Play ponuda

PREVARANTI VREBAJU / Ne nasjedajte na lažne pozive iz 'konzulata', ostat ćete bez novca

shimmer fallback

Scenarij ide otprilike ovako - nepoznata osoba zove, obično iz "konzulata" u Londonu, te već razrađenom metodom doznaje podatke o obitelji.

27.2.2015.
15:48
Play ponuda

Ovakav poziv primilo je više od stotinjak Zadrana u posljednje vrijeme, a čak 50-ak njih nasjelo je na priču i prevarantima koji su, po svemu sudeći, hakirali telefone, poslalo iznose od 10 do 50 tisuća kuna.

Iskusnim korisnicima interneta dobro su poznate poruke u elektroničkoj pošti prema kojima su dobili dobitak na lutriji, bogato nasljedstvo, izvučeni su u nagradnoj igri Googlea... i sve što treba je uplatiti "sitni" iznos od nekoliko stotina dolara da se dobitak ostvari. I priča o ostanku na aerodromu i potrebnoj pomoći dobro je poznata, a na mail obično stiže u ime nekog od kontakata s kojima se u posljednje vrijeme komuniciralo. No korisnici računala obično su bolje informirani i teško će nasjesti na takav mail, pa su se prevaranti prebacili na lukaviji način rada - žrtve traže preko telefonskih imenika, a prema nepotvrđenim podacima desetak takvih prijevara "prošlo" je samo u nekoliko posljednjih dana na zadarskom području.

'Pričala je hrvatski, ubacivala je par engleskih riječi...'

''Rekla sam joj - ali moj je brat nepokretan, žena mu je u kolicima, na što je ona odgovorila - 'ma da, ali njoj je bolje, a kako imaju novca sa sobom vode i medicinsku sestru, sve su uredili.' Po načinu na koji je pričala izgledalo je kao da bi se stvarno moglo raditi o našoj rodbini. Pričala je hrvatski, ubacivala je par engleskih riječi, valjda kako bi pojačala dojam da se radi o našoj osobi koja tamo radi'', ispričala je jedna od žrtvi Zadarskom listu.

No žena je htjela provjeriti priču pa je nazvala broj svog brata u Francuskoj. Nisu znali da je njihov telefon u Zadru na neki način hakiran, te se na poziv javio drugi muškarac, koji je očigledno bio u koordinaciji sa ženskom osobom s početka priče. Zadranka je bila iznenađena, no muškarac joj je rekao da je dobila bratov stan, ali je on već otputovao u Hrvatsku. Kad se opet čula sa "ženom iz konzulata" ona ju je uvjerila da je riječ o susjedu i prijatelju koji će im pričuvati stan dok se ne vrate.

Bio je to ključan detalj koji je "slomio" otpor ove Zadranke, jer je mislila da je nemoguće da netko na taj način iskonstruira cijelu priču. http://www.zadarskilist.hr/clanci/27022015/zadrani-na-udaru-hakera-laznim-pozivima-iz-konzulata-traze-novac-za-pomoc-rodbini-u-inozemstvu

Play ponuda
Play ponuda