Burno u Saboru, pale teške riječi branitelja: 'Sramite se!'

Sabor raspravlja o dva izvješća koja se odnose na hrvatske branitelje – izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te o izvješću o poslovanju istoimenog Fonda za 2013.

Raspravu su došli pratiti i branitelji – predstavnici udruga 100-postotnih ratnih vojnih invalida. U njihovo ime HDZ-ov zastupnik Josip Đakić zatražio je da se njihov predstavnik Đuro Glogoški obrati Saboru.

Predsjednik Sabora Josip Leko ponovio je da bi to bilo protivno poslovniku, koji se ne može mijenjati ad hoc.

”Ne želim sudjelovati u tome da se pretvorimo u debatni klub. Uvijek vam preostaje tražiti smjenu predsjednika Sabora”, poručio je Leko. Branitelji su nakon što im nije dozvoljeno da se obrate zastupnicima – uz teške riječi, demonstrativno napustili sjednicu, javlja HRT.

”Stidite se, sramite se” i ”Raspusti taj Sabor, čovječe”, čulo se u sabornici.

Sjednica je nastavljena raspravom o izvješćima koja je predstavio ministar branitelja Predrag Matić.

Određena stanka

HDZ i HDSSB zatražili su stanku zato što predsjednik Sabora Josip Leko nije dopustio da se predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Savskoj obrate zastupnicima uoči podnošenja izvješća o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

“S obzirom na to da niste dozvolili da se branitelji obrate u ime invalida Domovinskog rata tražim stanku”, rekao je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, a pridružio mu se u ime kluba HDSSB-a i Josip Salapić.

“Dat ću vam stanku, ali Vi tražite da ja prekršim saborski Poslovnik. Nemojte tražiti da ja arbitrarno vodim sjednicu”, rekao je Leko.

Prethodono je i nezavisni Damir Kajin rekao kako nema ništa protiv toga da se branitelji obrate Hrvatskom saboru.

O RIZ odašiljačima

Hrvatski sabor imao je još jednu stanku koju su, zbog stanja u RIZ odašiljačima, zatražili Hrvatski laburisti, a njihovom se zahtjevu pridružio i nezavisni zastupnik Branko Vukšić te klubovi HDZ-a i HDSSB-a.

“Tražim stanku zbog novonastalih okolnosti vezanih za RIZ Odašiljače i dalju raspodjelu državne imovine, koju su stvarali između ostalog i branitelji”, objasnio je svoj zahtjev Laburist Mladen Novak.

S obzirom na to da je na današnjem dnevnom redu izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, klubovi zastupnika HDZ-a i HDSSB-a te nezavisni zastupnik Damir Kajin zatražili su od predsjednika Sabora Josipa Leke da se zastupnicima u Saboru mogu obratiti i predstavnici branitelja koji prosvjeduju već više od stotinu dana u Savskoj.

Leko nije izravno odbio njihov zahtjev, no pozivajući se na saborski Posolovnik, poručio je: “Vama koji tražite da se u Saboru otvori mogućnost da se izravno obraćaju predstavnici udruge hrvatskih branitelja predlažem da pročitate Poslovnik Sabora. Poznato vam je da se Poslovnik ne može mijenjati ‘ad hoc’ i da je vladavina prava najvažnije načelo u demokracije”.

Povratak na Net.hr