Ekipa istraživača na Sveučilištu Osaka u Japanu otkrila je aktivni sastojak u ljusci zrna kakaovca koji ubija bakterije u ustima i sprečava nastanak karijesa. Problem je što proizvođači čokolade ljuske uglavnom bacaju.
Karijes nastaje kad bakterije vrste Streptococcus mutans stvore ljepljivu molekulu glukana. Glukan pomaže bakterijama da se zakače za zube i proizvedu naslage plaka. U tim naslagama bakterije pretvaraju šećer u kiselinu koja nagriza zubnu caklinu. Kad su istraživači stavili ekstrakt ljuske kakaovca u kulturu bakterija Streptococcus mutans, proizvodnja glukana je odmah stala.
Pokusni štakori koji su dobivali ekstrakt za tri su mjeseca imali samo šest karijesa iako su jeli velike količine šećera. U kontrolnoj skupini štakori su u isto vrijeme dobili prosječno 14 karijesa.
Znanstvenici smatraju da bi se ekstrakt ljuske kakaovca mogao upotrebljavati u zubnoj pasti ili vodici za ispiranje usne šupljine, i dodavati se čokoladi. No, britanski stomatolozi upozoravaju da je jedini put do zdravih zubi dobra dentalna higijena i redoviti posjeti zubaru.