ZAGREPČANI NE ŽELE CRKVU U PARKU NA SAVICI! ‘Nema podjele građana, njih čak 77 posto ne podržava gradnju’

"U nastojanjima da se što jasnije vizualizira površina koju bi planirani crkveni kompleks zauzimao u parku Trnjanska Savica, do sada se najviše koristila usporedba s tlocrtnom površinom bloka hotela Esplanade. Međutim, za razliku od 3D modela, ova usporedba ne dočarava na pravi način stvarne dimenzije kompleksa i razmjer zauzimanja površine parka i njegove nepopravljive devastacije", navode u priopćenju.

VELIKI OBRAT NA SAVICI: Župnik sad kaže da crkvu ne moraju graditi u parku, ako se ponudi nova lokacija

Crkva, stan, dvorane, garaže, toranj...

Podsjećaju da projekt predviđa crkvu s 420 sjedećih mjesta, stan za župnika i župnog vikara, stan za domaćicu, sobe za goste, dodatne dvije dvorane, garaže, parkiralište, blagovaonu za 30 osoba, prilaznu aleju te toranj visine 45 metara.

"Visina osnovnog djela kompleksa je 14 metara i zatvara pogled za prva četiri kata najbližih zgrada, a sama koncepcija projekta je takva da se veliki dio parka koji formalno nije dio kompleksa zapravo tretira kao crkveno dvorište. Odabrani projekt autora Aleksandra Bašića bio je tek trećenagrađeni na natječaju kojeg su porezni obveznici platili 217.000 kuna, a mišljenjem ocjenjivačkog suda uopće nije predviđen za realizaciju", navode u priopćenju.

Problemi za stanare

Smatraju i da će najveći problem imati stanari zgrade na sjeveroistočnoj strani parka koji bi do kraja godine trebali useliti, jer će stanovi na prva četiri kata, umjesto u obećano zelenilo parka, gledati u 19 metara udaljen betonski zid kompleksa.

"Neki od tih susjeda su u srpnju u Poglavarstvu pokušali dobiti uvid u dokumentaciju za lokacijsku dozvolu, kako bi saznali što se točno tu planira graditi, međutim zaštitari su ih onemogućili. Skandalozna je i informacija da se o mišljenju neće pitati susjedi koji žive u neposrednoj blizini parcele planiranog crkvenog kompleksa, kojima su zahtjevi za uključenje u postupak ishođenja lokacijske dozvole odbijeni ovih dana. Radi se o susjedima čije su zgrade udaljene dvadesetak metara od spomenutog zemljišta, ali zbog postojanja čestice širine nekoliko metara između njihove zgrade i katastarske čestice parka nisu stranke u postupku", stoji u priopćenju.