Play ponuda

VJEŠTACI BRANE PIJANOG VOZAČA KOJI JE ZGAZIO LJUDE NA KVATRIĆU: / 'Zbog zračnih jastuka ih nije vidio'

Image
Foto: PIXSELL/Facebook

Je li Nikola Kovačević, 26-godišnjak koji je 11.

16.2.2017.
15:28
PIXSELL/Facebook
Play ponuda

Je li doista bježao s mjesta nesreće ne pruživši pomoć stradalim pješacima?

Priznao krivnju za nesreću

Iako je poznato da je Kovačević nakon nesreće izašao iz automobila i otrčao, ali su ga u bijegu spriječila dvojica prolaznika, odgovore na ova pitanja u četvrtak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu pokušali su dati vještaci koji su analizirali mladićeve postupke.

Kovačević je na početku procesa priznao krivnju za izazivanje nesreće, no negira da nije pružio pomoć ozlijeđenima, što mu se također optužnim prijedlogom stavlja na teret.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prema riječima toksikologinje Ranke Ferček, s koncentracijom alkohola većom od 1,3 promila vozači više nisu sposobni za sigurnu vožnju. Kovačeviću je pak utvrđena koncentracija alkohola u krvi od najmanje 2,16 promila.

Koncentracija alkohola veća od 2 promila

'Bio je u pijanom stanju u kojem osobe imaju značajne poremećaje u percepciji stvarnosti. I njihova motorika je nestabilna. Imaju smetnje u vizualnom opažanju, sužava im se vidni kut, pojavljuju se mrlje pred očima. S kognitivne strane osoba je sklona neadekvatnom razumijevanju stvarnih događaja, a javljaju se i povremena suženja svijesti', opisala je vještakinja stanje u kojem je Kovačević, koji tvrdi da taj dan ništa nije jeo, dok je nakon posla popio šest, sedam piva i pet, šest čašica viskija, naišao na križanje Maksimirske ceste i Kvaternikovog trga.

Galerija

Image

Vozač Audija usmrtio ženu i teško ozljedio dvoje pješaka

Međutim, unatoč tome prema neurološkom nalazu njegova je svijest tijekom pregleda bila očuvana, svega se jasno sjećao, bio je miran. Od patoloških simptoma uočen je tek nesiguran hod i poremećaj fine motorike. Doduše, zaudarao je na alkohol, ali vještakinja vjeruje kako je kod njega došlo do tzv. situacijskog otriježnjenja.

Je li zaspao za volanom?

'Zbog događaja u kojem je sudjelovao svijest mu se razbistrila', pojasnila je. Odgovarajući na pitanje Kovačevićeva odvjetnika Rafaela Krešića potvrdila je da je zbog stupnja alkoholiziranosti, te umora vozač mogao na trenutak i zaspati.

Prometni vještak Zvonko Ivašić potvrdio je da su se u Kovačevićevom audiju tijekom nesreće otvorili prednji zračni jastuci, a aktivirala se i desna zračna zavjesa.

shimmer fallback
shimmer fallback

'Vjerojatno su se zračni jastuci otvorili pri udaru u zaštitnu ogradu nogostupa, a zračna zavjesa pri bočnom udaru u zid zgrade. Kada se aktiviraju zračni jastuci vozač ne može više vidjeti van iz vozila. Udarac u pješake osjeća samo kao udarac u neku prepreku, no zbog otvorenih zračnih jastuka ne vidi što je u pitanju', objasnio je vještak dodajući kako tijekom očevida nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je Kovačević prije ulaska u križanje kočio ili naglo skretao.

Vještak opisao nesreću

'Očito nije pratio zakrivljenost kolnika, pa je udario u desni rubni kamen. Vozilom se popeo na nogostup, te naletio na pješake', opisao je vještak što se te kobne večeri događalo na Kvaternikovu trgu.

Prema ocjeni vještaka psihijatra Željka Marinića, Kovačević je u trenutku nesreće bio u srednje pijanom stanju, zbog čega je bio smanjeno ubrojiv.

Na današnjem nastavku suđenja jedna od ozlijeđenih žrtava zatražila je od vozača odštetu od 75 tisuća kuna.

Play ponuda
Play ponuda