OGLAS

A bio savjetnik Tuđmanu / Uz bivšu tužiteljicu i Pirušku, USKOK sumnjiči i Zlatka Canjugu u istrazi o odavanju podataka o 'Agrokoru'

Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Nekoć je bio savjetnik predsjednika RH, glavni tajnik HDZ-a... Sad istražuju je li sredio pomoć supruzi zbog koje je pala prva optužnica za Agrokor

14.10.2022.
16:03
Marko Prpić/Pixsell
VOYO logo

USKOK je danas objavio "rješenje o proširenju istrage protiv četvero okrivljenika" iz kojega je jasno da je riječ o slučaju zbog kojega su u studenom prošle godine na nekoliko dana završile u istražnom zatvoru bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Milera Alerić Puklin i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga.

Rješenjem USKOK-a istraga se proširuje i na "supruga drugookrivljene (1965.)", rođenog 1962., što znači i na Zlatka Canjugu, nekoć moćnog HDZ-ovca koji je, između brojnih drugih funkcija, neko vrijeme bio i savjetnik predsjednika Franje Tuđmana, pa glavni tajnik HDZ-a, saborski zastupnik…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Biografija /

Svi pričaju o Piruški Canjugi zbog koje je pala optužnica Todoriću: Tko je nekad utjecajna Agrokorova menadžerica, a danas USKOK-ova privedenica?

Image
Biografija /

Svi pričaju o Piruški Canjugi zbog koje je pala optužnica Todoriću: Tko je nekad utjecajna Agrokorova menadžerica, a danas USKOK-ova privedenica?

USKOK ga sada kao četvrtoga navodi u svojoj istrazi u kojoj sumnjiči Alerić Puklin da je Piruški Canjugi odavala tajne iz istraga oko Agrokora "radi umanjenja ili eliminacije potencijalne kaznene odgovornosti" Piruške Canjuge.

U priopćenju se objašnjava da USKOK sumnjiči da je Zlatko Canjuga krajem studenog i početkom prosinca 2018. preko Gorana Puklina došao do Puklinove supruge, koja je tada još uvijek bila zamjenica šefa ŽDO-a u Zagrebu, kako bi pomogla Piruški Canjugi u predmetu "Agrokor". Taj predmet je inače vodio jedan drugi službenik ŽDO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostije rečeno, USKOK sumnjiči Alerić Puklin da je Piruški Canjugi pomogla podacima i savjetovala kako da se nosi u pravosudnom postupku protiv nje u slučaju Agrokor, a da joj je takvu pomoć dogovorio njen suprug, Canjuga, preko Puklina.

Svo četvero USKOK, kaže, sumnjiči za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti i poticanja i pomaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorana Puklina se, pak, USKOK posebno dohvatio 2020. nakon što ga je osumnjičio da je u svom stanu čuvao 4,5 milijuna kuna koje je, opet navodno, pokušao sakriti uhićeni Dragan Kovačević, bivši direktor JANAF-a. Alerić Puklin je stoga u listopadu 2020. podnijela ostavku na svoje mjesto u ŽDO u Zagrebu.

Što se tiče najnovijeg priopćenja, USKOK sada opisuje na koji način smatra da je Milera Alerić Puklin sa svoje pozicije u županijskom tužiteljstvu pomagala gospođi Canjugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imala je pristup podacima iz više kaznenih predmeta u radu drugih tužitelja", navodi USKOK, kao i to da je "u više navrata neposredno pristupala elektronskom upisniku i vršila uvid u sadržaj navedenog spisa".

Ona je inače s kolegama i sama radila na slučaju Agrokor, pa je, nakon što ju je USKOK krenuo istraživati kao osumnjičenu da je dostavljala informacije optuženima, optužnica povučena, e da bi tek u lipnju ove godine optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih ŽDO Zagreb moglo ponovno podići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK sada tvrdi: "Nakon što je utvrdila da je zaduženi tužitelj 30. studenoga 2018. donio rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da bi (Piruška Canjuga) počinila kazneno djelo, pribavila je i izvršila uvid u to rješenje i druge raspoložive podatke konkretnog spisa na temelju kojih je u ime (Piruške Canjuge) sastavila dokument naziva 'žalba protiv rješenja o provođenju istrage'…"

Tom žalbom je Canjuga tražila i argumentirala zašto bi sud trebao ukinuti rješenje o provođenju istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK dalje piše da je "žalbu" Alerić Puklin dala svom suprugu, koji ga je predao Zlatku Canjugi, a ovaj pak svojoj supruzi koja je sa svojim braniteljem u postupku žalbu predala na sud.

Ima još, tvrdi USKOK koji sumnjiči Zlatka Canjugu da je i od početka studenog 2018. do sredine veljače 2019. preko Puklina opet tražio da mu supruga pomogne njegovoj sa svoje pozicije u ŽDO-u u Zagrebu. I da je traženo i dobio, ali s nemalom razlikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga je prvookrivljena, u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala upute drugookrivljenoj o načinu i sadržaju obrane te o radnjama koje bi trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost, a dostavljala joj je i podatke o državnoodvjetničkim postupanjima prema drugim okrivljenicima ili potencijalnim okrivljenicima, kako bi im drugookrivljena te podatke učinila dostupnima", objavio je USKOK.

Razliku čini to što USKOK optužuje Alerić Puklin da je Piruški Canjugi ovaj put dostavljala podatke ne samo kako bi pomogla sebi, nego i kako bi pomogla i drugima koji su bili predmetom slučaja Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Šetnja s lavom
Moj pas Marmaduke
default_cta
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Lijek za život
VOYO logo