Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon užeg kabineta Vlade. Plenković je naglasio da je cilj da pojačanom dinamikom cijepljenja smanjimo moguću smrtnost na najnižu moguću razinu te da je to jedini način da se svijet dugoročno obrani od pandemije.

"Postoji opći konsenzus kako svi zajedno moramo ubrzati cijepljenje", kazao je Plenković.

"Raste sektor IT-ja, građevinarstva i najma smještaja", rekao je pa dodao da veseli i informacija o prosječnoj plaći u Hrvatskoj.

"Što se tiče malih obrta, bilo je puno zemalja u Europi gdje se zatvaralo. Mi smo održali tempo potpora jako visoko. Imali smo blaže restriktivne mjere što je ljudima omogućilo da rade", rekao je.

"Iskustva koja mi imamo su po meni jedna od najučinkovitijih. Mislim da su današnjim komentarima sindikati i poslodavci zadovoljni s onim što smo postigli", kaže.

"Mi smo vlada koja ima vrlo jasan smjer", veli Plenković. Cilj je konsolidirati javne financije. "To je naša odgovornost za dugoročnu financijsku stabilnost".

Pametno korištenje covid potvrda

"Mi smo govorili o pametnom korištenu covid-potvrda. Logično je ako netko radi s ugroženima, u bolnici, da neće njih ugrožavati, da neće ugrožavati jedni druge. Od 100 hospitaliziranih 95 posto nisu cijepljeni, 5 je. To je ta margina", rekao je pa nadodao da cjepivo štiti od najtežih posljedica.

"Toliko smo cjepiva osigurali da se može cijepiti tko god i kad hoće. Tko god vlastitom odlukom odluči, naglašavam vlastitom odlukom, odgovornost je na njemu. Ako imamo zaštitu, a ne štitimo se. Ako ne slušaju nas, neka slušaju liječnike. Ne vidim razlog da se povjerenje poklanja nekim informacijskim silosima na internetu koji su takvi kakvi jesu, a ne sluša se one koji su išli u školu za to", kaže premijer.

Komentirao je i epidemiologe koji govore da će sezona ranije završiti. Rekao je kako vjeruje da svi epidemiolozi imaju dobre namjere.

"Ova je sezona bolja nego prošla. Po svemu sudeći ne možemo doseći rekordnu sezonu, ali ćemo učiniti sve da bude bolja nego prošle i da ide što više prema 2019. Svi iz naših susjednih prijateljskih zemalja žele doći u Hrvatsku, ali kad se upali alarm, kad se upali crveno, onda kreću karantene, ograničenja", kaže.

Složio se s Milanovićem oko mjera

Plenković se djelomično slaže s Milanovićem oko jedne stvari, a to je da bi nakon sezone trebalo ukinuti mjere.

"Ja sam to rekao čak prije Milanovića na našim internim sastancima. Čak bi se mogao i složiti. Sad će ispasti i da se slažemo. Ja bih volio da sezona traje da kraja kolovoza, a onda u 9. i 10. mjesecu dolaze naši tradicionalni gosti, dobro informirani", rekao je premijer.

Komentirao je ostavku Miroslava Škore.

"Ako su osobni razlozi, nadam se da će ih riješiti. Ako je zdravlje, nadam se da će se oporaviti. Ako se umorio, nadam se da će se odmoriti", kaže. "Sintagma sanitarni kordon je bila zbog Bezuka, on je došao pucati na Banske dvore, nije negdje drugdje. Pitajte Damira Markuša iz Domovinskog pokreta je indokrinirao Bezuka, nije netko od nas sigurno", konstatirao je.

Otkrio koji će motivi biti na hrvatskom euru

Komentirao je i izbor motiva za hrvatski euro.

"Svaka zemlja ima mogućnost imati nacionalne simbole", rekao je. " Nikola Tesla je došao na temelju internetske ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku".

"Prijedlozi su šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica i to bi bio koncept. Šahovnica će biti podloga, karta će biti na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50,20 i 10 centa će biti Nikola Tesla, a na 1,2 i 5 centa bi bila glagoljica gdje će biti napisano HR", otkrio je Plenković kako će izgledati naše kovanice eura.