Hoće li ih zatrpati tone smeća?

Od subote bi Varaždin mogao biti zatrpan smećem. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša zabranilo je daljnje odlaganje i baliranje na privremenoj lokaciji u Brezju, gdje se nalazi oko 100.000 tona bala skupljanih sedam godina.

Također, isto je ministarstvo naredilo je da se tih 100.000 tona smeća zbrine u godinu dana. Budući da Grad Varaždin nije našao alternativno rješenje, nije poznato što će s biti s otpadom nakon petka kada, prema rješenju Ministarstva – balirka treba biti zaustavljena, javlja HRT.

Naime, lokacija u Brezju na kojoj se varaždinski otpad balira i skladišti od 2005. godine trebala je biti privremeno odlagalište. Sredinom 2007. inspekcija je naredila da se tamošnje bale sa smećem uklone. No, u međuvremenu su Varkom i Grad na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, s tvrtkom T7 VIS Davora Patafte sklopili ugovor prema kojem bi se bale zbrinule u tvornici za mehaničko biološku obradu otpada, koja je nakon toga izgrađena. Taj je ugovor lani postao predmet istrage USKOK-a, a nova gradska vlast traži jeftinije i brže rješenje problema otpada.

Sjednica prekinuta, nastavak za tjedan dana

O zbrinjavanju smeća trebalo je biti riječi na sjednici Gradskog vijeća u utorak, no sjednica je prekinuta i bit će nastavljena za tjedan dana. Naime, 15-ero gradskih vijećnika je zatražilo da se dnevni red sjednice dopuni donošenjem odluke o sklapanju drugog dodatka ugovoru o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje.

Njihov je prijedlog gradonačelnik Goran Habuš ocijenio neprihvatljivim i identičnim prijedlogu T7 grupe, koju krivi za novonastalu situaciju, a s kojom Grad ima potpisan ugovor o zbrinjavanju otpada. Habuš je kazao da je Grad prije nekoliko mjeseci predložio da se balirani otpad zbrinjava u Totovcu kod Čakovca, ali da je druga strana to odbila. Zatim je dogovoreno da Grad vozi smeće u Davor po cijeni od 600 kuna s PDV-om, a taj je prijedlog trebao biti ponuđen vijećnicima na sjednici. Sklopio bi se ugovor i završila bi priča o ilegalnom deponiju u Brezju.

Povratak na Net.hr