U PROCESU PROTIV TODORIĆA SVJEDOČIO NJEGOV BIVŠI FINANCIJAŠ: / 'To je bila jedna od brojnih i uobičajenih transakcija za Agrokor'

'Sve odluke u Agrokoru donosile su se u najboljoj namjeri jer inače ne bi stvorili najbolju kompaniju na ovom području', tvrdi Lučić

24.9.2020.
15:36
Marko Lukunić/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svjedočenjem bivšeg Agrokorovog potpredsjednika za financiranje Tomislava Lučića, koji je kazao da su se odluke u tom koncernu donosile u najboljoj namjeri, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora IviciTodoriću za zlouporabe 'teške' 1,25 milijuna eura.

Lučić je pojasnio da je sporna transakcija bila jedna od brojnih i uobičajnih Agrokorovih transakcija za pripremu kupnje slovenskog Mercatora. Svjedok je dodao da je ta transakcija donijela Agrokoru zaradu od 18 milijuna eura, dok je tim poslovnim potezom Agrokor uprihodio 45 milijuna eura.

Bivši Agrokorov stručnjak za financije je dodao da je kompanija za takve transakcije koristila najbolje odvjetnike, revizore, bankarske stručnjake i konzultante. Lučić je rekao da je među njima bio i slovenski stručnjak za faktoring Valentin Vičič koji je za svoje savjetodavne usluge plaćen provizijom od dva posto, što je, prema njegovom mišljenju, uobičajni iznos za takve poslove.

'Stvorili najbolju kompaniju na ovom području'

''Sve odluke u Agrokoru donosile su se u najboljoj namjeri jer inače ne bi stvorili najbolju kompaniju na ovom području. Predmetnu transakciju smo proslavili šampanjcem, ali i sokom ili kavom za one koji ne piju'', zaključio je Lučić.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena NicoleDe Rossi.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Optužnica tvrdi da se švicarska tvrta protuzakonito okoristila

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Nakon istrage pokrenute 2017. nedavno podignuta optužnica i u "velikom slučaju Agrokor"

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo prošloga tjedna.

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali