PRIPREMA SE TEREN / Nećete vjerovati što će Hrvatska početi uvoziti: Donora ovdje nema, a više se neće trebati odlaziti u inozemstvo

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Planira se uvoz sperme i jajnih stanica iz EU-a, a spolne stanice trebale bi stizati iz licenciranih banaka

29.5.2023.
10:06
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Play logo

Hrvatska planira uvoz sperme i jajnih stanica iz EU-a, piše Jutarnji list, navodeći da domaćih darivatelja nema, a spolne stanice trebale bi stizati iz licenciranih banaka.

Parovi iz Hrvatske kojima je za ostvarivanje roditeljstva potrebna donacija sperme ili jajne stanice na tu vrstu medicinski potpomognute oplodnje uskoro više ne bi trebali odlaziti u inozemstvo: Hrvatsko društvo za humanu reprodukciju i endokrinologiju počelo je, u suradnji s državnom administracijom, pripremati teren za uvoz spolnih stanica iz visokokontroliranih licenciranih banaka u Europskoj uniji, poput onih iz Španjolske, Danske, Italije i drugih zemalja koje mogu ispoštovati hrvatsku regulativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jeste li znali? /

Prednosti koje mnogi ne znaju: Šest razloga zašto je sperma dobra za zdravlje

Image
Jeste li znali? /

Prednosti koje mnogi ne znaju: Šest razloga zašto je sperma dobra za zdravlje

Procedura je, nakon što se donesu potrebni pravilnici i potpišu ugovori s bankama, razmjerno jednostavna: kad liječnici utvrde da neki konkretan par ne može začeti bez doniranih spolnih stanica, ovlaštena zdravstvena ustanova za provođenje postupaka heterologne oplodnje će od ugovorene banke naručiti potrebne gamete.

Stizat će avionom

One će avionom, prema točno utvrđenoj proceduri koja je za donirane spolne stanice jednaka kao i za transplantaciju organa, stići u Hrvatsku, pohraniti se u ovlaštenu ustanovu te biti korištene za oplodnju i stvaranje zametka isključivo za taj konkretan par.

Daljnje korištenje gameta, odnosno njihova prenamjena za neki drugi par, neće biti moguće. Pravo na poznato podrijetlo Donacija spolnih stanica u Hrvatskoj je zakonski omogućena još Zakonom o medicinskoj oplodnji iz 2012. godine, no, ističe prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za humanu reprodukciju i endokrinologiju, prema spoznajama Društva, od donošenja Zakona u Hrvatskoj nije bilo nijedne osobe koja bi bila zainteresirana da postane darivatelj spolnih stanica, tako da Hrvatska nije imala mogućnosti osnovati svoju banku gameta koje bi donirali hrvatski građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavljeni razlog nezainteresiranosti je činjenica da donor, sukladno Zakonu, ne smije biti anoniman. U Hrvatskoj, čini se, na to nitko nije spreman, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo