ISPOVIJEST DJEVOJKE (17) KOJOJ JE NEZNANAC SLAO OBNAŽENE FOTOGRAFIJE I GADLJIVE PORUKE: / 'Više ne mogu nigdje ići sama, bojim se da me svuda slijedi'

Sudska presuda otkriva detalje nametljivog ponašanja kojem je gotovo dvije godine bila izložena učenica trećeg razreda srednje škole.

6.3.2018.
7:22
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odštetu od 12 tisuća kuna morat će platiti muškarac koji je više od godinu dana na mobitel 17-godišnje djevojke slao uvredljive poruke i fotografije. Iako je sudskom presudom kažnjen zbog slanja poruka samo u rujnu 2014. godine, tijekom procesa doznalo se da je djevojka nametljivom ponašanju potpunog stranca bila izložena mnogo dulje. No, bojala se priznati bilo kome što joj se događa, pa je mjesecima živjela u strahu, posramljena.

Poruke stizale i danju i noću

"Svaki dan i svaku noć dolazile su mi poruke", potvrdila je djevojka tijekom suđenja. Radilo se o porukama eksplicitnog seksualnog sadržaja, te fotografijama muškog spolnog organa. "Skrivala sam ih od svojih roditelja i brisala ih na početku. No, kada su suprug moje sestre i mama doznali što se događa više ih nisam brisala. Nikada na te poruke, koje su dolazile uvijek s istog broja mobitela, nisam odgovarala.

Jednom mi je stigla i jedna snimka. Nekoliko sekundi, ali s istim sadržajem. Šogor je za to doznao kad mi je mobitel bio na popravku, jer je vidio četiri poruke u nizu. Kad ih je pokazao mami počela sam plakati. Priznala sam joj tada da dobivam takve poruke već dvije godine. Na kraju smo sve prijavili policiji. Nakon što su policajci otkrili tko mi ih je slao više nisu stizale", ispričala je djevojka na sudu. Potvrdila je i da su te poruke strašno na nju djelovale.

Popustila u školi i u sportu

"Bojala sam se bilo gdje ići sama. Gdje god sam išla poruke su stizale, pa sam se bojala da me ta osoba ne prati. Zbog toga sam uvijek zvala mamu da dođe po mene. Više se nisam mogla ni koncentrirati u školi. To me stalno proganjalo.

I danas se bojim govoriti o tome. Nije mi svejedno. Imala sam i noćne more pa sam potražila pomoć liječnice. Ona mi je prepisala Normabele koji sam pila prije spavanja. Još uvijek imam osjećaj da mi netko stoji na vratima sobe noću", svjedočila je djevojka koja se ranije bavila sportom, no zbog poruka koje su je uznemiravale pogoršali su joj se rezultati.

"Ne mogu govoriti o svemu tome. Odmah mi suze krenu. Bojala sam se bilo što reći roditeljima. Bilo me strah i sramota. Kad su tata i mama saznali za ovo, bilo mi je još gore", priznala je, a to je na sudu potvrdila i njezina majka.

Međutim, muškarac koji je poruke slao tvrdi kako mu se nije činilo da bilo koga svojim porukama uznemirava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slao i po 150 poruka na dan

"Svaki dan na internetu ili putem mobitela komuniciram s barem 150 ljudi iz cijele Hrvatske. Njihove brojeve mobitela pronašao sam u raznim oglasnicima. Tako sam došao i do njezina broja. Bio je objavljen uz oglas u kojem je stajalo da je iz Dubrovnika i da se želi dopisivati. Nazvao sam je samo jednom da provjerim radi li se doista o ženskoj osobi. Gotovo dvije godine slao sam joj SMS-ove i MMS-ove. No, ona mi nikada niša nije dogovorila. Veliki broj drugih žena kojima sam slao poruke uzvraćao je na isti način. Ja tim porukama ostvarujem neko svoje zadovoljstvo", rekao je na sudu potvrdivši da djevojku s kojom se dopisivao nikada nije upoznao.

"Ako je primala dvije godine takve poruke i nije mi odgovorila, znači da joj nisu smetale", zaključio je. U međuvremenu je zbog nametljivog ponašanja pravomoćno osuđen, te kažnjen uvjetno. No, bez obzira na to smatra da odštetu djevojci ne bi trebao platiti, jer ni za što nije odgovoran.

Sud je ipak zaključio drukčije, te u nepravomoćnoj presudi utvrdio da je prema Zakonu o obveznim odnosima odgovoran za štetu koju je djevojci prouzročio. Iako je ona tužbom tražila 17 tisuća kuna odštete, dosuđeno joj je 12 tisuća.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali