A DA SE ONI DOGOVORE? / Capak: 'Cjepivo slabije djeluje na indijski soj'; Beroš: 'Dvije doze štite i protiv indijskog soja'

Složni su kako bi se trebali što prije cijepiti, a šef HZJZ-a istaknuo je i kako se pripremaju upute za cijepljenje djece

2.6.2021.
17:46
Pixsell

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak za HRT je najavio  najintenzivnije razdoblje u kojem treba procijepiti što više ljudi, ali i upozorio na opasnost indijskog soja.

Govoreći o procjepljivanju, rekao je da se u ovom tjednu se distribuira 361 tisuća doza u sve dijelove zemlje te dodao da neke županije već imaju zasićenje cjepivom zato što nemaju dovoljan broj ljudi koji se prijavljuje na platforme pa su krenuli s javnim pozivima.

Pripremaju se upute za cijepljenje djece

„Trenutno nam je prioritet radno aktivno stanovništvo“, rekao je ali i dodao kako „su pripremljena uputstva za cijepljenje djece od 12 do 16 godina te kako će se prvo krenuti s cijepljenjem kronično bolesne djece, a kasnije će cijepljenje biti otvoreno za sve ostale.

No upozorio je  na indijski soj koji je detektiran i u Hrvatskoj, Istaknuo je da se brže širi od dosad poznatih sojeva i „koliko je poznato cjepivo nešto slabije djeluje na njega što je oboje zabrinjavajuće“.

"Upravo traje izvid kako bi se utvrdilo od kuda bi eventualno taj soj došao i u Hrvatsku pa ćemo do kraja dana imati više informacija“, istaknuo je Capak.

Ministar Vili Beroš, pak, ističe da nema razloga za zabrinunost.

'Dvije doze pružaju zaštitu'

Upitan za detekciju nove tzv. indijske varijante koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš je istaknuo da cijepljenje dvjema dozama pruža zaštitu i protiv te varijante potvrđene u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

"Taj se soj navodno nešto brže širi, no znanstvenici ukazuju da je cijepljenje s dvije doze dobar način zaštite", izjavio je Beroš, prenosi HINA.

No s Capakom slaže kako bi se građani trebali što prije cijepiti.

Potvrdio je i da pada interes za cijepljenje te ponovno apelirao na građane "da ne kalkuliraju".

"Loše je kalkulirati s lijepim vremenom, cijepljenje je najbolje što možemo napraviti i što prije dostignemo određeni opseg cijepljenja, skinut ćemo maske i vratiti se starom načinu životu”, poručio je.

U zadnja četiri tjedna došlo je u Hrvatsku više od 920.00 cjepiva, a utrošeno je preko 895.000 cjepiva. Ovaj tjedan dolazi najviše cjepiva, 341.000 doza, a sutra, iako je neradni dan, cijepljenje će se odvijati na određenim punktovima.

Ministar je zamolio sve cjepitelje da upisuju podatke u informatički sustav, a građane pozvao da se, vezano uz bilo kakve nedoumice s tim u vezi, obrate Ministarstvu zdravstva gdje je osnovan poseban tim za primjedbe o evidenciji cijepljenja i potvrdama. 

Uskoro kreće reforma zdravstva?

Beroš je odgovarao i na pitanja novinara vezana uz reformu zdravstva, zbog čijeg ga izostanka proziva oporba, te poručio da je reforma na međuresornom usuglašavanju i da će "uskoro krenuti".

Cilj je racionalizacija troškova, osiguranje stabilnih izvora prihoda, optimizacija resursa i sve to - uz omogućavanje dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite.

Omogućit će se, kaže ministar, i dugotrajno upravljanje ljudskim resursima, povećati priljev kadrova i razgraničiti ulogu javnoga i privatnoga, te iznaći način mjerenja zadovoljstva i nagrađivanja zdravstvenih djelatnika.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen