• U Hrvatskoj je 520 osoba na bolničkom liječenju
  • Danas je preminulo 7 osoba
  • U samoizolaciji je 6819 osoba
  • Do danas je utrošeno 1947 784 doze cjepiva

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva

22:13 - Američka administracija planira donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa gotovo stotini zemalja u iduće dvije godine, izjavio je u srijedu dobro upućeni izvor. SAD će ove godine kupiti 200 milijuna, a u prvoj polovici iduće godine 300 milijuna doza, rekao je izvor. Sve će donirati siromašnim državama, njih 92, i Afričkoj uniji, rekao je izvor.

Donacije će ići kroz program COVAX namijenjen opskrbi cjepivom slabo razvijenih zemalja. Tu inicijativu podupiru Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). Američki predsjednik Joe Biden objavit će plan u četvrtak.

U Francuskoj i u Belgiji otvaraju se restorani i barovi

15.20 - Francuzi su u srijedu, nakon višemjesečnih restrikcija, pohrlili u barove i u restorane bez terasa, u gimnastičke i dvorane za penjanje po stijenama, zahvaljujući novom popuštanju mjera suzbijanja covida-19, kao i Belgijanci. "Bilo je i vrijeme! Zaključavanje je bilo pretjerivanje", rekao je Jean-Marc Francisco (47), sezonski radnik koji je došao u kafić u središtu Toulousea, na jugozapadu Francuske.

Tri tjedna nakon otvaranja terasa, kino dvorana, muzeja i specijaliziranih trgovina uz ograničen broj kupaca, ovo je druga faza popuštanja mjera u kojoj je policijski sat skraćen za dva sata (počinje u 23.00 umjesto u 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu).

Barovi i restorani opet mogu primati goste u zatvorenom prostoru, s 50 posto kapaciteta.

HZJZ objavio nove cijene testova

12:45 - Od 16. lipnja 2021., odlukom Upravnog vijeća, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba. Nove cijene se odnose isključivo na testiranje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Test na SARS-Cov-2 RT-PCR – jedinična cijena 390,00 kn

Serološki test za dokaz antitijela – jedinična cijena 200,00 kn

Brzi antigenski test na COVID-19 – jedinična cijena 150,00 kn

Navedene cijene ne primjenjuju se pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika.

Dvoje novozaraženih u Istri, Stožer: 'nema opuštanja'

12:10 - Samo dvije novozaražene osobe potvrđene su u Istri u posljednja 24 sata nakon što je ispitano 314 briseva na covid-19, no neovisno o tome apelira se na odgovorno ponašanje građana, poručili su u srijedu iz istarskog Stožera civilne zaštite.   

Od jučer su se oporavile četiri osobe dok se u mjerama samoizolacije nalazi 450 osoba. U pulskoj Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je sedam osoba.

Neovisno o povoljnoj i stabilnoj epidemiološkoj situaciji, prvi čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac apelira na odgovorno ponašanje i poručuje da bi cijena nepridržavanja epidemioloških mjera mogla biti previsoka, kako u smislu ugrožavanja života i zdravlja stanovnika Istre, tako i predstojeće turističke sezone.

On je taj apel uputio nakon što se proteklih dana širom Istre održao čitav niz manifestacija i javnih okupljanja na kojima se ni organizatori ni sudionici nisu pridržavali epidemioloških ograničenja kao ni propisanih mjera.

"Virus nije nestao, on je još uvijek među nama i zbog toga su i dalje na snazi određene epidemiološke mjere od maksimalnog broja ljudi koji može biti na okupljanjima do obaveznog razmaka među njima. Moramo i dalje biti oprezni i odgovorni", poručio je Kozlevac.

U Ličko-senjskoj županiji devet novih slučajeva

11:50 - Na području Ličko-senjske županije u protekla 24 sata testirana su 43 uzorka te potvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od devet novooboljelih, pet osoba je s područja Senja, tri s područja Otočca, te jedna osoba s područja Plitvičkih jezera. Do sad je na području županije koronavirusom zaraženo 4.606 osoba, a aktivno je 25 slučajeva. Izliječeno je 4.126 osoba, a umrlo ih je 155.

U Virovitičko-podravskoj županiji šest novih slučajeva

11:40 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 69 uzoraka i utvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

Troje novozaraženih je iz Virovitice, dvoje iz Slatine, a jedan iz Suhopolja. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je devet oboljelih, a dvije se osobe s područja Virovitičko-podravske županije liječe u KBC Rebro. Od početka epidemije na području  županije zaražena je 4091 osoba, a 138 je od posljedica zaraze umrlo.

Osječko-baranjska županija: 12 novopozitivnih

11: 40 - U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo analiziran je 241 uzorak od čega ih je 12 bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Kako navode, u osječkom Kliničkom bolničkom centru hospitalizirano je 25 osoba, od kojih su tri na respiratoru, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba oboljelih od covida-19.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 459 osoba.

U Hrvatskoj 275 novih slučajeva zaraze, preminulo 7 osoba

11:30 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 275 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1330.

Među njima je 520 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 51 pacijent.

Preminulo je 7 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 358 061 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8103 preminulo, ukupno se oporavilo 348 628 osoba od toga 159 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6 819 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2 060 002 osobe, od toga 5 970 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 8. lipnja utrošeno je 1 947 784 doze cjepiva. Dosad su 1 357 103 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 590 681 primilo obje doze. Na dan 8. lipnja utrošeno je 27 128 doza cjepiva.

Europarlamentarci odobrili uvođenje EU-ovih digitalnih potvrda za covid-19

 10: 40 - Europski parlament je odobrio uvođenje digitalnih potvrda EU-a da je osoba cijepljena, ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela covid-19 čime će se olakšati putovanja unutar Unije.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u utorak navečer odobrili uvođenje digitalnih zelenih potvrda od 1. srpnja  s 546 glasova za, 93 protiv i 51 suzdržanih za građane EU-a, te s 553 glasova za, 91 protiv i 46 suzdržanih za državljane zemalja izvan EU-a, objavio je Europski parlament u srijedu.

Tu je inicijativu Europska komisija iznijela 17. ožujka, nakon čega je pokrenut hitan postupak za uvođenje potvrda.

Cilj inicijative uspostava je jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone, kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak uklanjanjem nedoumica koju kod putnika stvaraju različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera.

Digitalna zelena potvrda koja će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci, "dokazivat će" tri stvari; da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili ima negativan test u posljednja 72 sata.

Neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom.

Besplatno će ju izdavati nacionalna tijela a bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku i sadržavati QR kod. 

Također je osigurano 100 milijuna eura za kupnju testova kako bi testiranje za građane bilo povoljno i dostupno.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pet novozaraženih koronavirusom

10:00 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom i to na području grada Bjelovara, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju pet pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je jedan na respiratoru, a na opservaciji je 11 pacijenta.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 185 osoba.

U Koprivničko-križevačkoj županiji tri nova slučaja covida-19

9:20- U Koprivničko-križevačkoj županiji tri su nova slučaja covida-19, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Na području županije trenutno je aktivno 27 slučajeva, ozdravilo je devet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 11 osoba.

Od početka epidemije na području županije bolest je potvrđena kod 8146 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 66 uzoraka sa sumnjom na SARS-CoV-2 virus.

Stožer apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se ograničilo širenje zaraze

U Sisačko-moslavačkoj županiji pet novozaraženih osoba

8:20 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U dnevnom izvješću navode kako su četiri osobe s područja grada Siska, a jedna je iz Martinske Vesi. Stožer upozorava kako opasnost od pandemije koronavirusa nije prošla te se apelira na stanovnike županije da se u cilju sprječavanja širenja zaraze i nadalje pridržavaju svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Od sada se građane zove na cijepljenje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrio je za RTL Danas planove kako građane zainteresirati za cijepljenje.

"Imamo više strategija koje idu u tom smjeru. Najvažnije je danas daje Vlada organizirala sastanak sa županima, na kojem je jedna od glavnih tema bila pomoć pri ubrzavanju cijepljenja. S obzirom da su neki od župana novoizabrani, s njima je trebalo proći tu temu oko cijepljenja, dati im najnovije informacije i zamoliti izh za facilitaciju cijepljenja na terenu, za pomoć logističku zavodima za javno zdravstvo", kazao je Capak.

"Druga bitna stvar je da ćemo pojačati medijsku kampanju za promociju cijepljenja. Treća stvar je promjena ove paradigme. Dakle, do sada su se građani prijavljivali za cijepljenje, mi smo ih zvali na cijepljenje, a sad ćemo mi krenuti prema njima", kazao je Capak.

"Ne samo na taj način. Imat ćemo mobilne timove koji će biti dostupniji građani nego što su do sada bili punktovi. Bit će na terenu, u ruralnim mjestima, tamo gdje do sada punktova nije bilo. Objavit će se u nekom manjem mjestu da će u to i to vrijeme biti cijepljenje.

Komentirao je daljnje popuštanje mjera i skidanje maski.

Kazao je kako razmatraju prijedlog da se produlji radno vrijeme kafića za vrijeme Eura, a na pitanje kada će cijepljeni moći skinuti maske rekao je: ' U ovom trenutku to još ne možemo, jer još imamo visoku cirkulaciju u populaciji. Sada nam je incidencija 80 i nešto. Međutim, kad nam incidencija padne i kad virus više ne bude toliko cirkulirao, svakako će cijepljeni i preboljeli moći skinuti masku.