banner

LOŠA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

DANAS ZAVRŠAVA PROJEKT BRZOG ANTIGENSKOG TESTIRANJA U ŠKOLAMA: Rezultati poznati sljedeći tjedan

Šostar je rekao da danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak.

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno 3598 aktivnih slučajeva, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.

Radi se, kaže o ‘skoku’, prekjučer smo imali 25 posto pozitivnih, a sada smo prešli brojku 33 posto.

PLAN ZA CIJEPLJENJE I ŠTO PRVO SLIJEDI: Beroš, Capak i Markotić: ‘Da, spremni smo se cijepiti pred kamerama’

Pozitivno je 92 učenika i tri nastavnika

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 12 korisnika i sedam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 47 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba.

Beroš reagirao na projekcije Direkta da ćemo imati ‘crni Božić’: ‘Nije egzaktna znanost’

Danas je zadnji dan antigenskog testiranja u školama

Šostar je rekao da danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak.

Kao “nebulozne” je odbacio informacije u medijima da Zagreb plaća brze testove 45 eura. “Uzeli smo najbolje testove za djecu, validirali ih prije dva mjeseca. Istu smo cijenu platili kao i Njemačka – osam eura ili 66 kuna”, rekao je Šostar.

Istaknuo je da u Zagrebu trenutno nabavljaju poseban frižider za 220.000 doza cjepiva koliko misli da će Zagreb dobiti u prvom naletu, nakon što se cjepivo odobri.

PUHOVSKI: ‘Mjere traju do Staljinovog rođendana, a onda će na Dan JNA donijeti nove. HDZ manipulira, oporba je nasjela’

Jeleč: Imamo lošu epidemiološku situaciju

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč upozorio je da situacija u bolničkom sustavu i kod zdravstvenog osoblja nije dobra.

U bolničkom sustavu imamo više od 2500 osoba koje se liječe, a gotovo je 260 osoba na respiratoru. Oko 440 zdravstvenog osoblja je danas van pogona, što pozitivnih, što u samoizolaciji.

“To izrazito otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava. Sam taj podatak govori u kojoj se nalazimo situacija je ozbiljna, brojke se povećavaju, moramo biti ozbiljni, nije trenutak za rasprave i svatko na svoj način mora doprinijeti da situaciju stavimo pod kontrolom”, poručio je Jeleč.

S jučerašnjim danom napravljeno je 10.199 brzih testova, a 4024 osoba je pozitivno, gotovo svaka treća osoba. “Imamo lošu epidemiološku situaciju”, rekao je Jeleč.

Dosad smo u Zagrebu imali više od 30.000 oboljelih i 594 osobe koje su umrle od koronavirusa, naveo je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr