ČITATELJI NET.HR-a O POVEĆANJU MINIMALCA ZA 131 KUNU: / 'Važno da oni imaju ogromne plaće i besplatno žderu! Sram vas bilo!'

Nakon Vladine najave o povećanju minimalne plaće za 131 kunu neto, stižu reakcije sa svih strana jer je takvo povećanje i dalje nedovoljno za sve potrebe dostojanstvenog života.

7.12.2017.
20:21

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o povećanju minimalca, uvođenjem novog paketa olakšica s ciljem povećanja cijene rada, a od 1. siječnja bit će povećan iznos miminalne plaće za pet posto ili 131 kunu neto.

Poslodavci će biti oslobođeni plaćanja dijela doprinosa

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je i da će poslodavcima koji isplaćuju minimalne plaće u posljednjih 12 mjeseci za 50 posto biti smanjene osnovice za obračun doprinosa.

I dok se Vlada tim potezom hvali, više od 76 tisuća radnika koji su na minimalcu ne vide to kao veliku promjenu za sebe, a sindikati kažu da na taj način Vlada zapravo nagrađuje poslodavce koji svoje radnike drže na minimalcu.

Naše smo čitatelje u anketi pitali što misle o povećanju minimalne plaće za 131 kunu.

'Povećanje minimalne plaće za 131 kunu je sramotno i nedovoljno'

Na pitanja u anketi do danas u 20:00h odgovorilo je ukupno 1136 čitatelja, od kojih najviše, njih 93 posto, smatra da je takvo povećanje minimalne plaće sramotno i nedovoljno.

2.2 posto ih ne razbijaju glavu povećanjem minimalne plaće, dok 2.02 posto njih smatra da je to povećanje 'taman koliko treba'. 0.44 posto onih koji su glasali, točnije, njih pet, u našoj anketi reklo je da ne zna kakvo je povećanje minimalne plaće za 131 kunu.

Većina građana slažu se da povećanje minimalne plaće za 131 kunu ne znači puno onima koji ionako imaju malo novca te da im to neće omogućiti nikakve promjene. Istovremeno se žale na poskupljenje životnih troškova.

'Sramota, da su povećali tisuću kuna, narod bi mogao dostojno živjeti. Sa ovih 130 kuna može samo kupiti ono što je poskupljelo, za račune i druge ne može pokriti. Bitno sa ste aute skupe kupili za veliku lovu. SRAMOTA!', napisala je jedna čitateljica.

'Neka političari žive od minimalca'

'Živite vi političari od minimalca', poručuje Vladi jedan čitatelj.

'Lako onome tko ima tri tisuće, a naročito umirovljenici.'

Jedna je čitateljica objasnila kako njezina obitelj preživljava.

'Mi mjesečno izdvojimo 5200 kn za stan, režije i vrtić. To je bez hrane, odjeće, obuće, slatkiša, izleta, kafića...Mislim da bi i političari trebali imati hrvatski minimalac tako da ozbiljno porade na toj stavki. Država previše uprihoduje, a i previše je ekipe na državnoj sisi, pa valjda i mora država negdje namicati taj novac da bi imala mlijeka i igračaka za svoju razmaženu dojenčad koja će u redovima pred sisom mjesecima prosvjedovati i tužiti u svijetu kakva smo fašistička država u kojoj se više ne može dobiti ni stan, ni zemlja, a ni novac za nerad', napisala je.

Čitatelji se slažu da oni koji donose odluke, sami ne osjete kako one utječu na građane.

'Važno je da oni imaju po 15.000 do 30.000 tisuća kuna plaće, kartice, besplatno žderu i piju, voze se i troše naše novce i bahate se, dok narod siromašniji da ne može biti', smatra jedan čitatelj.

'Oni ne žele vidjeti ni razumjeti kako živi mali čovjek a nije ih ni briga....'

'Sramota.Treba sve u saboru stavit na minimalac.'

'Stvarno?!?! Odmah idem pogledati stan za kupit, jer ovaj iznos je dovoljan da ne moram dizati kredit već da samo iskesiram...Legende ste... isprdavate se iz ljudi koji stvarno rade i stvarno zaslužuju plaću.... dolaze praznici, svatko si želi priuštiti raskošni bor, raskošan ručak za obitelj!!!!! Sa čime....!?!? Sa 130 kn!?!? Sram vas bilo!!!!!!!', napisala je jedna čitateljica.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali