Play ponuda

'U Hrvatskoj poslove dobiva samo King ITC'

shimmer fallback
5.2.2010.
13:02
Play ponuda

Naime, prve pritužbe na povlašteni tretman kojeg u sklapanju natječaja ima hrvatska informatička tvrtka King ITC došle su krajem 2009. godine, kad su se predstavnici Hewlett Packarda za Hrvatsku požalili predstavnicima Europske komisije i američkog veleposlanstva u Zagrebu. U svibnju 2009. je King ITC sklopio posao nabave financijskog softvera s Ministarstvom poljoprivrede, za koji nije bio raspisan natječaj, iako je posao bio financiran iz sredstava kredita Svjetske banke.

Ugovor s Kingom vrijedan 6,7 milijuna kuna potpisala je Anica Luetić, tadašnja šefica financija Ministarstva poljoprivrede, prethodno obavijestivši potencijalne dobavljače da za nabavu softvera neće biti raspisan natječaj, jer će posao izravnom pogodbom dobiti tvrtka King ITC.

I glasnogovornik ministarstva Mladen Pavić je za Jutarnji list potvrdio da je ugovor s Kingom ITC potpisan bez natječaja, ali nakon procjene odgovornih u ministarstvu da je riječ o jedinom poduzeću koje je moglo ponuditi kompletnu softversku i hardversku potporu traženom programu. Riječ je o subjektivnoj procjeni koju su stručnim savjetima, navodno, potkrijepili Fakultet elektrotehnike i računarstva te CARNet.

Državno odvjetništvo RH je krajem 2009. zbog sumnji u nelegalne ugovore između hrvatskih ministarstava i javnih poduzeća s tvrtkom King ITC, koji su potpisivani bez natječaja i na osnovi stručnog mišljenja FER-a i CARNeta, pokrenulo kriminalističke izvide. Istražitelji, koje su najviše zanimali ugovori između Kinga i HEP-a te Hrvatskih željeznica, odbacili su sumnje u nezakonite radnje.

Ipak, nagli poslovni uzlet tvrtke koja je 2002. imala pet zaposlenih, a danas ih ima više od 200, s prometom od tri milijarde kuna, te nekoliko anonimnih prijava zainteresirao je tužiteljstvo koje je u siječnju obnovilo predistražne radnje o ugovorima između Kinga i pojedinih ministarstava.

Kako piše Jutarnji, istražuju se ugovori s Ministarstvom znanosti o nabavi barkod čitača za provedbu inventure besplatnih udžbenika. Posao vrijedan 3,5 milijuna kuna riješen je izravnom pogodbom, a čitači su korišteni su samo tijekom 2008. godine.

Play ponuda
Play ponuda