KAKVA DRSKA PRIJEVARA / Slavonka dobila SMS od banke, činio joj se uvjerljiv, a onda je ostala bez nekoliko tisuća kuna

'Ova vrsta prijevare započinje porukom s nepoznatog broja ili e-poštom koja naizgled dolazi od banke i obično sadrži poveznicu koja vodi na lažnu stranicu banke', upozorava policija

16.6.2021.
11:50
Thinkstock

Zabilježena je još jedna računalna prevara u nizu, a žrtva je ovoga puta bila 24-godišnjakinja iz Gunje koju su internet-kriminalci oštetili za nekoliko tisuća kuna. Kako je priopćila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, djevojka je podnijela kaznenu prijavu navodeći da je u ponedjeljak na mobitel primila SMS koji joj se činio kao vjerodostojna poruka njezine banke, sa zahtjevom za ažuriranje aplikacije internetskog bankarstva.

Kazna za takvu prijevaru i do osam godina zatvora

Otvorila je poveznicu u poruci koja je vodila na naizgled vjerodostojnu web-stranicu banke, potom je upisala svoje osobne i financijske podatke te bankovne vjerodajnice koje je autorizirala otiskom prsta. Nedugo zatim banka ju je obavijestila o sumnjivim transakcijama na njezinu bankovnom računu s kojeg je isplaćen iznos od više tisuća kuna te je shvatila da je prevarena.

Policija će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo računalna prijevare za koje je, prema Kaznenom zakonu, predviđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, a u slučaju veće materijalne štete i do osam godina zatvora.

Policija upozorava: Takve poruke banke ne šalju!

"Pozivamo građane na pojačan oprez prilikom davanja svojih osobnih i financijskih podataka i upućujemo da se informiraju o različitim vrstama internetskih prijevara i kako se od njih zaštititi. Ova vrsta prijevare započinje porukom s nepoznatog broja ili e-poštom koja naizgled dolazi od banke i obično sadrži poveznicu koja vodi na lažnu stranicu banke, gdje će tražiti da otkrijete svoje osobne i financijske podatke", poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Pojašnjavaju kako lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama. Na takvim stranicama često će iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice. Jedno je sigurno - stvarne banke ne koriste takve prozore! Ovakve stranice često prikazuju - hitnost, a takve poruke nećete pronaći na pravim stranicama banke. Skočni prozori obično se koriste za prikupljanje osjetljivih informacija od građana. Iz policije upozoravaju građane da ni u kojem slučaju ne "klikaju" na takve prozore, niti unose u njih svoje osobne podatke.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen