučajeva na svojem teritoriju, dok se Velika Britanija približava toj brojci i trenutačno dnevno bilježi najviše novih slučajeva.


37 novozaraženih u Hrvatskoj

14:05 - Nacionalni stožer civilne zaštite iza 14 sati počeo je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je objavio nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 37 novozaraženih koronavirusom, 58 osoba se oporavilo, a preminulo ih je troje, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "Danas je dobar podatak da u protekla 24 sata imamo novozaraženih 37 osoba, što ukupno čini 1741 osoba", rekla je članica stožera Maja Grba-Bujević.

Od jučer su preminule tri osobe. "U KBC-u Split, 98-godišnja ženska osoba s puno komorbiditeta, jedan muškarac od 73 godine u infektološkoj klinici također s komorbiditetima, i u Dubrovniku se radi o 74-godišnjem štićeniku Doma za starije", kazala je Grba Bujević. U 24 sata testirano je 897 pacijenata, a testirano je ukupno njih 19.256. Oporavljenih je 58 više u odnosu na jučer, ukupno 473 osobe. U samoizolaciji nalazi se 15.059 osoba. Na respiratoru je 31 pacijent.

Capak je rekao da kninska bolnica nije postala novo žarište. "Malo se situacija pogoršala, nešto je više pozitivnih djelatnika. Najprije je bilo samo na fizikalnom odjelu, a onda i na internom. Epidemiolozi su trajno tamo prisutni. Točno je da ima više zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni. Sreća je da na ovom palijativnom djelu nema pozitivnih. Bolnički dio, tu imamo više djelatnika i pacijenata koji su pozitivni. Ali situacija je pod kontrolom."

Postavljeno je pitanje i moraju li se gradonačelnici konzultirati sa Stožerom oko povratka ljudi na posao u gradske službe "Razgovarao sam s gradonačelnikom Bandićem i ukazao mu na odluku od 19. ožujka gdje se poslodavcima daje obvezu da organiziraju rad kod kuće gdje je to moguće, da se otkazuju sastanci, da se koriste tehnologije kako bi se posao mogao odvijati na daljinu. On me upoznao da to nije odluka da se ljudi vrate naposao, nego da se utvrdi točan broj ljudi koji rade, koji su možda ostali doma, a nisu trebali, a koji rade i mogli su ostati doma. On uvodi više reda u taj sustav", kazao je Božinović.

Koronavirus je ušao u jedan Dom za starije u Zagrebu, radi se o privatnom domu s 30 štićenika. Dva štićenika su imali simptome te su preveženi u infektivnu kliniku. Kasnije je treći doveden, rekao je Capak. Svi zaposlenici nemaju simptome i uzeti su im brisevi. "Ne znamo kako je virus ušao". Do kraja dana će se testirati i ostali štićenici. Capak nije želio reći ime Doma, samo je rekao da je privatni Dom.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kakva je situacija na Murteru, hoće li se ukinuti karantena, upitala je jedna novinarka. "Točno je da je gradonačelnik uputio pismo, ali moram reći da je Stožer podržao odluku lokalnog stožera o karanteni. To se pokazalo jako dobrim jer je tridesetak ljudi imalo temperaturu. Uzeti su neki brisevi, a mi ćemo podržati odluku lokalnog stožera. Tu treba biti prisutan epidemiolog i lokalni stožer koji će odlučiti o karanteni", objasnio je Capak. Božinović se čuo sa županijskim stožerom i rekao je da će podržati odluku o ukidanju kada dođe do te odluke. Županijski stožer ne misli da je još vrijeme za to.

Nadležna inspekcija Civilne zaštite i policijska uprava izvršit će uvid u slučaj održavanja liturgije u daruvarskoj pravoslavnoj crkvi unatoč zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, najavio je voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović. ''Čuo sam za taj i za slučaj u Pakracu. Nadležna inspekcija civilne zaštite i policijske uprave koje su nadležne za ta mjesta će otići i izvršiti uvid u to što se stvarno dogodilo'', rekao je Božinović, ministarunutarnjih poslova, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. Novinare je, naime, zanimalo hoće li svećenik Srpske pravoslavne crkve Đorđe Ostojić biti prekršajno i kazneno prijavljen za održavanje liturgije unatoč epidemiološkim preporukama.

Prof. Markotić je odogovorila na pitanje koliko laboratorija provodi testiranja. "24 sata rade dva laboratorija, u Zaraznoj i u HZJZ-u. 20 sati dnevno, do 2 ujutro, od 6 ujutro, radi laboratorij Nastavnog zavoda Andrija Štampar. Za druge laboratorije nemam točne detalje, ali ne rade 24 sata." Kaže da će se postupno širiti mreža laboratorija koji će izvoditi testiranja.

Hrvatska se uključuje u klinička ispitivanja lijekova. Nema odobrenja svjetskih organizacija za te lijekove, objasnila je Markotić. WHO je odlučila pokrenuti sveobuhvatnu studiju. "To su stvari koje trebaju administrativnu proceduru, svaka to država mora proći. Međutim, dosta pacijenata neke lijekove prima u svijetu, samo će studija biti uređena kako bi se donijeli relevantni zaključci o tome što koristi a što ne", dodala je.

"Na dnevnoj bazi analiziramo stanje izazvano koronavirusom, rade se analize svih mjera, s druge strane razmišlja se i o ekonomskim implikacijama itd...Kao što smo više puta rekli, treba nam jedno vrijeme, struka inzistira na 5-7 dana smanjenja oboljelih, kako bismo mogli razmišljati o popuštanju. Svjesni smo da je većina mjera donesena oko 19. Treba biti realan, još nije vrijeme za popuštanje mjera. Držimo se u dvocifrenoj brojci, Hrvatska je u tome jedinstvena, nije dopustila eksponencijalni rast, sve to uzimamo u obzir. Međutim, možda se u perspektivi može razmišljati koje mjere se mogu produžiti, 30 ili nešto dana. Moramo očuvati pozitivnu epidemiološku situaciju. Popuštanje znači povećanje oboljelih. Balansiramo između ta dva zahtjeva koja nisu laka, posebno jer je prostor između vrlo delikatan", rekao je ministar Božinović te dodao da se Hrvatska pokazala kao učinkovita u borbi s krizom.


Cappelli: 'Turizam računa na domaće turiste kada mjere popuste'

13:57 - Domaći turisti ne mogu spasiti turističku sezonu u Hrvatskoj, jer je njihov udjel u ukupnom prometu u zadnje dvije rekordne godine bio oko 12 posto, ali turizam na njih svakako računa kada popuste mjere zaštite od koronavirusa, o čemu odlučuje civilni stožer, izjavio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.


Tri nova slučaja infekcije u Koprivničko-križevačkoj županiji

13:39 - Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su tri nova slučaja infekcije koronavirusom. Ukupan broj oboljelih na tom području porastao je na 28. Riječ je o štićenicima, kontaktima oboljelih osoba iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica koji su prilikom prvog testiranja uzoraka bili negativni, a nakon ponovnog testiranja utvrđeni su pozitivni nalazi.


Slovenija najavila testiranje nacionalnog uzorka na Covid-19

13:33 - Slovenija će od idućeg tjedna krenuti s posebnim testiranjem na nacionalnom uzorku od preko tisuću ljudi iz raznih dijelova zemlje kako bi dobila jasniju sliku o razmjerima epidemije i broju stvarno oboljelih od Covida-19, objavljeno je u srijedu u Ljubljani. Iz dobivenih podataka nastat će studija, kakvu su već najavile Njemačka i Austrija za svoju populaciju, kojom bi se procijenilo koliki je stvaran broj zaraženih, tko je već stekao imunitet, tko je akutan nosilac virusa i kakvo je stanje onih kojima je određena samoizolacija, ali zbog blažih simptoma nisu bili testirani, kazao je Petrovec.

Image
Foto: Milos Vujinovic/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vlada će idući tjedan poslati anketne upitnike ljudima odabranim za nacionalni uzorak. U anketu će biti uključeni odrasla populacija i djeca iz raznih regija, a nakon anketiranja, koje je na dobrovoljnoj osnovi, kod tih će osoba biti uzeti brisevi radi testiranja te uzorci krvi radi analize na prisutnost antitijela, pojasnio je Petrovec.


Borrell žali zbog američke odluke o prekidu financiranja WHO-a

13:30 - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prestane financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). "Duboko žalim zbog američke odluke o prekdiu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije. Nema razloga koji bi opravdao takav potez u trenutku kada je pomoć u suzbijanju pandemije koronvirusa potrebnija no ikad. Jedino zajednčkim snagama možemo prevladati ovu krizu koja ne poznaje granice", poručio je Borrell preko Twittera.


Mirovinski fondovi tvrde da budući umirovljenici mogu biti mirni

13:25 - Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) priopćila je u srijedu kako će oni koji imaju još dosta do mirovine osjetiti učinke oporavka nakon "koronakrize", a koji su na pragu mirovine bit će prebačeni u najmanje rizične kategorije.


Beroš odbacio kritike o retroaktivnosti zakona o zaraznim bolestima

13:20 - Ministar zdravstva Vili Beroš odbacio je danas u Saboru kritike o retroaktivnosti pojedinih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te naglasio kako je cilj izmjena tog zakona omogućiti najdjelotvorniji način upravljanja krizom u situaciji pandemije.


Komisija predstavila plan za postupno ukidanje restrikcija

13:19 - Europska komisija predstavila je u srijedu plan za postupno i koordinirano napuštanje mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavisa, koji predviđa poštivanje triju kriterija. Iako se uvjeti u zemljama članicama uvelike razlikuju, svi Europljani se s pravom pitaju kada i kojim redoslijedom se mogu ukidati mjere", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predstavljajući plan.

Image
Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Komisija ističe da su mjere ograničenja kretanja koje su uvele zemlje članice spasile tisuće života, ali da one sa sobom nose i veliku cijenu za društvo i gospodarstvo te da ne mogu trajati unedogled. "Povratak u normalu nakon koronakriize zahtijevet će pozorno koordiniran i europski pristup među zemljama članicama, na temelju znanosti i u duhu solidarnosti", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Ona dodaje da će put povratka u normalno stanje biti dug i postupan te će se posljedice ove krize dugo osjećati. Stoga će se trebati naučiti živjeti s virusom sve dok se ne pronađe učinkovito cjepivo.


Proboj koronavirusa u privatni dom za starije u Zagrebu

13:12 - U Zagrebu su četiri nove osobe zaražene koronavirusom, izvijestio je stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare. "Od jutros imamo proboj korone u dom za starije. Pozitivno je troje korisnika Doma za starije i nemoćne", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar, dodavši da je testirano tridesetoro korisnika i desetoro djelatnika toga privatnog doma. Opširnije.


Jedna osoba preminula u Dubrovniku

13:07 - U Dubrovniku je preminula jedna osoba od koronavirus. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić je kazao nešto više o osobi koja je preminula jučer u poslijepodnevnim satima. "Radi se o 74-godišnjem pacijentu, kroničnom bolesniku. Bio je na respiratoru na jedinici intenzivne njege," kazao je Bekić o jučerašnjoj posljednjoj žrtvi koronavirusa koja je bila štićenik Doma za starije u Dubrovniku.


U Krapinsko zagorskoj županiji dvije novozaražene osobe

12.35 - U Krapinsko-zagorskoj županiji u srijedu su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom te je ukupno zaraženo 111 osoba, četiri su osobe dosad ozdravile i taj broj nije promijenjen, izvijestio je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

„U protekla 24 sata imamo dvije novozaražene osobe, tako da na današnji dan ukupno imamo 111 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedna je osoba s područja Gornje Stubice, druga Jesenja. Broj ozdravljenih je nepromijenjen, za sada četiri“, rekao je Ferek Jambrek na konferenciji za novinare u Krapini. Dosad je u Krapinsko-zagorskoj županiji uzeto 709 briseva.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina je rekao da imaju jednog pacijenta manje na odjelu za Covid.

„Pacijent je pušten na kućno liječenje. U izolacijskim jedinicama na hitnom bolničkom prijamu, gdje je trijaža pacijenata, trenutačno su tri osobe koje su dobrog zdravstvenog stanja. Nadamo se da će se takvo stanje nastaviti i u budećem razdoblju“, rekao je Vančina. Epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac izvijestio je da je u samoizolaciji bilo 160 zdravstvenih djelatnika, od kojih je sedam bilo pozitivno. Upozorio je da samoizolacija kod kuće ne podrazumijeva druženje s ostalim članovima obitelji te je komentirao blaže mjere za Uskrs. „Pričekat ćemo još nekoliko dana poslije Uskrsa pa ćemo vidjeti jesu li ljudi poštovali ono što već danima govorimo, da nema druženja, nego proslave samo s ukućanima“, rekao je Lipovac. U Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije, a u šest slučajeva građani nisu imali propusnice za kretanje na području druge jedinice lokalne samouprave.


Jedna žena umrla u Splitu od koronavirusa

12:14 - Tijeko jučerašnjeg dana u Splitu je preminula starija žena (1922. godište) zbog komplikacija uzrokovanih zarazom koronavirusom. Preminula nije bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe, a bolovala je od niza kroničnih bolesti uključujući i bolest srca, javlja N1. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije na području Splitsko dalmatinske županije od ukupno obavljenih 170 testiranja još je 20 osoba zaraženo koronavirusom


Nema novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

12:02 - U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata testirano 128 uzoraka i ni jedan nije pozitivan na koronavirus. 13 osoba je izliječeno. 5 preminulih. Hospitaliziranih je 25, od kojih je 3 na respiratorima. 200 ljudi je u samoizolaciji, javlja SiB.


Bulj prozvao Bobana i Sanadera zbog ulaska kornavirusa u splitski dom za starije

11:52 - Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj prozvao je danas splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i HDZ-ovog Antu Sanadera zbog ulaska koronavirusa u Dom za starije u Splitu. „Cijela splitsko-dalmatinska županija je u bunkeru, građani poštuju mjere stožera, a virus Covid-19 ulazi tamo gdje ne bi smio ući uz uhljeba kojeg je postavio Ante Sanader, jedan od glavnih ljudi Andreja Plenkovića, uz asistenciju Bobana koji ga svesrdno podržava”, kazao je Bulj aludirajući na postavljanje Ivana Šakričića na mjesto ravnatelja splitskog doma za starije. „Boban je donio virus, direktno on preko svoga uhljeba”, ustvrdio je Bulj prozivajući i Antu Sandera jer nije postavio stručnu osobu na čelo doma za starije.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U BiH 1100 zaraženih koronavirusom

11:49 - Blizu 1100 osoba zaraženo je koronavirusom u Bosni i Hercegovini do srijede, a među novozaraženima je i trogodišnje dijete, dok se među liječnicima nastavljaju prijepori o tome tko je kriv za nedovoljno učinkovit sustav zdravstvene zaštite. Dijete kod kojega je testiranjem potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 je iz Goražda u istočnoj Bosni, gdje je epidemiološka situacija razmjerno stabilna jer je tamo do sada registrirano 11 inficiranih osoba, uključujuči dva malodobnika. Testiranjima provedenim na Kliničkom centru u Sarajevu u noći između utorka i srijede utvrđeno je još 14 novih slučajeva zaraze, a u Banjoj Luci 5. U cijeloj je zemlji do srijede umrla 41 osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom, a u svim slučajevima preminuli su bili u starijoj životnoj dobi i uz to kronični bolesnici.


Dva novozaražena u Šibensko-kninskoj županiji

11:44 - Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Šibensko-kninskoj županiji, a novooboljeli su bliski obiteljski kontakti s ranije oboljelim osobama vezanim uz žarište na Murteru i kninsku bolnicu, izvijestio je dans županijski Stožer civilne zaštite. U toj je županiji, kako je priopćeno, sada ukupno 79 oboljelih od koronavirusa. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 13 osoba od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su u srijedu ujutro otpuštena na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora na području Šibensko-kninske županije su i dalje 534 osobe, od čega su 332 osobe kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 420 osoba. U zadnja 24 sata u šibenska policija nije zaprimila niti jednu dojavu o kršenju mjera samoizolacije.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

11:42 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u zadnja 24 sata zaraza koronavirusom nije potvrđena nijednoj novoj osobi, odnosno od ukupno 26 testiranih uzoraka svi su bili negativni, pa županija i dalje bilježi ukupno 36 oboljelih. Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je priopćio kako je do danas ukupno testirano 535 osoba, u samoizolaciji ih je 412, a u karanteni četiri. U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima smještene su tri osobe, dok su ostali oboljeli u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. Od ukupnog broja pozitivnih 11 su djelatnici iz sustava zdravstva - četiri liječnika, tri medicinske sestre ili tehničara, tri druga zdravstvena i jedan nezdravstveni djelatnik. U zadnja 24 sata po dojavi je utvrđeno jedno kršenje mjere samoizolacije.


Europska komisija predložit će kako ukidati restrikcije zbog koronavirusa

10:50 - Europska komisija će danas predložiti izlaznu strategiju za države članice, uključujući načine kako postupno uklanjati restrikcije i vratiti se normalnim aktivnostima.


U Istri šesti dan nema novooboljelih

10:46 - Prema priopćenju Stožera civilne zaštite Istarske županije od ukupno sedam ispitanih uzoraka briseva svi su negativni na koronavirus (COVID-19). tako da u Istri šesti dan nema novooboljelih, javlja Glas Istre.

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj

10:41 - U Virovitičko-podravskoj županiji i dalje nema novozaraženih, od 1. travnja kada je na tom području potvrđen drugi oboljeli od bolesti COVID 19. Na području Virovitičko-podravske županije ukupno je testirana 151 osoba, njih 149 je imalo negativan nalaz.


Nužnost solidariziranja javnog i državnog sektora s privatnim

10:32 - Saborski zastupnik i član vladajuće koalicije iz redova HDS-a Branko Hrg izjavio je danas kako je uvjeren da će doći do solidariziranja državnog i javnog sektora s privatnim, a poručio je i da ćemo svi zajedno morati podnijeti teret kako bi se što prije izvukli iz krize. "Mislim da će do toga doći, budimo realni, nitko ne može zatvarati oči pred ovim problemom, taj će problem tek biti vidljiv kada se počnu zbrajati svi ekonomski pokazatelji. Morat ćemo svi zajedno podnjeti taj teret da se izvučemo što prije iz krize da nastavimo normalan život", rekao je novinarima Hrg nakon sastanka vladajuće koalicije. Rad Vlade tijekom epidemije koronavirusa ocijenio je izvrsnim.


3388 novozaraženih u Rusiji

10:25 - Rusija je danas potvrdila 3388 novih infekcija koronavirusom, čime je zabilježen najnoviji jednodnevni rekord novih slučajeva, a službeni broj slučajeva je narastao na 24.490. Od zaraze virusom preminulo je 198 bolesnika, javlja The Moscow Times.


Njemačke savezne pokrajine odlučile o produljenju mjera do početka svibnja

10:20 - Njemačke savezne pokrajine su uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel postigle dogovor o produljenju mjera borbe protiv širenja pandemije koronavirusa do početka svibnja, javljaju njemački mediji. Tako bi, kako javlja dnevnik Bild pozivajući se na sudionike telefonske konferencije premijera saveznih pokrajina, mjere ograničenja kontakata, zabrana okupljanja i putovanja trebale ostati na snazi do 4. svibnja.

Image
Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema istim informacijama je odlučeno da i škole, vrtići i sveučilišta također ostaju zatvoreni do početka svibnja. Kod postupnog otvaranja trgovina bit će dozvoljeno otvaranja manjih trgovina do površine 400 četvornih metara.


Okretanje oboljelih od koronavirusa na trbuh može spasiti život

10:17 - Okretanje pacijenata oboljelih od koronavirusa na trbuh može im spasiti život jer takav položaj pridonosi povećanju količine kisika u njihovim plućima, kažu američki liječnici. Pacijenti zaraženi koronavirusom često umiru od akutnoga respiratornog distresnog sindroma (ARDS), do kojega dolazi zbog 'neprohodnosti' plućnog tkiva za kisik. Opširnije.


Već prvog dana na sustavu 'Andrija' 30.000 ljudi

9:38 - Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da je već prvoga dana na sustavu "Andrija", prvom digitalnom asistentu u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj, bilo oko 30.000 korisnika te ih se preko 75% izjasnilo da su time zadovoljni, javlja HRT.


Hrvatska kao autoritet u borbi protiv koronavirusa?

9:31 - Ministar zdravstva Vili Beroš došao je na sastanak u Sabor na kojemu bi trebao izvijestiti o situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Upitan može li Hrvatska svoje predsjedanje Europskom unijom iskoristiti pa se nametnuti kao autoritet tijekom globalne pandemije koronavirusa, Beroš je rekao da je to teško, obzirom na kompliciran birokratski aparat Europske unije. "Nametnuti se ne možemo, ali predložiti određene mjere možemo, to i radimo", rekao je Beroš.

Image
Foto: HINA/ POOL/ Edvard SUSAK

Danska otvara škole, vrtiće i jaslice

9:27 - Oko deset tisuća djece u Danskoj vraća se danas u škole, vrtiće i jaslice, pošto su danske vlasti odlučile otvoriti vrata tih institucija nakon mjesec dana. Nakon napretka u suzbijanju širenja zaraze koronavirusom, danske vlasti odlučile su vratiti učenike do petog razreda u škole, kao i djecu u vrtiće i jaslice. Odlukom se nastoje rasteretiti roditelji koji se moraju brinuti za djecu, uz posao od kuće. Restorani, kafići, kazališta, kina i trgovački centri ostaju zatvoreni najmanje do 10. svibnja. U Danskoj, zemlji s oko 5,6 milijuna stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 6706 osoba, a umrlo ih je 299, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins. Vlasti su u utorak prijavile 193 nova slučaja zaraze, a dan ranije 144.


Nema novih zaraženih u Zadarskoj županiji

9:21 - U Zadarskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Među zaraženima je četvero djece, od kojih je najmlađe staro tri godine. Još je jedna osoba skinuta s respiratora. Ukupno je ozdravilo sedam osoba,a pozitivnih je 77 osoba.


Ministri obrane NATO-a razgovarat će o utjecaju pandemije na vojne misije

9:15 - Ministri obrane NATO-a trebali bi održati videokonferenciju u srijedu te razgovarati o utjecaju pandemije koronavirusa na zajedničke vojne misije u svijetu. Jens Stoltenberg, glavni tajnik Saveza, naglasio je NATO-vu borbenu spremnost unatoč globalnoj pandemiji i rekao da je zaštita stanovništva zemalja članica i dalje prvi prioritet.


Kina prijavila manje novih slučajeva

9:12 - Kina je danas prijavila smanjenje broja novozaraženih koronavirusom, ali su vlasti zabrinute zbog porasta lokalnih transmisija u sjeveroistočnoj pokrajini koja graniči s Rusijom. Prema podacima kineskog ministarstva zdravstva u utorak je koronavirus potvrđen kod 46 osoba, a dan ranije kod 89. Od 46 novih slučajeva, 36 je povezano s osobama koje su se vratile u Kinu iz drugih zemalja, a preostalih deset slučajeva otpada na lokalni prijenos. Dok dan ranije samo tri potvrđena slučaja nisu bila povezana s inozemstvom. Kada se radi o tih deset slučajeva, u pokrajini Heilongjiang zaraženo je osam osoba, a u južnoj pokrajini Guangdong dvije.

Image
Foto: Shen Bohan / Zuma Press / Profimedia

Markotić o ublažavanju mjera

8:51 - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, komentirala je jutros za N1 kada će i hoće li doći do ublažavanja mjera. "Vodimo razgovore o tome kako pristupiti svemu tome, u sinergiji su i politika i struka i mi dajemo inpute. U tom kontekstu, kad ćemo imati pad od 5 do 7 dana ići ćemo u postupno ublažavanje mjera."

"Nije svaki frizerski salon isti, niti trgovina. Bit će date epidemiološke upute kako gdje postupiti, kako prilagoditi mjere", kaže Markotić. Napomenula je kako razumije nestrpljenje te kako bi svi htjeli da sve to što brže prođe. "Mi smo ljude korektno, postepeno objašnjavali kako ćemo što uvoditi. Objasnit ćemo kako ćemo prilaziti tom problemu i dalje. Naši ljudi to dobro prihvaćaju, a ne da im se olako obeća nešto što se ne može ispoštovati", dodala je.

Na pitanje kada će se vratiti javni prijevoz rekla je: "Mora se početi vraćati, ali dobro isplaniran. Sigurno će naš život dulje vrijeme biti drugačiji, i uređeniji. Bit će sigurno puno ugodnije kada ne budemo natiskani u javnom prijevozu. Naravno da se razmišlja o povratku javnog prijevoza. Ova će pandemija jednom proći", kazala je Markotić.

Vezano za jučerašnje povećanje broja umrlih od koronavirusa rekla je kako se prati broj ljudi na respiratorima i njihovo stanje, no da to što je jučer bilo šestero umrlih ne znači da će danas biti više. "Kad su tu ogromni brojevi kao u Americi, Italiji, Španjolskoj, onda se prati trend, kod nas ne."

"Dok god budemo shvaćeni od velikog broja ljudi da imamo dobre namjerne i da smo iskreni u informacijama koje prenosimo dalje, mislim da će biti povjerenja", odgovorila je Markotić na pitanje o povjerenju u Stožer.

Komentirala je slučaj Švedske koja nema tako restriktivne mjere, rekavši da su Šveđani ipak masu toga propisali i očekuju od građana da se drže toga. "Mi imamo osjećaj manje vrijednosti u odnosu na druge zemlje, a puno puta smo pokazali koliko smo snažni i organizirani i mislim da je to vrijeme da to shvatimo".

Govorila je i o proboju virusa u staračke domove. "Svaka zemlja ima svoju statistiku. U Njemačkoj ima 800.000 korisnika ljudi u domovima, samo u Bergamu je umrlo 600 ljudi u jednom domu. Mi nismo savršeni, svjesni smo loših scenarija, pokušavamo odmah reagirati i zasad se držimo dobro", kazala je.

Prognoze američkog instituta su da će vrhunac epidemije u Hrvatskoj biti između 18. i 24. travnja, no Markotić nije mogla komentirati tu procjenu. "Virus je obišao veliki broj zemalja, virus ima svoju biologiju, statsistiku, može iznenaditi i u dobrom i u lošem smislu, smanjivati se."

Komentirala je i teorije zavjere oko koronavirusa. "Relevantni svjetski znanstvenici su pokazali analizom da bi to trebao biti virus iz prirode. Priroda je najveći bioterorist, to stalno govorim svojim studentima. Suvremena tehnologija može dokazati promjene na koje je čovjek utjecao."


Mjere socijalne distance do 2022. godine?

8:44 - U slučaju da cjepivo protiv koronavirusa ne postane brzo dostupno, SAD će se možda morati naviknuti na mjere socijalne distance, poput boravka kod kuće i zatvaranja škola, čak do 2022. godine, predvidjeli su jučer znanstvenici, javlja CNN.


Preko dva milijuna zaraženih u svijetu

8:36 - Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 2 milijuna, prema portalu Worldometers. Umrlo je 126,758, a izliječeno je 484,751 oboljelih.


Poplava lažnih lijekova usred pandemije koronavirusa

8:26 - Ljudi širom svijeta u doba pandemije covida-19 gomilaju zalihe osnovnih lijekova, no dok su dva najveća proizvođača lijekova na svijetu, Kina i Indija u izolaciji, potražnja je postala puno veća od ponude, zbog čega na tržištu cvate distribucija opasnih lažnih lijekova namijenjenih 'liječenju' koronavirusa, upozorava WHO. Svjetska zdravstvena organizacija skreće pozornost na to da korištenje ovakvih lijekova može imati ozbiljne i teške nuspojave, a jedan znanstvenik kaže da bismo "zbog lažnih lijekova na tržištu mogli imati paralelnu pandemiju", piše BBC


Više od 2200 umrlih u SAD-u u 24 sata

8:21 - Nakon dva dana opadanja brojki, Sjedinjene Države zabilježile su u utorak crni rekord s više od 2200 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa u 24 sata, najviši dnevni broj umrlih od bilo koje druge zemlje. Po sveučilištu John Hopkins, SAD u utorak bilježi novih 2228 smrtnih slučajeva, nakon što su brojke u nedjelju i ponedjeljak padale i kretale se oko 1500. Sada SAD ima ukupno 25.757 mrtvih i gotovo 610.000 zaraženih koronavirusom. Sjedinjene Države tijekom vikenda pretekle su Italiju (oko 21.000 mrtvih), Španjolsku (18.000) i Francusku (15.700) po broju mrtvih. U zemlji je testirano oko 3 milijuna ljudi.

Image
Foto: William Volcov / Shutterstock Editorial / Profimedia

Epicentar epidemije i dalje je u New Yorku koji je u utorak prešao granicu od 10.000 mrtvih, nakon što je u tu broju uključeno 3700 smrtnih slučajeva za koje se pretpostavlja da su zbog koronavirusa iako pacijenti nisu bili testirani, piše Reuters. Brojka od 10.000 uključuje sve preminule od koronavirusa od 11. ožujka. Prognoze o broju mrtvih u SAD-u, po najcitiranijem modelu (IHME) koji se temelji na načinu na koji se epidemija razvijala u Kini i Europi, iznose u prvom valu oko 70.000 ljudi.


'Virusno opterećenje' je opasno za zdravstvene radnike

8:16 - U borbi protiv covida-19 medicinsko osoblje diljem svijeta plaća vrlo visoku cijenu. Tisuće zdravstvenih radnika zarazile su se virusom, a broj smrtno stradalih liječnika raste. Unatoč zaštitnim odijelima i maskama, liječnici, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici skloniji su, čini se, zarazi od ostalih, a nerijetko obole od vrlo teškog oblika bolesti. Stručnjaci kažu da bi razlog tomu mogla biti koncentracija virusa kojoj su bili izloženi u izravnom kontaktu s pacijentom te pojašnjavaju da se količina virusa u tijelu naziva virusnim opterećenjem, piše BBC.


U Njemačkoj umrlo više od 3000 ljudi

7:43 - Broj umrlih od koronavirusa u Njemačkoj porastao je na preko 3000. Državni institut za infektivne bolesti Robert Koch rekao je da je 285 smrtnih slučajeva tijekom proteklog dana bilo povezano s Covid-19, a ukupan je broj žrtava 3254. Ukupni broj pozitivnih testova sada je 127.584, a više od polovice ljudi već se oporavilo. Kasnije danas kancelarka Angela Merkel razgovarat će s regionalnim čelnicima o tome hoće li ukinuti neke od mjera koje su donesene radi zaustavljanja širenja virusa. Nekoliko europskih zemalja poput Austrije i Danske proteklih je dana dozvolilo otvaranje nekih škola i manjih trgovina, javlja BBC.

Image
Foto: Frank Rumpenhorst / AFP / Profimedia

Američki Hrvati prikupili 160.000 dolara za borbu protiv Covid-19

6:58 - Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) prikupila je više od 160.000 dolara kako bi hrvatskim bolnicama pomogla u nabavi medicinske opreme i zaliha nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagrebu i pandemije COVID-19. Prva sredstva već su prebačena u dobrotvorni fond “Hrvatska protiv koronavirusa”, koji je osnovala hrvatska Vlada. "Shvaćamo da je pomoć odmah potrebna, posebno novorođenčadi i onima koji su najranjiviji. Ovo su teška i nesigurna ekonomska vremena za sve, uključujući i naše članove. Međutim, pokazivanje jedinstva i podrške u svim dijelovima Sjedinjenih Država bilo je izvanredno," kazao je dopredsjednik ACAP-a dr. Steven Pavletić dodavši kako je prikupljeno više od 400 donacija. Najveći iznos od 125.000 američkih dolara donirali su naš bivši tenisač Mario Ančić, bivši veslački olimpijac Ante Kušurin i njihovi partneri Dick Cashin i Steve Lunau iz tvrtke One Equity Partners u kojoj Ančić i Kušurin rade.


Trump obustavio financiranje WHO i najavio pokretanje gospodarstva

6:54 - Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa. Istaknuo je i kako je blizu dovršetka plana za zaustavljanje koronavirusa i ponovno otvaranje izmučenog američkog gospodarstva u nekim dijelovima zemlje koji bi vjerojatno trebali biti spremni prije 1. svibnja. Trump je prije sedam dana zaprijetio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a sada je otišao i korak dalje. "Danas sam naredio obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa", rekao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američki predsjednik je kazao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati. "Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru s vrlo malo preminulih," dodao je. Već danima Trumpova administracija oštro kritizira stav ženevske agencije UN-a, posebno stajališta koja Washington smatra previše povoljnim za Peking. Washington se posebno žali što su američke mjere zaštite u krizi, poput postupnog zatvaranja granica, naišle na snažni otpor WHO-a, koji je "nastavio pozdravljati kineske čelnike zbog njihove spremnosti na dijeljenje informacija".

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države žele "radikalno promijeniti" način rada organizacije. "U prošlosti je WHO napravio dobar posao. Nažalost, ovaj put nije dao sve od sebe i moramo se potruditi da potaknemo radikalnu promjenu", rekao je. Govoreći o ponovnom pokretanju američkog gospodarstva, Trump je kazao kako je blizu dovršetka plana o pokretanju gospodarskih aktivnosti, dodavši kako bi neke savezne države mogle biti spremne i prije 1. svibnja na temelju niske stope zaraze. Trump želi pokrenuti ekonomiju što je prije moguće, nakon što je uslijed zaraze koronavirusom umrlo 22.000 Amerikanaca, a nekoliko milijuna je ostalo bez posla


Guterres: 'Ovo nije trenutak za smanjenje resursa WHO-a'

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da "nije vrijeme" za smanjivanje resursa za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) nakon što je predsjednik Donald Trump zaustavio američko financiranje tog tijela. "Sada nije vrijeme za smanjenje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa," kazao je Guterres. "Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će solidarno raditi na zaustavljanju ovog virusa i njegovih potresnih posljedica", rekao je glavni tajnik UN-a. Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa.


Talijanski par obilježio 'zlatni pir' na intenzivnoj njezi

6:51 - Stariji talijanski par koji boluje od koronavirusa obilježio je 50-godišnjicu braka u bolnici na odjelu intenzivne njege nakon što su im liječnici organizirali da budu zajedno. Sandra (71) i suprug Giancarlo (73) držali su se za ruke preko svojih kreveta s maskama za kisik preko lica u bolnici Murri koja se nalazi u općini Fermo, u istočnoj regiji Marche. Zahvaljujući medicinskoj sestri Roberti Ferretti, koja je saznala za 50. godišnjicu braka, Sandra i Giancarlo imali su priliku obilježiti poseban dan.


Paragvaj se najbolje nosi s koronavirusom u regiji

6:50 - Globalna pandemija koronavirusa širi se svijetom. Zahvatila je i zemlje Južne Amerike od kojih se, za sada, najbolji nosi Paragvaj koji ima najmanje zaraženih i najmanje preminulih. U zemlji sa sedam milijuna stanovnika do sada ima samo 159 potvrđenih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva. Samo su tri zaražene osobe hospitalizirane, a jedna osoba je na intenzivnoj njezi, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Za usporedbu Brazil ima 25.000 zaraženih, Peru 10.000, Čile gotovo 8.000, a Argentina više od 2.000 zaraženih. Urugvaj ima gotovo 500 potvrđenih slučajeva, a Bolivija 354. Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Paragvaju Luis Alberto Escoto rekao je za Reuters da je uspjeh zemlje posljedica agresivnih mjera socijalne distancije. "Njihov najbolji rezultat može se pripisati usvajanju mjera socijalne distancije i stavu koji stanovništvo ima unatoč tome što živi u teškom uvjetima, nejednakosti i siromaštva", rekao je.

Paragvajska Vlada zatvorila je škole i obustavila velike događaje u drugom tjednu ožujka. Nedugo zatim zatvorene su granice, zračne luke i naređena je potpuna karantena stanovništva s vrlo malo izuzetaka. Policija i vojska paze na ulice i trgovine, a kažnjeno je više od tisuću ljudi zbog kršenja ograničenja. Međutim, Paragvaj ima i jednu od najnižih stopa testiranja na virus, sa 26,2 ispitivanja na 100.000 stanovnika, prema WHO i Pan American Health Organisation. "Postoji izvjesno podcjenjivanje ovih izvještaja. Međutim, nepostojanje velike smrtnosti ili ozbiljnih slučajeva koji zasićuju sustav pokazuju da još nije došlo do eksponencijalnog širenja oboljelih," rekla je senatorica i bivša ministrica zdravlja Esperanza Martínez.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo