CIJEPLJENI ĆE MALO SLOBODNIJE ŽIVJETI? / Epidemiolog Kolarić: 'Moguće je da se ukine odredba nošenja maski'

Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj

7.6.2021.
10:47
Pixsell/Patrik Macek

Gostujući na N1 epidemiolog Branko Kolarić osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Komentirajući restrikcije u domovima za starije, Kolarić kaže da se ide na to da se najbolesnijim i najstarijim korisnicima stacionara ukine ograničenje posjeta od 15 minuta u slučaju ako je posjetitelj cijepljen.

"Jedino što je od restriktivnih mjera ostalo u domovima je ako korisnik nije cijepljen, a bio je u bolnici, da nakon bolničkog liječenja ide u samoizolaciju i da posjetitelji ako nisu cijepljeni mogu biti u posjetu samo 15 minuta", rekao je Kolarić za N1.

Dobra procijepljenost u domovima

Epidemiolog kaže da je procijepljenost u domovima jako dobra.

"Stvarno imamo visok odaziv i trenutno u domovima za starije u Hrvatskoj ukupno ima dvadesetak zaraženih osoba. Od ovih koji su oboljeli imamo većinu necijepljenih osoba, ali i neki koji su cijepljeni. Znamo da cjepivo ne štiti sto posto, ali u trećem valu je smrtnost bila smanjena dvadeset puta. Nadam se da će se nastaviti cijepljenje kako bismo mirnije dočekali jesen. Još uvijek imamo dovoljno zainteresiranih za cijepljenje i nadam se da ćemo se cijepiti u dovoljnom broju", rekao je dr. Kolarić.

'Gdje je manja procijepljenost, mogući su valovi zaraze'

Kolarić kaže kako je moguće da se dogodi da imamo varijacije i da nemamo spuštanje do nule kao što smo imali prošlog ljeta. Zbog toga je, kaže epidemiolog, važno pridržavati se mjera - izbjegavati kontakte. Također, Kolarić savjetuje osobama koje nisu cijepljene da izbjegavaju veće gužve jer se mogu zaraziti.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b853dd84-c750-11eb-a0f8-b297773ae1fe/original

"Računam da će se prije ljeta revidirati mjere i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene. Dakle, ovisi sve o tome koliko ćemo se cijepiti. Ne možemo se osloniti samo na cijepljenje, nego se moramo pridržavati i mjera dok ne postignemo kolektivni imunitet. Tamo gdje je procijepljenost niska, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti", objasnio je Kolarić.

Slijedi li nakon sezone novi val zaraze?

Odgovarajući na pitanje čeka li nas novi val zaraze nakon turističke sezone, Kolarić kaže da je to s jedne strane nagađanje. Osvrnuo se opet na situaciju u domovima pa rekao da je tamo zbog cijepljenja 10 puta manje zaraženih i 20 puta manje umrlih.

"Zato nam treba cijepljenje. Virus nećemo u potpunosti eliminirati, ali je važno da smanjimo broj umrlih", rekao je Kolarić za N1.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali