Hrvatska kuhinja na BBC-u

BBC On-line, u rubrici "Global Cooking", ovaj tjedan predstavlja hrvatsku kuhinju s tri autentična i vrlo jednostavna recepta: istarska maneštra, punjene sardine i omlet od šparoga

30.10.2000.
15:17
VOYO logo


BBC On-line, jedan od najposjećenijih web punktova u svijetu interneta, ovaj tjedan u svojoj rubrici "Global Cooking" predstavlja hrvatsku kuhinju. Britancima, a i šire, preporučuju se tri autentična i jednostavna recepta, za koje namirnice i postupak kuhanja, napominju, i nisu uobičajeni, ali svima koji se upuste u eksperiment garantiraju pravu gastronomsku poslasticu. Za prisjećanje o čemu se radi, evo i recepata:


Istarska maneštra

Namirnice:
600 g suhoga mesa, 200 g graha, 200 g mladoga kukuruza, 100 g tjestenine, 1 glavica luka, 1 stručak povrća za juhu, 2 rajčice, 2 žlice octa, lovorov list, sol, papar, ulje

Postupak:
Grah kuhajte zajedno sa suhim mesom. Kada je napola skuhano, dodajte sitno isjeckano povrće, kukuruz i začine. Nasjeckajte luk, popržite ga na ulju i dodajte isječenu oguljenu rajčicu. Sve to stavite u maneštru i dodajte posebno skuhanu i procijeđenu tjesteninu. Prije posluživanja meso isijecite na komade, a maneštru zakiselite octom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punjene sardine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice: 1,5 kg sardina, opranih i očišćenih iznutra i izvana, 1 glavica češnjaka, svezak peršina, 1-2 mlada luka, 8 žličica krušnih mrvica, 1 žličica jaja u prahu, ulje

Postupak:
1. Zarežite sardinu po liniji utrobe, izvadite iznutrice i kosti, i potop otvorite sardinu tako da dobijete dvije polovice
2. Na sitno narežite češnjak, peršin i mladi luk te pomiješajte sve zajedno s krušnim mrvicama. Tom smjesom premažite s unutrašnje strane jednu polovicu već obrađene sardine a drugom prekrijte tako da napravite "sendvič" od napravljene mješavine
3. Stavite nekoliko žlica brašna na tanjur, stavite krušne mrvice u drugi i istucite jaja. Sada "potopite" pripremljene sardine prvo u brašno, zatim u jaja, a potom u krušne mrvice. Ovo će dati ribicama hrskavi okus i pomoći da ostanu u obliku "Ťsendviča"
4. Ugrijte ulje u posudi za prženje, i kada se zagrije uronite sardine. Nakon pet minuta okrenite sardine kako bi bile pržene s obje strane. Gotove su kada dobiju zlatno žutu boju, nakon 7-8 minuta. Ukoliko se želite riješiti viška ulja, sardine stavite na papirnati ubrus, koji će izvući višak masnoće. Serviratje ih s omletom od šparoga i kruhom.

Omlet od šparoga

Namirnice: stručak divljih šparoga, 4 jaja, sol, ulje za prženje

Postupak:
1. Prstima prelomite stabljiku šparoge tamo gdje osjećate da stabljika postaje tvrda i žilava
2. Izlomite mekani, zeleni dio šparoge u male komadiće i prokuhajte ih u puno vode oko 10 minuta, dok ne postanu mekane. Stavite ih sa strane da se osuše
3. Istucite jaja i dodajte sol
4. Ugrijte ulje u posudi i na ugrijenom ulju propržite šparoge pet minuta, potom dodajte jaja. Omlet će brzo biti gotov

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
rukomet
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
ČUDO JE MOGUĆE /

Svijet strahuje od nestašice jaja, a u Hrvatskoj sasvim druga priča: Imamo ih i za izvoz