POVEĆAO SE BROJ OPTUŽENIH

SKANDAL OKO LAŽIRANJA U VW-U: Proširena je istraga u slučaju ‘dieselgate’

Broj optuženih u Volkswagenovoj aferi oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima se povećao na 17, priopćilo je u utorak državno odvjetništvo u njemačkom Braunschweigu.

“Broj optuženih se sa šest povećao na 17 pri čemu niti jedan optuženi nije iz uprave koncerna”, rekao je državni odvjetnik Klaus Ziehe. Optuženima se predbacuje prijevara u pozadini skandala oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima Volkswagenovih automobila s dizel motorima.

VW U PROBLEMIMA: Američka tužba ugrožava radna mjesta

“Istražnim tijelima se nakon uvida u zaplijenjene spise pruža sve jasnija slika o obimu slučaja”, rekao je Ziehe.

Šteta od nekoliko milijardi eura

Volkswagen je na jesen prošle godine priznao manipulaciju količine ispušnih plinova pomoću prepravljenog softvera kod automobila koji su se našli na tržištu SAD-a. Manipulirani programi su ugrađeni u preko 11 milijuna automobila diljem svijeta. Zbog prepravljanja softvera i očekivanih sudskih tužba automobilski koncern iz Wolfsburga očekuje štetu u iznosu od nekoliko milijardi eura.

JEDNOSTAVNO I BRZO: Pogledajte video u kojem VW objašnjava kako će popraviti svoje dizel motore

Radnici središnjeg pogona u Wolfsburgu su se u utorak okupili kako bi raspravljali o sigurnosti radnih mjesta u najvećem VW pogonu.

“Ako održivost Volkswagena zbog plaćanja golemih svota bude ugrožena, to će imati dramatične posljedice ne samo u SAD-u nego i u pogonima diljem svijeta”, rekao je predstavniK zaposlenika Volkswagena Bernd Osterloh pred oko 20.000 okupljenih radnika. Istodobno je izražena nada da će američke vlasti u odnosu naspram VW-a imati na umu i “socijalnu dimenziju” njihovih odluka.

Povratak na Net.hr