VELIKI OBRAT NA SAVICI: / Župnik sad kaže da crkvu ne moraju graditi u parku, ako se ponudi nova lokacija

Image

Župnik Župe bl. Alojzija Stepinca na Savici, Antun Vukmanić promijenio je stav o gradnji crkve u parku na Savici, piše Jutarnji list.

9.10.2016.
17:16
VOYO logo

Župa je na Savici osnovana 1999., kada je oko parka bilo puno više zelenog prostora. U međuvremenu se izgradilo devet stambenih blokova, što je znatno smanjilo prostor.

Image
PROSVJEDNICI NA SAVICI VIKALI BANDIĆU: /

'Vrati se u Remetinec! Ti si neprijatelj naše djece!'

Image
PROSVJEDNICI NA SAVICI VIKALI BANDIĆU: /

'Vrati se u Remetinec! Ti si neprijatelj naše djece!'

"Da je bilo više razumijevanja, crkva bi tada, dakle prije petnaestak godina, imala savršenu lokaciju", rekao je župnik Antun Vukmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parcela koja je predviđena za gradnju je od ugovora o zamjeni zemljišta iz 2007. smanjena za dvije trećine površine, kako tvrdi župnik, zbog gradnje stambenih zgrada, pa crkvi ostaje samo mali ostatak na raspolaganju.

'Ako se nađe bolje rješenje, mi bi ga prihvatili'

"Naravno da tako okljaštreni park nije idealna lokacija za crkvu jer je prostorno nedovoljan. Nelogična bi i neprirodna pojava bila da uoči organizacije procesije ili, primjerice, Cvjetnice, Uskrsa i Božića, kada u crkvu dolazi mnogo vjernika, svaki put moramo prijavljivati policiji javni skup zbog nužne potrebe ulaska vjernika na drugi dio zelene površine", kazao je Vukmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je sigurno potrebna, a ova lokacija nije idealna, dodao je župnik. Kompromisno rješenje je stvar pregovora između Grada i Nadbiskupije.

"Jedino pozitivno što vidim u cijeloj priči jest to što očito svi na Savici žele crkvu. Ako se, dakle, nađe bolje lokacijsko rješenje, mi ćemo ga prihvatiti, kao što smo prihvatili i ovo. No, u tom slučaju, budući da je Župa već oštećena protivljenjem gradnji i bezrazložno dugim čekanjem na svoju crkvu, postavlja se pitanje pravedne naknade za izgubljeno vrijeme i utrošena sredstva", rekao je Vukmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije precizirao o kojoj je vrsti naknade riječ. Jedna od opcija jest da se Nadbiskupija i Grad orijentiraju na drugu, no znatno veću lokaciju od parka na Savici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo