Čokolada je zdrava za zube

Iako je ozloglašena kao najgori neprijatelj zdravih zuba, čokolada bi mogla štititi od karijesa, tvrde znanstvenici. Tajna se krije u ekstraktu ljuske kakaovca, koju proizvođači uglavnom - bacaju

24.8.2000.
21:29
VOYO logo

Ekipa istraživača na Sveučilištu Osaka u Japanu otkrila je aktivni sastojak u ljusci zrna kakaovca koji ubija bakterije u ustima i sprečava nastanak karijesa. Problem je što proizvođači čokolade ljuske uglavnom bacaju.

Karijes nastaje kad bakterije vrste Streptococcus mutans stvore ljepljivu molekulu glukana. Glukan pomaže bakterijama da se zakače za zube i proizvedu naslage plaka. U tim naslagama bakterije pretvaraju šećer u kiselinu koja nagriza zubnu caklinu. Kad su istraživači stavili ekstrakt ljuske kakaovca u kulturu bakterija Streptococcus mutans, proizvodnja glukana je odmah stala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokusni štakori koji su dobivali ekstrakt za tri su mjeseca imali samo šest karijesa iako su jeli velike količine šećera. U kontrolnoj skupini štakori su u isto vrijeme dobili prosječno 14 karijesa.

Znanstvenici smatraju da bi se ekstrakt ljuske kakaovca mogao upotrebljavati u zubnoj pasti ili vodici za ispiranje usne šupljine, i dodavati se čokoladi. No, britanski stomatolozi upozoravaju da je jedini put do zdravih zubi dobra dentalna higijena i redoviti posjeti zubaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo