OTKRIO I PROJEKCIJE ZA PET GODINA / Vlada sutra povećava minimalnu plaću, ali i studentsku satnicu: Plenković otkrio o kojim se iznosima točno radi

Premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o Izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno

27.10.2021.
7:46
Patrik Macek/Pixsell

Premijer Andrej Plenković Hrvatskom saboru podnosi godišnje izvješće o radu svoje Vlade.

"Govorim o godini kada smo imali dva vala pandemije, potres u Petrinji, ali smo svejedno uspjeli zadržati zaposlenost. U 2020. godini imamo najveći broj zaposlenih u zadnjih 13 godina", započeo je premijer.

Solidarna i pravedna zemlja

"Pandemija je u velikoj mjeri pogodila naše živote i zdravlje, ona je poremetila globalne trgovinske tokove. Tu je i klimatska kriza koja će uz sve nepogode pogađati naš način života. Tu su sve brže socijalne i sve brže tehnološke promjene, digitalizacija i robotizacija."

"Gradimo solidarnu i pravednu zemlju vodeći računa o tome da nitko ne bude ostavljen po strani. Ključno je povjerenje - u institucije, ali i povjerenje u vlastitu budućnost."

Pet stupova Vlade

"Predstavit ću izvješće kroz pet stupova Vlade, a to su socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost."

"Osiguravamo funkcionalnost zdravstvenog sustava. Više od devet tisuća naših sugrađana izgubilo je bitku s ili od virusa. To su bolne brojke i mnogo više od bilo kakve kampanje i to bi trebao biti znak i poziv na cijepljenje kao nešto najbolje što imamo. Odraslih je cijepljeno 72, a to još uvijek nije dovoljno. Zahladnjenjem je broj zaraženih naglo porastao."

"Pripremamo sveobuhvatnu reformu zdravstva. Kada znamo da stopa rizika od siromaštva iznosi 18,4 posto, drugi važni aspekt socijalne sigurnosti je borba protiv siromaštva. Pripremili smo reformu sustava socijalne skrbi kako bismo bolje zaštitili korisnike. Poseban je prioritet kako bismo osobama s invalidititetom pružili iste prilike kao i ostalima."

Povećanje minimalne plaće

"Nastavili smo s modernizacijom ovršnog postupka i smanjili njegov trošak. Važno nam je zaštititi dostojanstvo radnika. Iz humanog razloga zabranili smo deložacije zimi. Socijalna sigurnost su i adekvantne mirovine te materijalna pomoć onima s najnižom mirovinom. Covid-dodatak za sada je primilo 710 tisuća umirovljenika."

"Kroz program 'Zaželi' zaposleno je 14 tisuća žena. Da bismo spriječili socijalnu frakturu snažnim smo mjerama (s više od 17 milijardi kuna) stali iza radnika i poduzetnika u privatnom sektoru i time spasili više od 700 tisuća radnih mjesta (svako drugo) i stabilizirali radna mjesta 120 tisuća poslodavaca. Broj zaposlenih veći je za 51 tisuću nego lani, dosegao je milijun i 600 tisuća što je najveći broj zaposelnih iza rekordne 2008. i najveći od neovisnosti."

Najavio je povećanje minimalnog iznosa plaće. ''Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto'', rekao je Plenković.

"Minimalnu plaću prvi put podižemo za 50%. Prije pet godina je minimalna plaća iznosila 38% od prosječne. Tako ćemo, za pet godina, minimalnu plaću podići za 50 posto, odnosno za 1254 kune."

Smanjena stopa poreza na dohodak

"Na temelju ostvarenih pozitivnih ekonomskih kretanja, vratit ćemo se na pretkriznu razinu BDP-a. Smanjili smo stopu poreza na dohodak čime je građanima povećan dohodak."

"Udvostručili smo iznos učeničkih stipendija. S 41 milijun kuna nastavljamo poticati naukovanje učenika u obrtima. Važno nam je da sustav obrazovanja bude moderan te da učenici stječu znanja i vještine. Povećali smo plaće prosvjetnim djelatnicima za četiri posto. Potičemo studentski rad te ćemo sljedeće godine podići minimalnu satnicu sa 26,56 kuna na 29,29 kuna."

"Uvodimo očinski dopust od deset dana za zaposlene očeve."

Kazne za korupciju

"Ugovorili smo tri i pol milijarde kune za projekte obnove te će Vlada obnoviti najuži centar Petrinje."

"Ove godine smo svjedočili sjajnim uspjesima naših sportaša na Olimpijskim igrama. Zato želimo nastaviti razvijati Hrvatsku u sportskom duhu. Donijet ćemo Zakon o sportu te poticati školski i amaterski sport."

"Pandemija je pokazala ranjivost turističkog sektora. Pripreme za iduću turističku sezonu već radimo."

"Teroristički napad na Trgu svetoga Marka pokazao je posljedice širenja govora mržnje i za to i dalje čekamo odgovor policije. Moramo smanjiti broj neriješenih predmeta kao i trajanje postupaka na županijskim i općinskim sudovima na 200 dana. Želimo uvesti kazne kako bi se zaustavila korupcija."

Unaprjeđenje prometne infrastrukture

"Želimo investirati i više nego što smo do sada i zato trebamo investirati u željeznički promet u koji ćemo ulagati tri milijarde eura. Iza nas su tri ključna projekta - dovršenje Istarskog ipsilona, izgrađen je most Svilaj preko Save, ali i dovršetak riječke luke. Uz prometnu infrastrukturu, želimo izgraditi i onu digitalnu radi bržeg interneta, ali i unaprjeđenja digitalnih vještina građana."

"Izloženi smo svevelikoj konkurenciji u ovako velikom svijetu i zato moramo iskoristiti sve prilike. Zato moramo njegovati naš identitet. Naši branitelji su odgovorni za to što sada imamo slobodnu zemlju."

"Hrvatsku granicu danonoćno nadgleda šest i pol tisuća policajca. Hrvatska će biti jedna od 11 država, a jedna od tri europske koja će imati ulazak u SAD bez vize uz sustav Global entry."

"Pomažemo BiH, štitimo položaj Hrvata koji moraju imati svoje predstavnike. Uložili smo snažan prosvjed Srbiji u vezi položaja hrvatskoga jezika u udžbenicima."

"Imamo povjerenje, a imamo i znanje i energiju i volju da zajedno sa Saborom donosimo važna rješenja. Sada imamo više sredstava nego ikada i sada možemo nadoknaditi sve što su istočne zemlje radile u prethodnom razdoblju i tako će Hrvatska biti razvijenija."

Na Izvješće nema replika

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino, odnosno "Izvješće o stanju države i nacije".

Premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o Izvješću,mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno.

Premijer ima pravo i na završno izlaganje u trajanju od 20 minuta.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i konačan tekst Vladinih izmjena Zakona o minimalnoj plaći, a rad zaključiti glasovanjem, među ostalim i o izmjenama Zakona o obnovi od potresa koje bi taj posao trebale ubrzati.

'Cijena plina neće se mijenjati do 1. travnja'

Premijer Plenković ponovio je u srijedu u Hrvatskom saboru kako će cijena plina ostati nepromijenjena do 1. travnja, a kad je riječ o cijeni naftnih derivata, uz poduzete, po potrebi će se poduzeti i druge mjere. "Pravodobno smo reagirali i stabilizirali cijenu naftnih derivata na 30 dana na 11 odnosno 11,10 kuna, a po potrebi ćemo poduzeti i druge mjere“, rekao je premijer u Saboru kojemu je podnio Godišnje izvješće o radu Vlade.

 Potvrdio je da su u Hrvatskoj, za razliku od brojnih drugih europskih zemalja, cijene plina stabilne i tako će ostati do 1. travnja.

Cijena struje kod nas je jedna je od najnižih među 33 europske zemlje, a njena stabilnost plod je našeg kvalitetnog energetskog miksa, kazao je premijer i istaknuo kako u borbi protiv klimatskih promjena, uz obnovljive izvore energije, važnu ulogu ima i nuklearna energija.

Hrvatska, koja je suvlasnik 50 posto Nuklearne elektrane (NE) Krško iz koje dobiva 16 posto svoje električne energije, stoga se nedavno – zajedno s još devet članica Europske unije – založila da se nuklearna energija prepozna na razini Unije kao niskougljična energija koja je nezaobilazna za djelotvorno smanjenje stakleničkih plinova, rekao je Plenković. 

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali