PACIJENT IM PAO NA BETON I PREMINUO / Medicinska sestra i vozač sami su dali otkaze: 'Policijskoj upravi proslijeđeni su svi kontakti i tražena dokumentacija'

'Sve daljnje postupke vezane za događaj provode nadležna tijela. Policijskoj upravi proslijeđeni su svi kontakti i tražena dokumentacija', poručili su iz Doma zdravlja PGŽ

10.7.2021.
9:57

Vozač saniteta i medicinska sestra, kao tim saniteta Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, vraćali su 66-godišnjeg pacijenta s dijalize u Dom za starije, a on im je u jednom trenutku nepažnje pao iz ležaja i udario o beton te je idućeg jutra preminuo od posljedica udarca.

Kako doznaje Novi list, medicinska sestra i vozač više nisu zaposlenici Doma zdravlja. U ravnateljstvu Doma zdravlja PGŽ-a članovima obitelji preminulog još su jednom izrazili sućut i žaljenje.

"Nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli smo sve propisane interne postupke Ustanove. Temeljem provedenog pokrenut je postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. S obzirom na to da su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja.

Sve daljnje postupke vezane za događaj provode nadležna tijela. Policijskoj upravi proslijeđeni su svi kontakti i tražena dokumentacija uz njihovu uputu da tijekom postupka nije dozvoljeno davanje dodatnih informacija s obzirom na to da su u tijeku službeni izvidi", rekli su za Novi list iz Doma zdravlja.

Slučaj iz Jelenja nije jedini

Na službenim stranicama Doma zdravlja PGŽ navodi se kako sanitet čine 24 tima koja su raspoređena u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Delnicama, Čabru i Vrbovskom. Tim sanitetskog prijevoza čine medicinska sestra ili tehničar i vozač, a najveći broj timova je angažiran radnim danima. Svako vozilo ima mobilni telefon i opremu za satelitsko praćenje putem GPS sustava.

Prijam poziva za sanitetski prijevoz obavljaju dispečeri, a zahtjev za sanitetski prijevoz prima se na temelju naloga za sanitetski prijevoz koji izdaje nadležni liječnik. Sanitetski timovi Doma zdravlja PGŽ-a mjesečno obave između 4.500 i 5.000 usluga sanitetskog prijevoza.

Spomenuti slučaj nažalost nije izoliran, zbog čega se postavlja pitanje sigurnosti pacijenata u sanitetskom prijevozu. Tako je prije dvije i pol godine u sanitetskom vozilu Istarskih domova zdravlja preminuo muškarac iz Labina, nakon što je otpušten kući iz riječkog KBC-a gdje se liječio 11 dana.

Tada je u vozilu koje je poslano po njega u Rijeku iz Istarskih domova zdravlja bio samo vozač, a on je, nakon što je primijetio da pacijent ne diše, pozvao hitnu pomoć. Istarski domovi zdravlja pravdali su se da je krnji sanitetski tim poslan iz razloga što je bolnica zadužena zatražiti medicinsku sestru u pratnji, što u nalogu koji je izdao KBC Rijeka nije bilo zatraženo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen