PREMIJER O PREŠUTNIM MINUSIMA / '95 posto svih prekoračenja postalo je prešutno! Utvrdili smo četiri načela rješavanja ovog problema'

HNB treba razmotriti kako će ponuditi rješenje bankama da se prijeđe s prešutnog na dopušteno prekoračenje

9.9.2021.
13:11
Emica Elvedji/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je jučerašnji sastanak s predsjednicima uprava banaka, ministrom financija Zdravkom Marićem te guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

"Smisao je bio da temeljni institut, a to su dopuštena prekoračenja, bude dominantan, ali ono što se dogodilo u zadnje vrijeme je da se prešlo na prešutno prekoračenje pa je 95 posto svih prekoračenja postalo prešutno", rekao je Plenković, dodavši da je dopušteni minus kvalitetnije rješenje.

Četiri temeljna načela za rješavanje

"Utvrdili smo četiri temeljna načela za rješavanje ovog problema. Prvi je aspekt socijalne osjetljivosti, drugo je da se temelji na načelu adekvatnog informiranja, na jedan fer pristup, treće je da administrativni troškovi povrata s prešutnog prekoračenja na dopušteno budu mali i za klijente i za banke, a četvrto da radimo na tome da visina efektivne kamatne stope bude takva da troškovi za građane budu manji", rekao je Plenković.

Kazao je kako će to omogućiti u dva koraka, prvo da HNB razmotri kako će ponuditi rješenje bankama da se prijeđe s prešutnog na dopušteno prekoračenje, a kad vide efekte toga koraka, spremni su ići i u zakonsko rješenje zaštite potrošača.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali