I dan nakon Uskrsa blagdanski stol je pun. Uz šunku, jaja i mladi luk uskrsni doručak u Solinu ne može bez sirnice.
Nije se štedjelo ni za doručak u Šibeniku - čak 5 tisuća jaja, 200 strukova šparoga i 20 kilograma pancete utrošeno je uskrsnu fritaju.
Raskoš i u Vodicama. Uz fritule i kroštule - poglede je najviše mamila vodička karitula, koja se besplatno dijelila.
Dok su neki i jutros blagovali, Samoborci su se odlučili pokrenuti - prekomjerne kalorije odlučili su potrošiti na obiteljskoj biciklijadi.
Oni, koji su i dalje neumjereni u jelu i piću, trebaju znati da uz obilnu hranu stižu i dodatni kilogrami.
"Šunka, jaja, majoneza, kolači, alkohol, teška hrana, šećera puno, to je samo u tri dana konzervativnom procjenom pola kilograma viška", otkrio je nutricionist Branimir Dolibašić.
Previše hrane ipak može donijeti zdravstvene probleme. Kao i svake godine pa tako i ove, zagrebačke hitne službe u idućim danima očekuju dolazak pacijenata sa želučanim tegobama.
"Jelo i piće zajedno dovode do tih problema od strane gastrointestinalnog trakta i tih problema koji mogu biti fatalni, jer neke upale gušterače mogu završiti i smrtno", rekao je Ninoslav Budinski, internist u OB Sveti Duh.
Da do kobnih posljedica ne bi došlo, u idućim danima umjereno.
"Smanjiti šećere i kolače i smanjiti alkohol, zapravo prekinuti alkohol, slavlje je gotovo i jesti puno više povrća", naglasio je Dolibašić.
Umjerena prehrana i redovita tjelovježba recepti su za život na duge staze.