KONKURENTNA PONUDA

DOPREDSJEDNIK LOCKHEED MARTINA: ‘Trebate kupiti naše F-16 zrakoplove, to je provjereni radni konj’

‘Američka vlada sada nudi Hrvatskoj nove zrakoplove Lockheed Martin F-16 Block 70/72 u paketu, za koji vjerujemo da je atraktivan i uvjerljiv’

Dopredsjednik američke korporacije Lockheed Martin J. R. McDonald tvrdi da Hrvatska može očekivati vrlo povoljnu ponudu za nabavu najnovijih borbenih zrakoplova F-16 Block 70, čija je proizvodnja tek započela, a zrakoplovi bi mogli stići polovicom 2020-ih, piše Večernji list. Amerikanci su izgleda primarno fokusirani na nove F-16, a ne na izraelsku ponudu rabljenih F-16.

“Američka vlada sada nudi Hrvatskoj nove zrakoplove Lockheed Martin F-16 Block 70/72 u paketu, za koji vjerujemo da je atraktivan i uvjerljiv. F-16 je strateški i vrijedan izbor za mnoge kupce širom svijeta koji traže napredne sposobnosti borbenih zrakoplova 4. generacije, regionalna i svjetska partnerstva i pristupačne troškove uporabe zrakoplova tijekom njegova životnog vijeka. Do sada je pet nacija odabralo je F-16 Block 70 iz ovih, a i više drugih razloga”, rekao je J. R. McDonald za Večernji list.

AMERIČKA PONUDA BORBENIH ZRAKOPLOVA MIJENJA ‘IGRU’? Vojni analitičar otkrio što bi to značilo za Hrvatsku, ali ministar ga demantira

Konkrentna ponuda

Kaže da zna da se puno radi na pitanju ponude te da žele biti sigurni da Hrvatska zaključi dobar posao za ove zrakoplove. “Ali nije samo cijena zrakoplova ono na što biste sada trebali gledati. Ukupni troškovi tijekom cijelog životnog vijeka naših aviona vrlo su konkurentni u odnosu na sve ostalo ponuđeno Hrvatskoj. Sjetite se da su Bugarska i Slovačka također ocjenjivale Block 70/72 u odnosu na konkurente i F-16 je pobijedio u svim područjima, uključujući cijenu i troškove”, podsjeća McDonald.

Hrvatska bi možda mogla imati problem s američkom ponudom u vidu vremena isporuke, s obzirom da će u sljedeće tri ili četiri godine hrvatski zrakoplovi morati biti uzemljeni. Međutim, McDonald ističe da što prije bude gotov ugovor, to će prije doći zrakoplovi. “Mi računamo da bi isporuka bila sredinom 2020-ih, dakle za tri-četiri godine za potpuno nove zrakoplove”, dodaje.

AMERIKANCI JAKO ZAINTERESIRANI ZA PRODAJU BORBENIH AVIONA HRVATSKOJ: Otkriveno i po kojoj nam ih cijeni žele ponuditi

Duplo dulji vijek trajanja

Izraelska ponuda rabljenog F-16 Block 30 ovaj put je usklađena s tvrtkom Lockheed Martin. Upitan hoće li se modernizacija i remont provesti u SAD-u u, koliko će trebati ako Hrvatska odabere ovu ponudu te koliko se može produljiti vijek trajanja aviona koji su navodnostari 35 godina, McDonald je rekao da to treba pitati izraelsku vladu.

“Avione Lockheed Martin F-16 Block 70/72 nudi američka vlada, a to je nama u fokusu. Na ova pitanja koja se tiču rabljenih F-16 Block 30 najbolje će odgovoriti izraelska vlada. Ono što vam mogu reći jest da Block 70/72, koji se nudi Hrvatskoj, ima životni vijek od 12.000 sati, što je svjetski top u ovoj vojnoj industriji i 50 posto je dulji od vijeka trajanja prethodnih tipova F-16. A to je ono što vrijedi”, rekao je McDonald.

VLADI SU SE JAVILE ČETIRI DRŽAVE: Švedska Hrvatskoj nudi potpuno nove Gripene; Pogledajte tko je sve dostavio svoju ponudu

Odskočna daska za F-35

Istaknuo je da američko ratno zrakoplovstvo i dalje leti na F-16 avionima, ali da je usredotočeno na prijelaz na avione nove tehnologije F-35. “Block F-16 70/72 koji se nudi Hrvatskoj uključuje niz naprednih tehnologija, uključujući novi radar i druge, pružajući vodeću sposobnost u klasi 4. generacije s nižim operativnim troškovima. Za neke nacije F-16 može poslužiti kao odskočna daska za F-35 jer gradi politička partnerstva i odnose sa SAD-om, ali i prijenos iskustva ratnih zrakoplovstava”, dodao je.

Pet država je, kaže McDonald, odabralo F-16 Block 70, a to su Bahrein, Bugarska, Slovačka, Tajvan i još jedna. Grčka nadograđuje 85 zrakoplova iz svoje flote F-16 na sličan standard, znan kao Viper, a i drugi operatori čine slično, objasnio je.

STRUČNJACI SKEPTIČNI OKO NOVIH BORBENIH AVIONA: ‘Jedna je tu stvar jako važna, ipak smo u krizi’, ‘Kako oni to misle financirati?’

‘Provjereni radni konj’

Na kraju je objasnio zašto bi još za Hrvatsku bilo važno nabaviti baš njihove zrakoplove. “F-16 je provjereni radni konj, s više od 4,5 tisuća proizvedenih aviona kojima se danas koristi u 25 zemalja. I dalje služi kao kamen temeljac zračne flote NATO-a i savezničkih i koalicijskih obrambenih misija u svijetu.

U partnerstvu s više europskih zemalja, NATO-a i saveznika, F-16 omogućit će Hrvatskoj da osigura i bude dio mreže pokrivanja mira i odvraćanja u srednjoj i istočnoj Europi i šire. Zbog svih ovih razloga vjerujem da je F-16 najbolji izbor za Hrvatsku”, zaključuje McDonald za Večernji list.

Povratak na Net.hr