BUKA ZBOG JABUKE

GRAD SE OGLASIO O KULTNOM ZAGREBAČKOM KLUBU: ‘Jabuka se ne gasi, raspisat ćemo novi natječaj…’

‘Jabuka se ne gasi, prostor ostaje namijenjen mladima i za mlade, a njime će upravljati oni koji će na javnom nadmetanju dati najbolje uvjete i najbolji program’, poručili su iz Grada Zagreba.

Nakon što se dio zagrebačke javnosti uzbunio zbog najave navodnog gašenja kultnog kluba “Jabuka”, oglasili su se iz Grada Zagreba, vlasnika prostora u kojem se nalazi klub te poručili da neće biti gašenja. Točnije, nakon deložacije udruge koja sada upravlja “Jabukom” bit će raspisan novi natječaj, a prostor će i dalje ostati namijenjen istoj kulturnoj djelatnosti.

NAJSTARIJI ZAGREBAČKI KLUB ODLAZI U POVIJEST: Za tjedan dana bit će ovršen i deložiran, upravitelji se narugali Bandiću pjesmom

Još 2015. istekao ugovor o korištenju

“Grad Zagreb i Glazbeno scenski klub Jabuka sklopili su dana 20. lipnja 2001. Ugovor o privremenom korištenju prostora na adresi Jabukovac 28, površine 147,08 m², na vrijeme od godinu dana. Nakon višegodišnjeg pokušaja reguliranja odnosa obzirom na istek ugovorenog roka korištenja, pokrenut je postupak iseljenja 2015., ali je i nakon toga s predstavnicima korisnika održano niz sastanaka na kojima im je Grad Zagreb nudio rješavanje zakupnog odnosa. Međutim, korisnici nisu bili spremni prihvatiti niti jedan prijedlog Grada Zagreba pa je sudski postupak radi iseljenja nastavljen. Po ishođenju pravomoćne i ovršne presude pokrenut je ovršni postupak radi iseljenja u kojem je doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi i po sudu određen dan deložacije.

Smatramo potrebnim istaknuti da udruga nije u likvidaciji, već je nad udrugom proveden stečajni postupak, koji je otvoren rješenjem suda, koji je imenovao i stečajnog upravitelja. Do stečaja nije došlo zbog radnji trećih osoba, već isključivo iz razloga jer udruga nije poslovala u skladu sa zakonom, nije održavala godišnje skupštine, nikada nije imala niti jedan otvoren račun, niti je plaćala preuzete obveze.

Dug Gradu za korištenje ‘Jabuke’ skoro pola milijuna kuna

Na današnji dan dug prema Gradu Zagrebu s osnova korištenja prostora Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna te se ovim putem, iseljenjem stečajnog dužnika, nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru. Dakle, Grad Zagreb nema namjeru zatvarati Jabuku, već iseliti udrugu u stečaju, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti. Sve navedeno u ovom priopćenju su javno dostupne i provjerljive činjenice, a sve ostalo su zlonamjerne objede trećih osoba koje su godinama koristile poziciju udruge radi ostvarenja osobne koristi.

Spinovi i pokušaji da se kultni zagrebački klub poistovjeti s onima koji godinama bespravno koriste gradski prostor, koji unatoč pokušajima Grada da se međusobni odnosi urede na zakonski utemeljen i partnerski način nisu za to pokazivali pravi interes, irelevantni su jer iza njih ne stoje činjenice. Vraćanjem Jabuke mladima 2001. Grad i Gradonačelnik Bandić pokazali su što je prioritet, uostalom kao i u slučaju spašavanja od tajkunizacije kultnih zagrebačkih kina među kojima je i kino Europa. Načela su ista: Jabuka se ne gasi, prostor ostaje namijenjen mladima i za mlade, a njime će upravljati oni koji će na javnom nadmetanju dati najbolje uvjete i najbolji program, koji će za razliku od dosadašnje prakse, u partnerstvu s Gradom i u interesu mladih i kulture mladih taj prostor voditi prema dogovorenim uvjetima, transparentno i na zakonit način”, poručili su iz Grada Zagreba.

GRADONAČELNIK BANDIĆ VIKAO NA RADIO SLJEMENU: ‘Kako ću ja biti protiv Jabuke, ja sam Jabuku izmislio!’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr