VAPAJ OČAJNIH ŠKVERANA

‘GLADNI SMO KRUHA, DJECA NAM PLAČU’: U šibenskom škveru posla preko glave, a radnicima ne daju plaće

Dvjestotinjak radnika šibenskog NCP Remontnog brodogradilišta, koje je od siječanja u stečaju, ogorčeni su i očajni jer još nisu dobili plaće za ožujak i travanj.

“Djeca nam gladuju, ne možemo platiti kućne režije, na rubu smo egzistencije”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju jedan od škverana. U strahu od otkaza želio je biti anoniman, no rekao je da govori u ime 200 radnika iz proizvodnog pogona.

“Za plaće menadžmenta ima novca, a za nas radnike nema”

“Svjesni smo činjenice da se nad tvrtkom vodi stečajni postupak. No, naš revolt neisplaćenim plaćama je opravdan jer proizvodni pogon radi punom parom i svi radnici maksimalno su angažirani za cijelog radnog vremena. Posla ima preko glave, a novca nema. Radimo brojne katamarane za norveška ribogojilišta i druga strana tržišta, svakodnevno se servisiraju jahte na navozima”, kazao je isti radnik.

Dodao je kako su on i njegovi kolege dodatno ogorčeni saznanjem da su zaposlenicima NCP Grupe, koji ugovaraju poslove za brodogradilište, uredno isplaćene plaće.

“Dakle, za plaće menadžmenta tvrtke novca ima, a za nas, radničku klasu, nema. Riječ je o klasičnoj diskriminaciji zaposlenika iz proizvodnje. Unutar brodogradilišta ne postoji ni sindikat preko kojeg bismo se borili za naša neostvarena i zakinuta radnička prava, pa sam odlučio progovoriti preko medija”, kazao je.

RADNICI ŠKVERA ZA BOLJIM POSLOM MASOVNO BJEŽE U AFRIKU: Debeljak obećavao čuda, a sad ne može zadržati ljude

Direktor tvrdi da je za situaciju kriva jedna banka

Roko Vuletić, direktor NCP Grupe, za Slobodnu Dalmaciju je potvrdio da prvi puta nakon 13 godina plaća u NCP-u kasni 11 dana.

“Do takve situacije došlo je zbog nekorektnog ponašanja jedne banke, a koja je zbog svoje poslovne situacije proglasila naš kredit u cijelosti dospjelim te blokirala poslovni račun NCP Grupe, koja je nositelj i ugovaratelj svih poslova za grupaciju. S tom bankom vodimo sudski spor. Na naš zahtjev, Trgovački sud u Zadru otvorio je postupak predstečajne nagodbe za NCP Grupu te je račun po sili zakona odblokiran”, kazao je direktor Vuletić dodavši da su kapaciteti brodogradilišta popunjeni i osigurana likvidnost te da će plaća biti isplaćena do kraja tjedna.

Rade punom parom i isporučuju, a grcaju u dugovima

Što se tiče stečajnog postupka, Vuletić kaže da rješenje leži u ulasku strateškog partnera koji je u završnim pregovorima s DAB-om oko otkupa potraživanja koja Jadranska banka ima prema NCP-u te da po tom pitanju sve ide svojim tijekom.

Usto se ispričao radnicima na kašnjenju plaće rekavši da su okolnosti bile izvan kontrole uprave.

Trgovački sud u Zadru otvorio je stečajni postupak nad brodogradilištem 18. siječnja ove godine, a ukupna dugovanja tvrtke dosegnula su 200 milijuna kuna, od čega 160 milijuna kuna prema Jadranskoj banci. Tvrtku nije spasila ni činjenica da je u posljednjih šest godina izgradila i uglavnom na norveško tržište isporučila 52 katamarana u vrijednosti od 33 milijuna eura.

OČAJ KOJI TRAJE VEĆ SEDAM MJESECI: Radnici ove državne firme i Uskrs će dočekati bez kune u džepu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr