DRAMA U SREDIŠNJICI

‘IMAMO LI VREMENA MAKNUTI JE?’ Procurili detalji s napete sjednice vrha HDZ-a, najviše se raspravljalo o ministrici kulture

Pomalo neočekivano, s obzirom na gotovo marginalni status tog ministarstva u protekla dva desetljeća, Plenkovićev izbor kandidata za ministra odnosno ministricu kulture prometnuo se u prvorazredni politički slučaj.

Večernji list piše kako se u utorak sve do 15 sati nije sa sigurnošću znalo koga će mandatar Andrej Plenković predložiti da vodi resor kulture u novoj Vladi.

PLENKOVIĆ POTVRDIO IMENA MINISTARA: ‘To su ljudi koji će dati sve od sebe da pomognu boljitku zemlje’

Najviše rasprave oko predložene ministrice

U jednom trenutku pronijela se informacija da će nova ministrica tog resora biti Sunčana Glavak, dosadašnja glasnogovornica Vlade. No, kada je Plenković jučer nazvao dosadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i rekao mu da ‘ispada’ bilo je jasno da će u Vladu ući Nina Obuljen Korižnek.

Večernji list piše, pozivajući se na izvore iz stranke, kako se na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnom vijeću HDZ-a najviše rasprave vodilo upravo oko nje.

Josip Đakić, šef HVIDRA-e i virovitičko-podravskog HDZ-a, Milan Kujundžić, budući ministar zdravstva (i budući kolega Obuljen Korižnek!), Milan Kovač, šef Kluba utemeljitelja HDZ-a te Zlatko Hasanbegović bili su, doznaje se, protiv njezina imenovanja ministricom kulture.

‘Bit će problema s braniteljima i utemeljiteljima’

Milan Kovač je navodno zatražio da se nađe prikladnije rješenje.

“Imamo li vremena promijeniti Ninu Obuljen i izabrati nekog drugog? Bit će problema s utemeljiteljima”, kazao je, tvrde Večernjakovi izvori iz HDZ-a, Kovač koji naknadno nije želio potvrditi svoju izjavu rekavši da mu je “HDZ proširena obitelj” i da sve što se zbiva na Predsjedništvu “ostaje unutar četiri zida”.

Kovač je navodno rekao da ne mora ni Hasanbegović biti ministar, ali da bi, zbog slučaja HAVC (Hrvatski audiovizualni centar) trebali razmisliti o drugom kandidatu.

Đakić je stav obrazložio time da su branitelji protiv predložene kandidatkinje, dok je Hasanbegović navodno rekao kako mu je jasno da nema Plenkovićevo povjerenje jer je za ministricu odabrana osoba koja je njegova politička oponentica te da mu je jasno u kojem smjeru ide stranka.

Hasanbegović je i, prema izvorima Jutarnjeg lista, sa sjednice Predsjedništva otišao vidno razočaran i ljutit Plenkovićevim izborom.

“Ne slažem se s time da je Nina Obuljen dobar odabir za ministricu kulture. Ona je suprotnost meni i svemu što sam radio u Ministarstvu. Ali, podržat ću mišljenje većine”, navodno je kazao Hasanbegović.

HASANBEGOVIĆ: ‘Ostajem vjeran bogu i narodu! Nova ministrica Obuljen? Dobro se zna tko je ona…’

milan-kovac48d
Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-aFoto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Rezervirani i prema Martini Dalić

Plenković je, tvrde izvori, pobunjenicima protiv Obuljen rekao da je on izabran za novog šefa HDZ-a te da je svima, kada su ga birali, bio jasan smjer u kojem će voditi HDZ. Rekao je i da Obuljen dugo poznaje i ima povjerenja u nju.

Uz njega je stao i njegov zamjenik Milijan Brkić koji je, kako piše Jutarnji, kazao da su stranci “sada najpotrebniji stabilnost i jedinstvo”.

“Nakon toga je zaključio raspravu. Bez glasovanja, lukav je on”, rekao je za Večernji jedan član Predsjedništva.

Na Predsjedništvu se povela rasprava i o Kujundžiću, predloženom ministru zdravstva te Martini Dalić koja bi trebala biti nova ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade.

Njih dvoje su povratnici u HDZ, pa su pojedini članovi Predsjedništva iskazali rezervu prema njima. Iako, kažu, Kujundžić se barem vratio u stranku i sudjelovao kao kandidat na izborima, dok Dalić “nije ni primirisala izbornoj kampanji”.

UGLEDNI STRUČNJAK O PLENKOVIĆEVOJ VLADI: ‘Slijede novi sukobi, najviše će svađe biti oko dvije stvari’

Povratak na Net.hr