GDJE JE DORA BILIĆ? / Ona je radikalizirana Hrvatica pod okriljem ISIL-a: 'Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati!'

Dok se Britanke koje je ISIL vrbovao u Siriju svim silama žele vratiti kući, ni traga ni glasa nema od Dore Bilić, koja je ondje od 2013.

15.9.2021.
18:09
Profimedia/VL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Shamima Begum je jedna od tri britanske srednjoškolke koje su 2015. pobjegle i pridružile se Islamskoj državi. Ona je ovih dana dala opsežan intervju iz jednog kampa za sirijske izbjeglice moli za povratak kući. Poručila je da je njen jedini grijeh bio to što je bila glupa da se pridruži ISIL-u. Tvrdi da su je izmanipulirali i iskoristili, jer je mislila da odlazi u zajednicu muslimana.

Za razliku od nje, 34-godišnja Hrvatica Dora Bilić se nije oglašavala otkako je otišla u Siriju, prije osam godina. Što se s njom trenutno događa nije poznato, zna se samo da je posljednji put viđena 2019. u jednom od kampova, gdje živi sa svojom kćeri.

Dora potječe iz ugledne zagrebačke obitelji. Nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala je Pravni fakultet, no ubrzo je shvatila da to nije za nju, pa se educirala za fizioterapeutkinju. Govori nekoliko stranih jezika, a voljela je i putovati Europom.

Uranjanje u radikalizam

Na jednom od tih putovanja, u Londonu, upoznala je svog prvog supruga, kršćanina, koji je ubrzo prešao na islam te pristupio radikalnim organizacijama. Njegov utjecaj je bio toliko snažan da se i ona preobratila na islam, što je šokiralo njenu obitelj i prijatelje, piše 24sata.

No, brak je ubrzo propao jer joj suprug nije bio dovoljno radikalan. Takvoga je ubrzo pronašla u Senadu Avdiću Čađi, koji je tada sa suprugom i djecom živio u Gornjoj Maoči pored Brčkog. On je uskoro ostavio svoju obitelj i s Dorom se preselio u Siriju, gdje su ubrzo dobili kćer.

Ni taj brak nije dugo potrajao, jer je Čađo navodno poginuo u borbama u Iraku. Prema izvješću Sigurnosno-izvještajne agencije, Dora je 2014. ranjena u napadima koalicijskih snaga koje su bombardirale položaje ISIL-a u Raki. Otada, pa sve do veljače 2019. se o Dori ništa nije znalo.

Oprečne informacije

A onda se pojavila informacija da se Dora želi vratiti u Hrvatsku. Njeni otac i brat pokrenuli su postupak za povratkom preko Ministarstva vanjskih poslova. Tada je Dora navodno viđena u jednom selu na granici Sirije i Iraka, gdje su se vodile završne borbe protiv ostataka snaga ISIL-a.

U studenom 2019. su se pojavile, pak, suprotne informacije. Jedna žena porijeklom iz BiH rekla je da se Dora nalazi u sirijskom kampu s djetetom te da se ne želi vraćati u Hrvatsku.

"Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa), ja ne znam točno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim, mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu) i čeka je ovdje. Ona je fizioterapeut, pa je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati", poručila je žena koja ju je vidjela prije dvije godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali