HRVATI VOLE TESLU, BIT ĆE NA EURU / 'Pobjeda zdravog razuma i poraz nacionalizma. Da je otići vremeplovom u Gospić u veljači 1992. pa vidjeti lica...'

'Rekao bih da se radi o pobjedi zdravog razuma, koja je možda malko zakašnjela, ali je uvijek dobrodošla te velikom porazu hrvatskog nacionalizma', kaže povjesničar i kolumnist Net.hr-a Hrvoje Klasić

21.7.2021.
18:00
Pixabay

Danas je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća premijer Andrej Plenković pred novinarima otkrio koji su prihvaćeni prijedlozi za hrvatske motive na budućim kovanicama eura, kada Hrvatska uđe u eurozonu. "Šahovnica će biti kao podloga, a onda karta Republike Hrvatske na kovanici od 2 eura, kuna na 1 euru, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 cent", kazao je premijer.

O motivima na budućim hrvatskim eurokovanicama odlučivali su građani u web-anketi, njih gotovo pedeset tisuća.

'Malko zakašnjela, ali dobrodošla pobjeda zdravog razuma'

Posebno je zanimljiv izbor lika Nikole Tesle za kovanice od 50, 20 i 10 centi. Budući da je o tome u svojoj jučerašnjoj kolumni za Net.hr pisao povjesničar Hrvoje Klasić ustvrdivši, među ostalim, da Teslin lik "zaslužuje krasiti novčanicu svake zemlje na svijetu", upitali smo ga danas kako komentira odluku koja potvrđuje upravo ono što je u svojoj kolumni zagovarao.

"Prije svega treba naglasiti da je prvih pet predloženih motiva u stvari predložilo povjerenstvo od nekih petnaestak ljudi. A šesti motiv, Teslu, izabrala je većina od gotovo 50 tisuća ljudi koji su sudjelovali u internetskoj anketi. Mislim da je to vrlo važan i pomalo zapanjujući podatak. Rekao bih da se radi o pobjedi zdravog razuma, koja je možda malko zakašnjela, ali je uvijek dobrodošla te velikom porazu hrvatskog nacionalizma", kazao nam je Klasić.

'Vraćanje duga genijalcu univerzalnih vrijednosti'

Upozorio je i na jednu povijesnu poveznicu.

"Danas je odluku da će Nikola Tesla biti na budućoj hrvatskoj eurokovanici obznanio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dok je 13. veljače 1992. godine jedan drugi HDZ-ovac i povjerenik Vlade za Gospić donio odluku da se trg, udaljen pet kilometara od Tesline rodne kuće, preimenuje, odnosno da se više ne zove po Tesli, nego po Stjepanu Radiću. A tri dana kasnije na istom tom trgu su tzv. nepoznati počinitelji digli u zrak Teslin spomenik. Volio bih imati vremeplov pa da vidim izraz lica tog povjerenika i ovih nepoznatih počinitelja kada bi im netko rekao da će 30 godina kasnije Tesla biti na hrvatskom novcu. Mislim da se radi o vraćanju duga jednom genijalcu univerzalnih vrijednosti. Bolje ikad nego nikad", kaže Klasić.

Upitali smo ga i za ostale motive koji će se naći na kovanicama eura i centi.

"Oni su, rekao bih, uobičajeni i neće posebno odudarati od motiva ostalih država, bilo da se radi o karti Hrvatske, kuni ili glagoljici. Drago mi je što je šahovnica, odnosno 'kockice' kako ih obično zovemo, izabrana jer je to naš dizajnerski najpotentniji motiv, ali i dio brendinga koji je postao prepoznatljiv širom svijeta", zaključio je Klasić.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen