Fizičar iz Zagreba pronašao rješenje za vuvuzele!

Iritantni zvuk koji dopire iz televizijskih ekrana za vrijeme prijenosa utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva stvar je prošlosti za fizičara dr.

17.6.2010.
13:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

arti-201006170323006''Već kod prve utakmice zamijetio sam jedan konstantni zvuk koji je trajao od prve do posljednje sekunde utakmice, gotovo bez ikakve varijacije u visini i glasnoći tona. Naravno da me taj zvuk počeo iritirati, no mislio sam da je uzrokovan tehničkim problemima tijekom prijenosa'', rekao je zagrebački fizičar dr. Mario Stipčević s Instituta Ruđera Boškovića.

Tek nakon toga je, piše Jutarnji list, iz novina saznao da iritantni zvuk proizvodi truba vuvuzele, koja se proizvodi u nekoliko veličina.

Upravo činjenica da sve vuvuzele proizvode ton iste visine omogućila je da Stipčeviću da ga jednostavno ukloni putem tonskih filtra koji izbacuju mali dio spektra. Mjerenje je pokazalo da je frekvencija osnovnog tona vuvuzela oko 460 Hz.

''Kao radioamater-elektroničar, prije 20-ak godina konstruirao sam filtar kojim mogu izbaciti neželjene frekvencije iz tonskog spektra. U utorak sam uoči utakmice Brazil - S. Koreja odlučio izvući tu staru kutijicu iz ormara i vidjeti što može učiniti s vuvuzelama. Na moje ugodno iznenađenje, izbacivanjem osnovnog tona i njegovog harmonika (460Hz i 920Hz) uspio sam gotovo potpuno utišati zvuk vuvuzela te sam mogao lijepo čuti uobičajeni stadionski žamor gledatelja'', rekao je Stipčević naglasivši da njegovo rješenje nije tehnički savršeno i tek ga malobrojni mogu napraviti.

arti-201006150307006Ističe da je idealno mjesto za filtriranje zvuka sama TV-kuća koja vrši distribuciju programa, te da nakon spomenutog opisa kako je on eliminirao iritantni zvuk, ton-majstori sigurno znaju što im je činiti.

''Ja sam im spreman pomoći koliko mogu'', zaključio je Stipčević za Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201006150649006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali