HEP ima novi proizvod na tržištu!

Vodeći opskrbljivač električnom energijom na hrvatskom tržištu, HEP-Opskrba, predstavio je proizvod ZelEn, električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora.

ZelEn, nastao kombinacijom riječi Zelena Energija, jedinstveni je proizvod na hrvatskom tržištu namijenjen kupcima električne energije koji imaju godišnju potrošnju veću od 1GWh (1 milijun kWh). Naknada za korištenje ZelEna je 0,20 EUR/MWh ili oko 1,5 kn/MWh. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju 1.000.000 kWh. za zelenu će energiju izdvojiti dodatnih 1.524 kuna godišnje ili oko 127 kuna mjesečno. Ta sredstva prikupljaju se u fondu iz kojeg će se realizirati projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

U svega nekoliko mjeseci, prodajom proizvoda ZelEn prikupljeno je više od 100 tisuća kuna.

”Naše hidroelektrane kao obnovljivi izvori energije, temelj su za kreiranje i razvoj proizvoda ZelEn, nastalog u suradnji više društava HEP grupe – HEP Proizvodnje, HEP Trgovine i HEP Opskrbe, tržišnog lidera u opskrbi električnom energijom. ZelEn je proizvod s dodanom vrijednošću, proizvod koji nas izdvaja u odnosu na konkurente opskrbljivače, a ujedno proizvod kojim HEP i Hrvatska odgovaraju na zadaću ispunjenja ciljeva energetske i klimatske politike Europske unije. Stoga je ZelEn i iskaz našeg društveno odgovornog i održivog poslovanja. Vjerujem da će primjer kupaca koji su već prepoznali prednosti ovog proizvoda, slijediti i brojni drugi kupci koji će time postati naši partneri u zaštiti okoliša i projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti”, rekao je povodom predstavljanja ZelEna član Uprave HEP-a Ivan Matasić.

Ugovor s HEP Opskrbom o kupnji zelene električne energije do sada je potpisalo dvadesetak hrvatskih tvrtki kao što su Hrvatska radiotelevizija, Odašiljači i veze, Aluflexpack, Omial Novi, Tof, Elka, Ilirija, Aquafilcro, Erste bank, Maistra, Vivera, JGL, Regeneracija, Fridrih, Calucem, Viviani, Cresanka, Arena centar, hotel Park Split,VIPnet, Splitska banka… Svi kupci ZelEna na svojim proizvodima i komunikacijskim materijalima imaju pravo aplicirati zaštićeni žig, kojim svojim kupcima i klijentima jamče da u svom poslovanju koriste zelenu električnu energiju.

Certifikat svjetski poznate njemačke tvrtke

”Danas se u EU suočavamo s velikim brojem opskrbljivača koji se deklariraju kao ‘zeleni’, a da pri tom nemaju dokaz o podrijetlu električne energije koju prodaju svojim kupcima. Za razliku od njih, iza proizvoda ZelEn stoji certifikat renomirane njemačke certifikacijske kuće TÜV SÜD Industrie Service GmbH, koji jamči da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora. Na taj način naši kupci mogu imati povjerenje u vjerodostojnost zelene energije, koja dolazi iz naših hidroelektrana”, izjavila je direktorica HEP-Opskrbe Tina Jakaša.

Društveno odgovorno partnerstvo HEP-a i kupaca ZelEna očituje se u namjeni sredstava prikupljenih prodajom zelene električne energije.

Obnovljivi izbor za socijalnu osjetljivost

”Sva sredstva prikupljena prodajom proizvoda ZelEn, HEP će koristiti isključivo za financiranje projekata iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, i to za potrebe socijalno osjetljivih kategorija korisnika usluga javnog sektora, kao što su dječji domovi, domovi umirovljenika, bolnice, vrtići, škole i slično. U tu svrhu osnovat ćemo posebno tijelo koje će odabrati najbolje projekte, a na temelju prijedloga koje mogu dati svi kupci ZelEna”, najavila je Vlasta Zanki, direktorica tvrtke HEP ESCO, koja je specijalizirana za pripremu i provedbu projekata energetske učinkovitosti.

Povratak na Net.hr