Amiš pita

Ovaj jednostavan, ali bogat kolač prvotno su spremali nizozemski doseljenici u Pennsylvaniji, a originalna verzija, čiju osnovu čini smjesa od smeđeg šećera te mrvice napravljene od brašna,

16.11.2000.
17:27
VOYO logo

Sastojci:

1 šalica brašna
1/2 šalice smeđeg šećera
1/4 čajne žličice soli
1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
1/4 čajne žličice muškatnog oraha
1/4 čajne žličice đumbira
1/4 čajne žličice klinčića
5 velikih žlica maslaca ili margarina
1 kora lisnatog tijesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za nadjev:

1/2 šalice šećernog sirupa (sirup koji preostane nakon kristaliziranja šećera)
2 velika jaja
1/2 šalice kuhane vode
1/2 čajne žličice sode bikarbone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upute za pripremu pite i mrvica:

1. U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, smeđi šećer, sol, cimet, muškatne orahe, đumbir i klinčiće.
2. Dodajte maslac i načinite grubu smjesu.
3. U kalup za pečenje položite lisnato tijesto i ravnomjerno premažite gotovom smjesom.

Upute za pripremu nadjeva:

1. U posebnoj zdjeli istucite šećerni sirup i jaja.
2. U veću šalicu ulijte vodu, dodajte sodu - neka se rastopi(pojavit će se mjehurići).
3. U smjesu od sirupa i jaja dodajte vodu i sodu, pa sve dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu prelijte po premazanom lisnatom tijestu.
4. Posipajte mrvicama prve smjese (s kojom ste premazali lisnate kore). U središtu pite ostavite malo praznog prostora tako da se smjesa može dići.
5. Pecite na 200 stupnjeva celzijusevih 30 ? 35 minuta dok ne bude smeđa, tj. zarežete li nožem, oštrica mu treba ostati čista.

*Poslužite još toplu uz šlag i kavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo