VALUTNI MANEKEN IDE U POVIJEST, STIŽE EURO / Svi se boje zaokruživanja cijena naviše, a sigurno je da stiže velika promjena oko rata kredita

Ekonomski analitičar dr. sc. Petar Vušković smatra da u tehničkom smislu euro možemo brzo uvesti

4.7.2021.
8:07
Profimedia

Premijer Andrej Plenković i guverner Boris Vujčić u četvrtak su nakon sjednice  Nacionalnog vijeća za uvođenje eura stali pred novinare te govorili o uvođenju eura u Hrvatsku. Plenković je kazao kako su uvjereni da ćemo biti spremni ući u europodručje 1. siječnja 2023. godine, a Vujčić je nadodao da do tada imamo 18 mjeseci te moramo raditi "punom parom".

Hrvatska je visoko euroizirana

Je li Hrvatska spremna za taj korak i je li spomenuto razdoblje dovoljno da se sve pripremi? Ekonomski analitičar dr. sc. Petar Vušković smatra da u tehničkom smislu euro možemo brzo uvesti.

"Hrvatska već dulje vrijeme ima svoje stolove u ECB-u, tako da u tehničkom smislu euro možemo brzo uvesti. Makroekonomski gledajući, možda i nije najbolji trenutak jer sada imamo makroekonomsku diskonvergenciju (rast javnog duga, budžetski deficit, rast inflacije), ali vjerujem u pozitivne promjene koje će euro donijeti", kaže nam.

"Hrvatska je već visoko euroizirana. To znači da je kuna samo valutni maneken. U tom smislu smo spremni za euro. Moramo napraviti konverziju kune, prilagoditi sustav bankomata, uskladiti računovodstvene stavke", pojašnjava nam nadalje Vušković.

Kada se pokrene priča o euru, ono što najviše brine građane jest da će dolaskom eura sve poskupjeti.

"Do rasta cijena zbog uvođenja eura neće doći jer rast cijena dominantno ovisi o kretanju cijena sirovina i energije. Ako se pogledaju zemlje koje su uvele euro, rast cijena je iznosio najviše neznatnih 0,3 posto. Godišnja inflacija je za primjer jedan posto", govori nam Vušković.

"Ako kratkoročno dođe do rasta cijena, to će biti zbog njihova zaokruživanja. U tom smislu Vlada može zakonski obvezati poduzeća na dvojno iskazivanje cijena (euro i kune) kroz određeni rok", pojašnjava nadalje pa dodaje da će se na takav način smanjiti manipulacije cijenama. 

Euro će donijeti pozitivne promjene

Uvođenje eura zapravo će, kaže nam Vušković, donijeti pozitivne promjene hrvatskom gospodarstvu.

"Euro će smanjiti rate kredita. Zemlje koje imaju euro se smatraju valutno sigurnijima pa je i cijena kapitala niža. Euro znači više od dvije milijarde kuna tržištu koje su mjenjačnice i banke uzimale na mjenjačkim poslovima", odgovara nam Vušković na pitanje o promjenama koje bismo mogli osjetiti kada se uvede nova valuta.

"Euro otvara pristup jačim investicijama iz inozemstva. Strani ulagači će imati više povjerenja, ali i lakše računati i uspoređivati cijene. Euro će donijeti pozitivne promjene hrvatskom gospodarstvu", zaključuje ekonomski analitičar dr.sc. Petar Vušković.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali