Hrvatska kuhinja na BBC-u

BBC On-line, u rubrici "Global Cooking", ovaj tjedan predstavlja hrvatsku kuhinju s tri autentična i vrlo jednostavna recepta: istarska maneštra, punjene sardine i omlet od šparoga

30.10.2000.
15:17
VOYO logo


BBC On-line, jedan od najposjećenijih web punktova u svijetu interneta, ovaj tjedan u svojoj rubrici "Global Cooking" predstavlja hrvatsku kuhinju. Britancima, a i šire, preporučuju se tri autentična i jednostavna recepta, za koje namirnice i postupak kuhanja, napominju, i nisu uobičajeni, ali svima koji se upuste u eksperiment garantiraju pravu gastronomsku poslasticu. Za prisjećanje o čemu se radi, evo i recepata:


Istarska maneštra

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice:
600 g suhoga mesa, 200 g graha, 200 g mladoga kukuruza, 100 g tjestenine, 1 glavica luka, 1 stručak povrća za juhu, 2 rajčice, 2 žlice octa, lovorov list, sol, papar, ulje

Postupak:
Grah kuhajte zajedno sa suhim mesom. Kada je napola skuhano, dodajte sitno isjeckano povrće, kukuruz i začine. Nasjeckajte luk, popržite ga na ulju i dodajte isječenu oguljenu rajčicu. Sve to stavite u maneštru i dodajte posebno skuhanu i procijeđenu tjesteninu. Prije posluživanja meso isijecite na komade, a maneštru zakiselite octom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punjene sardine

Namirnice: 1,5 kg sardina, opranih i očišćenih iznutra i izvana, 1 glavica češnjaka, svezak peršina, 1-2 mlada luka, 8 žličica krušnih mrvica, 1 žličica jaja u prahu, ulje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak:
1. Zarežite sardinu po liniji utrobe, izvadite iznutrice i kosti, i potop otvorite sardinu tako da dobijete dvije polovice
2. Na sitno narežite češnjak, peršin i mladi luk te pomiješajte sve zajedno s krušnim mrvicama. Tom smjesom premažite s unutrašnje strane jednu polovicu već obrađene sardine a drugom prekrijte tako da napravite "sendvič" od napravljene mješavine
3. Stavite nekoliko žlica brašna na tanjur, stavite krušne mrvice u drugi i istucite jaja. Sada "potopite" pripremljene sardine prvo u brašno, zatim u jaja, a potom u krušne mrvice. Ovo će dati ribicama hrskavi okus i pomoći da ostanu u obliku "Ťsendviča"
4. Ugrijte ulje u posudi za prženje, i kada se zagrije uronite sardine. Nakon pet minuta okrenite sardine kako bi bile pržene s obje strane. Gotove su kada dobiju zlatno žutu boju, nakon 7-8 minuta. Ukoliko se želite riješiti viška ulja, sardine stavite na papirnati ubrus, koji će izvući višak masnoće. Serviratje ih s omletom od šparoga i kruhom.

Omlet od šparoga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice: stručak divljih šparoga, 4 jaja, sol, ulje za prženje

Postupak:
1. Prstima prelomite stabljiku šparoge tamo gdje osjećate da stabljika postaje tvrda i žilava
2. Izlomite mekani, zeleni dio šparoge u male komadiće i prokuhajte ih u puno vode oko 10 minuta, dok ne postanu mekane. Stavite ih sa strane da se osuše
3. Istucite jaja i dodajte sol
4. Ugrijte ulje u posudi i na ugrijenom ulju propržite šparoge pet minuta, potom dodajte jaja. Omlet će brzo biti gotov

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo