BAKE I DJEDOVI ŽELE DA IH SE OSLOBODI OBVEZE UZDRŽAVANJA UNUKA: / Za svoje zahtjeve navode jedan dobar razlog

Umirovljenici ističu da je Hrvatska među rijetkim državama u kojima je stopa rizika siromaštva osoba starijih od 65 godina puno viša od stope rizika siromaštva djece

7.12.2019.
14:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo uputile su inicijativu Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvu pravosuđa te Hrvatskom saboru jer žele izmjene Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju. Ono što žele jest da se ukine obaveza uzdržavanja unuka koju trebaju ispuniti baka i djed kada o unucima roditelji ne mogu financijski brinuti, javlja Glas Slavonije.

Članak 281 Obiteljskog zakona jest ono što inicijativa ističe da treba promijeniti pa smatraju da bi u tom članku trebala ostati samo stavka da je uzdržavanje dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova te pastorka i maćehe i očuha. Mišljenja su kako bi taj zakon trebao imati odredbu koja kaže da osoba koja nije dužna uzdržavati, a snosila je troškove uzdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu troškova. Kada je riječ o izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju, smatraju da bi se kao obveznik uzdržavanja konkretno odredio samo roditelj koji ne stanuje s djetetom. S tim zahtjevom je predviđeno i osnivanje alimentacijskog fonda, a država bi iz njega pokrivala neisplaćene alimentacije i usmjeravala ih uzdržavateljima djeteta i zatim ih potraživala od roditelja koji su zanemarili svoje obaveze.

'Umirovljenici žive na rubu siromaštva'

Iz inicijative naglašavaju da u Hrvatskoj čak 631.000 umirovljenika ima mirovine koje ih dovode na rub siromaštva, a taj iznos je tek 2.485 kuna. Inače, Lijepa naša nalazi se na dnu ljestvice kada je u pitanju siromaštvo starijih, piše Glas Slavonije. Umirovljenici ističu da je Hrvatska među rijetkim državama u kojima je stopa rizika siromaštva osoba starijih od 65 godina puno viša od stope rizika siromaštva djece.

"Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske i Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo često se obraćaju umirovljenici i druge starije osobe, odnosno bake i djedovi, žaleći se na institut uzdržavanja unučadi koji je uveden Obiteljskim zakonom 2014. Odredbe zakona, točnije članak 288. stavak 2., propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima kao supsidijarni obveznici. S obzirom na učestalost zahtjeva baka i djedova za pružanje pravne pomoći u pogledu sporova radi prisilnog ostvarenja prava na uzdržavanje usmjerenog protiv njih, svjedoci smo čestog i krutog korištenja instituta uzdržavanja na teret bake i djeda", napisali su u inicijativi.

Uz sve nabrojeno, pokretači inicijative smatraju da su odredbe Obiteljskog zakona ugrožavaju djedove i bake zapravo suprotne Ustavu te smatraju da država na njih prebacuje odgovornost unatoč činjenici da ima brojna sredstva za naplatu uzdržavanja.

U drugim zemljama EU država privremeno i zamjenski uzdržava dijete

U svim članicama EU-a oba roditelja imaju zakonsku obvezu financijski podupirati svoje dijete. Ako se majka i otac djeteta raziđu, a zakonske odredbe o zaštiti interesa djeteta ne donesu zadovoljavajući ishod, u većini zemalja država jamči privremeno i zamjensko uzdržavanje djeteta. To vrijedi za Austriju, Estoniju, Mađarsku, Njemačku, Švedsku i Italiju. Lokalne vlasti uzdržavaju djecu u Češkoj, Danskoj i Finskoj, dok se u Latviji, Litvi, Poljskoj, Luksemburgu i Portugalu djeca uzdržavaju uz pomoć posebnih fondova. Posebnom upravnom agencijom uzdržavaju se djeca u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Zakonodavstva članica EU-a definira i oblikuje pravila o uzdržavanju djeteta pa zato posebno treba istaknuti države koje jamče socijalnu politiku u vezi s ostvarenjem prava zaštite najugroženijih i djece i to preko odgovarajućih fondova. Primjerice, u Švedskoj kada roditelj koji nije skrbnik, ne može platiti uzdržavanje djeteta, tada uskače država i jamči plaćanje uzdržavanja djeteta te potražuje povrat od zakonski obveznih uzdržavatelja. Ako roditelj koji ne živi s djetetom ne plati uzdržavanje djeteta, onda je država ta koja jamči izravno uzdržavanje i to u Estoniji, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Italiji, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali