"Sigurno HDZ nisu izabrali zbog dobrih politika, niti uspjeha HDZ-a. To je strašno - da je i pored ovakvog HDZ-a opet Plenković djelovao kao bolji izbor nego Bernardić", prokomentirao je danas veliki poraz Restart koalicije i trijumf HDZ-a za N1Bojan Glavašević, kandidat na parlamentarnim izborima koalicije Možemo! koji je ušao u Hrvatski sabor.

Glavašević kaže da bi za Hrvatsku najbolje bilo da ne dobije ultrakonzervativnu vladu. "Plenković se pozicionira kao europejac, umjereni konzervativac. I ako doista želi ostati vjerodostojan, neće razgovarati s radikalnom desnicom. Ako Plenković sjedne s tim ljudima za stol bit će jasno da nije nikakav europejac ili umjereni konzervativac."

Smatra da bi u analizu je li Hrvatska otišla u desno trebalo uzeti u obzir da prije samo nekoliko mjeseci za predsjednika države izabran bivši lider SDP-a Zoran Milanović.

Istinska zeleno-lijeva koalicija

Glavašević vjeruje da je za veliki uspjeh koalicije Možemo? zaslužno to što su građani i građanke navedenu platformu prepoznali kao iskrenu građansku opciju. Platforma Možemo predstavlja Grad Zagreb, ali i ostatak Hrvatske, kaže Glavašević i dodaje kako su lokalni izbori iduća važna platforma za njih. Što se tiče rada u Saboru, tu smatra da je bitno da u Saboru postoji jedna istinska zeleno-lijeva koalicija.

"Prije svega važno je da u Saboru postoji jedna prava, progresivna ljevica. Vidjeli smo nažalost da građani smatraju da SDP to više nije. Ja smatram da je naš glavni mandat da budemo pravi javni tribuni za slobodnomisleću Hrvatsku", kaže Glavašević.

Upita je li platforma Možemo "ukrala" glasove SDP-u, Glavašević je rekao kako ta teorija nije točna te da su uzeli možda jedan manji dio SDP-ovih birača. Vjeruje da su oni zapravo aktivirali one koji inače nisu izlazili na izbore.

"Ovo je jedan grassroots pokret i siguran sam da ćemo zajedno ostati u ovome - mi smo jako čvrsti kao ekipa", zaključuje Glavašević za N1 i dodaje kako bi ovakav dobar rezultat njihove platforme mogao nagovijestiti veće promjene u Hrvatskoj, počevši od lokalne razine, pa sve do državne.