"Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju na ulicama našega grada i u apartmanima koje iznajmljuju i koriste", kazao je Dabo ističući kako je unatoč policijskom pojačanju, zapošljavanju dvadesetak komunalnih redara, dodatnih zaštitara stanje reda i sigurnosti i dalje ozbiljno ugroženo.

Dabo je stanje prokomentirao i na Facebooku postavljajući pitanje "može li 'njegovo veličanstvo' otisnuto na komadu papira, a zove se - euro, zamijeniti temeljne vrijednosti koje smo naslijedili od svojih predaka".

GRADONAČELNIK SE ISPRIČAO SUMJEŠTANIMA ZBOG RAZUZDANIH PARTIJANERA: ‘Novalja je obeščašćena i ponižena, a sigurnost je ozbiljno ugrožena’

"Oprostite na izrazu, ali oni šetaju gradom u badićima golih guzica, ponašaju se bahato i nekulturno kao da im nitko ništa ne može, i zato sam ovom objavom na Facebooku - koja je sudeći prema pozivima izazvala velike reakcije, jer ovo očito nije problem samo grada Novalje, nego i drugih sredina koje se susreću s ovom vrstom turizma - poručio da je s tim - gotovo! Od ovakve vrste turizma, istinabog, postoje veliki gospodarski efekti, ali nastavi li se dio naših gostiju ponašati kako se ponaša, a tu prvenstveno mislim na posjetitelje "Hideout festivala" - otjerat će one druge koji su žrtve ove situacije kao i mi sami", pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju Dabo podsjećajući da je dobio mandat da situaciju dovede u red.

Balans s hotelskim gostima

Svom prethodniku zamjera što što je bio protiv uniformi na ulicama, jer se ni sadašnji broj redarstvenih snaga ne može nositi s 13 tisuća partijanera iz Engleske.

"Žalosno je da nas dio tih ljudi promatra kao nižu rasu; pa sebi dozovoljavaju koješta. Tu dođe mlada cura, promijeni 5000 funti i potroši skoro 50 tisuća kuna za tjedan dana, i onda računa, baš me briga, radit ću što me volja", veli Dabo, i obećava građanima da će turističku ponudu mjesta okrenuti prema hotelskom turizmu.

OKO 20.000 BRITANACA U TISNOM: ‘Mi nemamo problem Novalje, ovdje su partijaneri dobrodošli’

Dodaje kako bi sadašnji udio partijanera koji je 45 posto iznosio 70 posto da nema gosti iz kampa. Takva situacija, tvrdi, bila bi neizdrživa. Stoga najavljuje obnovu nekoliko hotela te gradnju marine, odnosno gradnju turizma na drugačijim temeljima.

" Tako ćemo postići balans između zabave mladih na Zrću i hotelskih gostiju, što će ukupno značiti i kvalitetniju ponudu od ove koju pružamo danas", zaključio je Dabo.

S druge strane, kako smo već pisali, načelnik Općine Tisno, SDP-ovac Ivan Klarin s dolaskom stranih turista koji pune općinske blagajne nema nikakvih problema, dapače. Naime, ondje je u srijedu započeo šesti po redu festival elektronske glazbe Love International u The Garden Resortu čime je otvorena sezona partijanja koja će trajati do 28. kolovoza i tijekom koje će u Tisno doći dvadesetak tisuća mladih, mahom Britanaca.

“Tisno diše pozitivno, diše s The Gardenom. Na sedam ovogodišnjih festivala očekujemo oko 20.000 Britanaca, svi koji rade u turizmu ili se samo susreću s tim gostima su izrazito zadovoljni, svi čekaju početak The Gardena. Slobodnih kapaciteta u Tisnom sada nema. Osim toga, mi sve ove godine nismo imali ni jedan jedini incident s tim gostima”, kazao je na otvaranju Love Internationala načelnik Klarin. Dodaje da se ne može požaliti na ijedan ozbiljniji incident, ni na pijančevanje po ulicama, trgovima, ni išta drugo na što se žali gradonačelnik Novalje.