Hoće li novi dokazi umanjiti kaznu Gotovini i Markaču?

Ne uspije li obrana generala u svome naumu i ne bude li presuda u dovoljnoj mjeri umanjena, možemo ponovno očekivati nevjericu i negodovanje javnosti koja se već dobrano, putem dijela medija, priprema za drastično smanjenje kazne generalima.

Obrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača podnijela je tri prijedloga za uvođenje novih dokaza, a svi se odnose na razloge odlaska Srba iz Krajine.

Kako doznajemo od odvjetnika Mladena Markača, Gorana Mikuličića, tri su izvora tih dokumenata – dio njih dolazi iz arhiva Republike Srpske, dio iz arhiva bivše Jugoslavije, a dio se odnosi na izvještaje europskih i UN-ovih promatrača.

“Nije to materijal koji baca neku drugu sliku. Radi se o materijalu koji samo potvrđuje ono što je obrana iznosila tijekom suđenja”, kaže Mikuličić.

Počinje rasti nestrpljivost

Naime, tužiteljstvo je dužno sve one dokumente koji mogu pomoći optuženima dostaviti obrani. Tako su kroz dostavljene im dokumente vidjeli da postoji još njih koji bi mogli biti interesantni, a hoće li novi dokazi biti prihvaćeni trebalo bi biti poznato već idući tjedan, na statusnoj konferenciji koja se održava u srijedu.

Od Mikuličića doznajemo i kako generali nakon jučerašnjeg ročišta osjećaju olakšanje jer je cijeli postupak gotov.

“Sada će, međutim, početi rasti nestrpljivost po pitanju same odluke i osjećaji su ambivalentni”, kaže nam odvjetnik.

Prevelika očekivanja?

Prisilna deportacija Srba samo je jedna od težišta optužnice protiv generala pod zajedničkim nazivnikom udruženog zločinačkog pothvata. Tu je još i prekomjerno i neselektivno granatiranje gradova čiji je prikriveni cilj, prema tužiteljstvu, protjerivanje Srba s područja tzv. Krajine. Uspjeli li obrana srušiti tu tezu, može se očekivati bitno umanjena kazna Gotovini i Markaču.

Javnost se kroz medije već dobrano priprema za takav scenarij, s tim da su očekivanja u Pakoštanima i Zadru još i veća, i sežu sve do oslobađanja generala od krivnje. Ne uspije li obrana u svome naumu, ili ne bude li presuda prema očekivanjima javnosti u dovoljnoj mjeri umanjena, možemo ponovno očekivati negodovanje i nevjericu, zapravo ponavljanje slične situacije kakva je bila nakon donošenja nepravomoćne presude generalima u travnju prošle godine.

Povratak na Net.hr